Intervju

Bojan Slačala (Artan Lili): „Strpljenje je najjača deviza”

artan
Foto: Braca Nadeždić
Vrijeme čitanja: 4 minute

Nakon što sam čula da su Artan Lili rasprodali koncertnu dvoranu beogradskog Doma Omladine, još mi je više bilo žao što sam spriječena posjetiti koncert u Tvornici kulture, koji će ujedno biti njihov najveći zagrebački koncert otkako bend djeluje.

To što ja ležim kod kuće s gipsom oko noge i propuštam svu silinu kulturnih događanja u gradu, ne znači da vi trebate propustiti koncertnu proslavu deset godina aktivnosti benda, koja će se održati u Tvornici kulture ove subote, 19. studenog.

Kako bi vam dodatno podigla razinu uzbuđenja pred nadolazeći koncert, pripremila sam vam intervju u kojem Bojan Slačala otkriva nešto više o dječačkim uspomenama vezanim uz glazbu, o tome što bend sluša kad su na turneji i što bi savjetovao mladim glazbenicima. Udobrno se smjestite i uživajte u razgovoru u nastavku.

Čestitam na rasprodanom rođendanskom slavlju u Domu omladine. Je li ljubav publike najbolja mana za umjetnike? Koliko unaprijed razmišljate o tome kako će publika prihvatiti pjesme koje stvarate?

Ne opterećujemo se mnogo. Mi se dobro zabavljamo dok pravimo pesme i tu važi jedno prosto pravilo – ako je nama zabavno – biće zabavno i publici. U suprotnom je suprotno. 😀

Hvala na čestitkama i u Zagrebu očekujemo isto…

Bojan Slačala (Artan Lili), Foto: Braca Nadeždić

S obzirom na to da tekstovi vaših pjesama predstavljaju vaša mišljenja, proživljene trenutke i dijelove života, je li osjećaj oslobađajući jednom kad tekst dobije svoju finalnu verziju? Osjećate li olakšanje, kao da ste potrebne emocije izbacili iz sebe, ili vas stvaranje novih pjesama emotivno hrani?

To je obostrana reakcija. Istovremeno olakšanje i ushićenje jer ste dali odgovore na neku temu. Jednom kad poentirate kako treba nema više potrebe da se vraćate na tu temu ikad više. Na svu sreću, tema u našim razorenim društvima ne nedostaje tako da, idemo dalje, nema druge.

Početkom godine predstavili ste video za pjesmu Rokenrol posle rokenrola, koja je nastala u suradnji s kolegom Zoranom Kostićem Canetom, velikanom regionalne scene. Sjećate li se kakvi su vam dojmovi bili kad ste prvi put poslušali Partibrejkerse?

Sećam se da sam skakao kao lud od sreće uz 1000 godina. „Hoću sad i hoću sve” – to je jedna od mojih mladalačkih mantri. I dalje važi.

Koliko je glazba koja se slušala u vašem kućanstvu prilikom odrastanja utjecala na vaš glazbeni ukus i odluku da se i sami želite baviti glazbom?

Imao sam sreću, jer roditelji nisu tolerisali nikakav kič, ni muzički, ni likovni, pa je sve sumnjivo bilo sankcionisano i izvrnuto podsmehu. Presudnu ulogu je imao moj stariji brat Dejan koji je bio veliki fan novog vala i new primitivsa, tako da sam uz njega odmah pokupio sve što valja. Ostalo je došlo samo po sebi.

Mnogi bendovi s kojima sam do sada imala prilike razgovarati imaju posebne kompilacije i albume za slušanje u kombiju na turneji. Imate li vi neku posebnu glazbu koju volite slušati dok ste na putu?

Ne. Radio je medij koji ima smisla još jedino u kolima, tako da surfujemo na dugim i kratkim talasima što više možemo.

Koja je najvažnija lekcija koju ste naučili kroz godine stvaranja u Artan Liliju? Što biste savjetovali mladim bendovima koji se tek upuštaju u glazbenu avanturu života?

Strpljen-spašen! To je najjača deviza. Uz neprekidan rad, a podrazumeva se da imate i mnogo sreće na tom putu. Dakle uzdajte se u sebe, radite mnogo i srećno! To važi za svako zanimanje, ne samo za muziku i ovo je opšta poruka svima.

Koja je najranija uspomena iz djetinjstva vezana uz glazbu, a koje se možete sjetiti?

Ja i brat urlamo po kući uz „Nemoj da bacaš betonske table sa vrha svoje grade” Discipline kičme. Mi smo to tad zvali bubanj i gitara i jedva smo čekali da se ponovo pojavi na TVu. Kako tad, tako i sad. 😀

Pozvani ste na ultimativni kućni tulum preslušavanja vinila, a smijete ponijeti samo tri ploče(ili albuma u bilo kojem formatu) iz kućne kolekcije. Koje ploče biste odabrali i zašto?

Talking Heads – „Stop making sense”, Azra – „Ravno do dna – Live u Kulušiću” i Ekatarina velika – „1986 – Live u Kulušiću”. Koncertni albumi su najbolji kad su kućni tulumi u pitanju. Čim čujete publiku odmah atmosfera skoči kao da ste na koncertu.Alternativni rokeri Artan Lili rasprodali su Dom omladine Beograda čak 15 dana uoči koncerta. Budući da je bend htio zadržati intimnost samo jednog jubilarnog koncerta, ni euforija publike, ni želja za dodatnim ulaznicama koje su zavladale Beogradom nisu bile dovoljan razlog za organizaciju dodatnog datuma. Nakon što su glazbu i ljubav podijelili s Beogradom, isto planiraju učiniti i sa zagrebačkom publikom povodom svog velikog jubilarnog koncerta.

„U Zagrebu po prvi put imamo priliku predstaviti kompletan audio-vizualni show koji upravo ovih dana s posebnom pozornošću spremamo i uigravamo. To je ujedno i glavni razlog zbog kojeg 19.11. trebate biti u Velikom pogonu Tvornice kulture, da zajedno proslavimo 10 godina Artan Lilija u sklopu regionalne turneje pod nazivom 10 godina teškog undergraunda”, najavio je bend i poručio: „Dakle, za sve ljubitelje istinskog rokenrola, punka i trapa, ali i buke i poruke, ovo je mjesto na kojem moramo biti svi zajedno te večeri. Da zračimo ljubav i da zajedno postanemo dio povijesti.”

Nakon objave singlova Maca, Foliram, Priča, Oud, Pedana, Rokenrol posle rokenrola i Geler, Artan Lili nastavljaju raditi na svojim pjesmama koje će, kao i dosad, objavljivati sukcesivno na svojoj Bandcamp stranici. Do kraja godine u izdanju Croatia Recordsa planiraju objaviti nove singl-spotove u suradnji sa svojim kolegama sa scene. Album će na kraju činiti 12 pjesama. Bojan Slačala, Marko Ajković, Ivan Skopulović i Romana Slačala svoju su povijest počeli stvarati još 2012. godine, ali prije no što naprave korak u budućnost s albumom „III”, dolaze u Tvornicu kako bi velikim koncertom proslavili 10 godina karijere.

Ulaznice za koncert u Tvornici kulture su u prodaji po cijeni od 80 kuna u pretprodaji te 100 kuna na dan koncerta, ako ih ostane. Kupiti se mogu u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima i online na Entrio.hr.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari