Nagrade

Artan Lili: 'Kada je umetnost u pitanju, mi smo i dalje jedna država'

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

 

Foto: artanlili.bandcamp.com
Foto: artanlili.bandcamp.com

Novi Zvuk u gradu! U sklopu skorog i izrazito iščekivanog koncerta porazgovarali smo s ‘novim’ beogradskim noise pop sastavom Artan Lili. Bend je sastavljen prošle godine, a čine ga pjevač i basist Bojan Slačala, pjevačica Romana Kasumović, bubnjar Marko Ajković i gitarist Dragan Knežević. U travnju ove godine izdali su singl Ispod kože, a ostatak albuma možete preslušati (i preuzeti) na bandcampu benda.

Upoznajte Artan Lili kroz kratak intervju i spremite se za jedan od boljih koncerata ove (K)lupske sezone – petak, 28. studenog u Klubu.

Budući da je bend Artan Lili sastavljen od članova izvrsnih i već uhodanih glazbenika koji imaju pozadinu u drugim bendovima (Obojeni Program, Stuttgart Online), kako to utječe na stvaralaštvo i zvuk benda Artan Lili? Kako ste se uspjeli naći s različitim izričajima?

Zvuk Artan Lilija je sublimacija svih naših muzičkih iskustava. Život ide dalje, zvuk ide dalje. Ne ograđujemo se od naših muzičkih uticaja, ali Artan Lili je zvuk za sebe.

Iako je  srpska (beogradska) alternativna glazbena scena uvijek dobro prihvaćena kod nas, u zadnje vrijeme je primjetan novi val beogradskih bendova izrazito cijenjenih ne samo u Zagrebu, nego i u Hrvatskoj. Nedavno smo ugostili grupu Ti s velikim oduševljenjem, a sada jednako ushićeni i vas. Radi li se o međusobnom supportu?

Budući da su naše novonastale banana republike premale da bi imale održivu scenu samu za sebe, poželjno je da postoji međusobni support na prostoru cele ex-Yu. Najčešće se bendovi sreću na festivalima po regionu, a u poslednje vreme su učestaliji i samostalni koncerti. Na tome svakako treba više poraditi.

Kakav je po vama položaj slovenskih i makedonskih bendova u cijeloj toj priči? Čini li vam se da zaslužuju više pažnje i nastupa kod nas? Iako su u Zagrebu ove godine nastupali New Wave Syria i Nikki Louder (slo), makedonski XAXAXA, prošle godine i Fonija, ipak se čini da rijetko imamo priliku čuti ih kod nas.

Slovenački i makedonski bendovi su, čini se, muku mučili i u vremenu bivše Jugoslavije i naravno da i danas ima problema. To svakako ne znači da tamo nema dobrih bendova. Svi oni zaslužuju više pažnje.

Bend ste koji ne samo svojim zvukom, nego i snažnim tekstovima zadire u problematiku socijalnih, ali i osobnih odnosa. Mislite li da je lakše stvarati pjesme u ovo recesijsko doba kada je ‘vreme protiv čoveka’?

Naravno. Oko nas je hipermarket problema, a samim tim i plodno tlo za svaki vid umetnosti. Inspiracije ne nedostaje. Ostaje problem umetnika koji mora da jede i plaća račune. Ali, on se na kraju uvek nekako snađe.

Izašla su i dva video spota (Srce i noviji Ispod kože) s izvrsnog albuma prvijenca. Možete nam otkriti planirate li snimanje još nekog videa? Primjetna je sličnost između prostora snimanja vašeg videa za pjesmu Ispod kože i Repetitorovog Biću bolji, radi li se o slučajnosti?

U pitanju je čista slučajnost. Estetike spotova i pesama su potpuno drugačije, kao i teme kojima se bave. Možda je zabavno razmišljati sa strane kako je došlo do jedinstva lokacije. Svakako, zadovoljni smo reakcijom publike. Grabimo napred krupnim koracima. Vrlo brzo izlazi novi singl spot. Stay tuned!

Osjećate li (ako da, na koji način) da vaši tekstovi dopiru do publike, da utječu na slušatelje? Osvještavaju ih ili drmaju iz uljuljanog sna svakodnevice?

Sve što mi isporučujemo je pre svega proživljeno i iskreno. Trudimo se da ljudima prenesemo tu emociju sa kojom mogu da se poistovete. Lepo je videti publiku koja na sav glas peva naše pesme. Ali pored toga, mi se borimo da se muzika ne pretvori u puku zabavu, u kojoj je poenta da skačeš i da si glup.

Nastupali ste već u Hrvatskoj (Tam Tam festival- Hvar) jeste li zadovoljni hrvatskom publikom, što očekujete od koncerta u Zagrebu?

Veoma se radujemo tom koncertu, pre svega zato što prvi put sviramo u vašem gradu. Kada je umetnost u pitanju, mi smo i dalje jedna država. U tom kontekstu nam je svejedno da li nastupamo u Zagrebu ili Beogradu. To je sve ista ekipa!

 Za kraj – Koje vi izvođače naše alternativne scene podržavate, a koje preporučujete ? Planovi za dalje?

Naš najjači bend je Goribor 🙂 ! Takodje bismo izdvojili Vlastu Popić. Što se planova tiče, očekujte još singl spotova i album do kraja godine. Vidimo se 28. novembra u Zagrebu!

Be social

Komentari