Glazba

Izvještaj – Artan Lili (Reflektor): Publika kakvu se nečime mora zaslužiti

Foto: Monika Bračević / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Jučer je nenametljivo otvoren još jedan zagrebački Reflektor. Prva točka festivala bio je beogradski Artan Lili kojem je u malom pogonu Tvornice kulture predgrupa još jednom bio koprivnički Letarg. Ako ste se tamo zatekli iz puke znatiželje, vjerojatno vas je iznenadilo kakvu publiku ima ova beogradska četvorka koja u ovom sastavu broji tek nekoliko godina. No malo je bilo neiskusnih znatiželjnika. Publiku su činili fanovi. Pred publikom koja bend poznaje i stvarno voli, teže je stati i kritizirati nesavršenosti kojih će, nažalost, uvijek biti. No čak i “ako stanemo tu”, u te neudobne cipele, nema straha da će sve nestati – Artan Lili će se u Zagreb sigurno rado vratiti.

Jedan grijeh za početak i jedan za po putu

Prvi grijeh je ne poslušati predgrupu, a drugi zakasniti na koncert glavnog izvođača. Prvi je svakako gori i višestruko se kažnjava. Zbog toga što nisam stigla na Letarg, ostatak večeri sam provela pitajući se jesam li uopće trebala dolaziti. Čak i kada bi me zarazni hitovi artanovaca opustili, nisam bila sigurna da je ovaj koncert bio najbolje što je ta večer mogla dati. Uz elegantnu odgodu početka, koncert je trajao do ponoći. Nakon toga nitko se nije pretvorio u bundevu. Sasvim suprotno, bend se vratio sa svojim najboljim setom koje su činile Jutro, Samo ja i Radim najbolje što znam te završio u ležernom stilu, kako je i počeo.

Foto: Monika Bračević / Ziher.hr

Upravo mi pjesme kao što je posljednja koju su svirali, Radim najbolje što znam, sugeriraju da je Artan Lili počeo kao mladi bend koji je nekako brzo ostario sa svojim ambicijama. Time su dobili bolje aranžmane pa možda i publiku, ali su izgubili njima svojstvenu zavodljivu jednostavnost. Kad bih morala naći slikovitu metaforu za tu pojavu, mislim da bih se odlučila za “kosa oštećena peglanjem”. Takvoj kosi bez straha treba malo podšišati vrhove i vratiti je korijenima. Grč u nozi boli. Grčevi na koncertu još više. No neke stvari se ne bi smjele niti trebale mijenjati.

Spartan Lili

Kada je u pitanju Artan Lili, jedna od stvari koje bi morale ostati je sigurno Bojanov bas, a druga Romanin letargični vokal. Usuđujem se reći da je Romana istovremeno jedna od najboljih i najgorih elemenata u bendu. Dok njezin transspolni vokal à la Alka Vuica može dosaditi, ona ni u jednom trenutku nije dosadna. U ovom bendu postoji prepoznatljiva doza iskustva i zdrave proračunatosti koja dolazi s njim. No iako mi nije jasno kako izdavanje singlova umjesto albuma smatraju svojim izumom i otkud im publika koja viče “jea” te već prije kraja koncerta glasno presuđuje da je bio odličan, moram reći da me zanima što sve ovaj bend još može napraviti – bilo noise, pop ili oboje.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari