Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Film

THE IRISHMAN: Monumentalna odiseja gangsterskog života

08.01.2020. Dunja IvezićFacebook: The Irishman
Vrijeme čitanja: 3 minute

Rujan prošle godine obilježilo je 57. izdanje filmskog festivala u New Yorku gdje je premijerno prikazan The Irishman, drama Martina Scorseseja i jedan od najiščekivanijih filmova 2019. godine. Dva mjeseca kasnije objavljen je na Netflixu gdje je ostvario ogroman uspjeh te postao jedan od najgledanijih filmova iste godine.

Snimljen kao ekranizacija romana I Heard You Paint Houses: Frank “The Irishman” Sheeran and Closing the Case on Jimmy Hoffa  (2004) Charlesa Brandta, The Irishman je Scorseseju je donio niz pohvala filmske kritike i publike.

I Heard You Paint Houses

The Irishman je epska kriminalistička drama iza koje stoji niz godina predprodukcije, a okupila je legendarnu glumačku postavu koja u glavnim ulogama uključuje Roberta De Nira, Joea Pescija i Al Pacina.

the irishman

Facebook: The Irishman

Riječ je o životnoj odiseji Franka Sheerana (Robert De Niro) koji iz invalidskih kolica u staračkom domu govori o svom životu bivšeg gangsterskog hitmana. Frank Sheeran je Irishman, bivši veteran iz Drugog svjetskog rata i filmski pripovjedač čijem sjećanju i unutarnjem stanju Scorsese podređuje čitav sadržaj.

Riječ je o jednom od najvećih Scorsesejevih ostvarenja od razdoblja Novog Hollywooda. Njegova se epska priča o usponu i padu proteže na 209 minuta te pokriva razdoblje dugog niza godina, a ispunjena je upečatljivim dijalozima, dinamikom, nasiljem i humorom. Životi dopadljivih gangstera koji govore u eufemizmima i metaforama isprepliću se u ambicioznoj višesatnoj evokaciji slavnih filmova poput GoodFellas (1990) i Casino (1995).

The Irishman definiraju izvrsna režija, detaljno strukturirana priča te sjajna glumačka postava i izvedba koje mu osiguravaju status remek-djela jednog od najvećih filmskih autora današnjice. Temeljita narativna struktura koja se ne ustručava baviti detaljima impresivno se razvija i svodi na motive odanosti, prijateljstva, izdaje i nostalgije.

Epska kriminalistička drama

Da nije riječ o Martinu Scorseseju, The Irishman bi se mogao definirati kao once in a lifetime filmsko ostvarenje iza kojeg, osim godina prethodnog rada te dugog i iscrpnog snimanja, stoji monumentalan scenaristički predložak koji je potpisao Steven Zaillian. Ipak, čitava priča najviše može zahvaliti snažnim i naglašenim karakterima na čijim životima te poslovnim i privatnim odnosima počiva narativna struktura te naglašenom stilu, impresivnoj režiji, kameri i montaži te odličnom izboru glazbe.

the irishman

Facebook: The Irishman

Ovakvom je filmu bez sumnje teško brojati zamjerke od kojih se dio odnosio na dugu minutažu i de-aging tehnologiju koja je glumačku postavu vratila trideset godina unatrag. Ipak, istoj se tehnologiji, koja je u ovom slučaju maksimalno iskorištena, može zahvaliti što je film uspješno snimljen, a prisjetimo li se Novog Hollywooda, ali i novijih Scorsesijevih radova, sigurno je da priči ovakvoga raspona dugu minutažu ne treba uzimati kao zamjerku.

The Irishman nosi prepoznatljiv autorski potpis. Njegova priča uspijeva spojiti prošlost sa sadašnjošću, a dinamiku i napetost događaja s polaganim napretkom vremena.

Martin Scorsese, koji je nedugo nakon izlaska ovog posljednjeg The Irishmana počeo govoriti o planovima za sljedeći film, je ostao odan vlastitoj poetici te ovim putem poslao ljubavno pismo vrhuncima vlastite karijere i djelima koja su ostala zamapćena kao jedna od najvećih u filmskoj povijesti, a među koja ova kriminalistička drama definitivno spada.

(Visited 483 times, 12 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(16 votes, average: 4.063 out of 5)

Komentari