Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Film

BILO JEDNOM… U HOLLYWOODU: Lights, camera, action!

18.08.2019. Dunja IvezićFoto: spectacleillusion.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Napomena: Članak sadrži spoilere. 

Otkad je premijerno prikazan na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, Once Upon a Time…in Hollywood postao je neiscrpan izvor brojnih rasprava i tekstova, a za sobom je povukao i niz kontroverznih pitanja koje su mediji maksimalno iskoristili. Deveti film Quentina Tarantina gledatelja odvodi u šetnju kroz zlatno doba holivudskog filma krajem šezdesetih godina.

Razdoblje klasičnog Hollywooda je na izmaku, Vijetnamskom ratu se ne nazire kraj, a hippie pokret je u punom zamahu. Once Upon a Time…in Hollywood je – neovisno o svom iznimno kratkom postojanju – proglašen Tarantinovim ‘ljubavnim pismom zlatnoj eri holivudskog filma’.

Ljubavno pismo filmu

Tarantinovo je filmsko stvaralaštvo ukorijenjeno u iskrenoj namjeri da ostvari vlastiti san i snimi film koji će žanrovski, stilski i tematski interpretirati i spajati do tad nespojive filmske dragulje, a njegov je posljednji film dosad najustrajniji homage autorovim odabirima iz svijeta filma. Ova humoristična drama spaja televizijske i filmske reference poput fiktivnog TV hita Bounty Law i spaghetti westerna Sergija Corbuccija čiji je rad Tarantino izravno interpretirao u filmu Django Unchained (2012).

bilo jednom u hollywoodu

YouTube screenshot

Uz svoje silne reference, Once Upon a Time…in Hollywood je intertekstualan i samosvjestan – meksički restoran Casa Vega evocira jednog od protagonista filma Pulp Fiction (1994), a pojavljuje se i obojeni zid pored kojih smo prvi put ugledali Jackie Brown.

Once Upon a Time…in Hollywood se proteže na 161 minutu, a narativnom strukturom podsjeća na Pulp Fiction. Naime, uz pretpostavku da su gledatelji upoznati s portretiranim razdobljem i događajima, priča s jasnim početkom i krajem izostaje, a film funkcionira kao privremena postaja kojom prolazi niz zanimljivih likova s nepoznatim porijeklom. Njihovi se dani pretapaju jedan u drugi – pa tako pratimo njihove vožnje gradom, pripremanje večere i odlazak u kino – i bliže se onome na koji se dogodio jedan od najvećih zločina moderne američke povijesti.

Foto: spectacleillusion.tumblr.com

Fikcija i stvarnost u filmskom svijetu

U središtu radnje su televizijski kauboj Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) i njegov dugogodišnji prijatelj i suradnik, kaskader Cliff Booth (Brad Pitt). Filmska industrija doživljava promjene, stoga obojica shvaćaju da nemaju osigurano mjesto u nadolazećem ‘Novom Hollywoodu’. I dok se Cliff zadržava u procesu prihvaćanja završetka vlastite karijere, Rick se pokušava oduprijeti gubitku titule popularne filmske i televizijske zvijezde.

  • „I could be one pool party away from starring in a Polanski movie!“

Rickovi prvi susjedi na Cielo Drive su Roman Polanski (Rafal Zawierucha) i njegova mlada supruga Sharon Tate (Margot Robbie) što Ricku daje nadu za potencijalan uspjeh sudeći o popularnosti koju je u to vrijeme imao poljski redatelj. Izvrsna glumačka postava za sobom povlači jednako izvrsne glumačke izvedbe, stoga se s lakoćom može tvrditi da su Leonardo DiCaprio, Brad Pitt i Margot Robbie maksimalno iscrpili scenarij.

Quentin Tarantino našao se u središtu pitanja odnosa prema ženskim likovima, prepisivanja povijesnih osoba i događaja, a kritiku mu je uputila i PETA prozivajući ga za tretiranje pit bulla kao ‘psa za borbe’. Osim toga, primio je i niz kritika vezanih uz pravedan odnos prema fiktivnim i nepravedan odnos prema likovima iz holivudske filmske stvarnosti poput Brucea Leeja (Mike Moh) i Sharon Tate.

YouTube trailer screenshot

Ipak, tome se suprotstavljaju činjenice da sekvenca u kojoj se pojavljuje Bruce Lee pripada subjektivnom doživljaju fiktivnog lika te da je Sharon Tate prikazana kao nadarena, dobronamjerna i vesela djevojka što odaje počast sjećanjima na njezinu osobnost i dehumanizira pojedince zaslužne za njezinu tragičnu smrt.

Nasiljem protiv nasilja

Jedna od raspršenih narativnih linija pripada priči o mladim pripadnicima hippie pokreta i obitelji Charlesa Mansona. Tarantino je u njihovom prikazu ostao dosljedan, premda je lik Charlesa Mansona (Damon Herriman) gotovo potpuno izostao iz filma.

Quentin Tarantino čuva posljednje filmske minute za katarzično i brutalno nasilje koje se od samog početka proteže kao obećanje. U ovom slučaju ga je sačuvao za članove Mansonove obitelji. Premda je ishod brutalnog događaja poznat, Tarantino ga izmjenjuje te koristi fikciju i svoje fiktivne likove kao objekte u ispravljanju učinjene nepravde. Invaziju članova Mansonove obitelji u privatnu kuću Ricka Daltona slijede minute ispunjene apsurdnim, bizarnim i brutalnim iživljavanjem dvojice protagonista nad troje mladih ljudi koji su odlučili nasiljem pristupiti filmskim zvijezdama u čijim se filmovima nasilje promovira.

Premda neovisan o tragičnim i brutalnim događajima koji su ga zauvijek obilježili, kraj klasičnog Hollywooda je bio neizbježan. Once Upon a Time…in Hollywood spaja stvarnost i fikciju, na specifičan način portretira isječak jednog vremena i iznova nas potiče na razmišljanje i razgovor.

(Visited 1.242 times, 3 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(51 votes, average: 4.039 out of 5)

Komentari