Intervju

Brigan: „Nastojimo stvoriti izgubljeni svijet”

Vrijeme čitanja: 3 minute

Tijekom posljednjih nekoliko godina u Zagrebu smo imali priliku gledati nekoliko talijanskih izvođača koji spajaju tradicijsku glazbu sa suvremenim žanrovima, a u ponedjeljak, 5. veljače, Močvara će ugostiti još jedan takav bend. Brigan dolaze iz Napulja i otvorit će ovogodišnji program Vrela zvuka, Močvarinog programa posvećenog world musicu.

Brigan u potpunosti odgovara onome što svih ovih godina Vrelo zvuka predstavlja – njihova glazba je miks tradicijske glazbe s juga Italije s keltskom, ali i ambijentalnom elektronikom. Do sada su objavili nekoliko albuma, a njihovo prošlogodišnje izdanje, „Liburia Trip”, dobilo je dosta priznanja i mjesta na mjesečnim svjetskim world music top listama. Uoči zagrebačkog koncerta razgovarali smo s članovima grupe.

Brigan je pokrenut 2009. godine, a od početka rada ste pristupili vašoj glazbi tako da spajate stilove iz različitih krajeva svijeta.

Sve je krenulo iz naše strasti prema keltskoj glazbi, posebno onoj iz Irske. Od početka našeg rada imali smo ideju da spojimo različitu tradicijsku glazbu u jedan izričaj te smo počeli kombinirati keltsku glazbu s onom s juga Italije. Takav princip rada, uz puno istraživanja i raznih suradnji, trajao je nekoliko godina. Od 2014. do 2019. imali smo nekoliko putovanja i dužih boravaka na iberijskom poluotoku te smo se fokusirali na spajanje glazbe sa sjevera Španjolske, prije svega iz Galicije i Sanabrije, s našom tradicijskom muzikom. U svakom glazbenom stilu smo pronašli ritmične i melodične sličnosti što nije čudno jer povijesno i kulturološki sjever Španjolske i jug Italije imaju puno toga zajedno. Također smo imali dosta suradnji s glazbenicima s iberijskog poluotoka poput Davide Savada, Xurxa Fernandeza, Efrena Lopeza i Harry C-a.

Osim spajanja različitih tradicijskih utjecaja, Brigan sve spaja i s elektronskom glazbom. Kako je došlo do toga s obzirom na to da postoje puristi koji ne odobravaju spajanje elektronike s tradicijskom glazbom. S druge strane, sve je više glazbenika koji spajaju tradicijsku glazbu s elektronskom, ali i s drugim modernim žanrovima.

Mi definitivno nismo puristi. Naše istraživanje repertoara i jezika glazbe iz različitih tradicija spojili smo s istraživanjem zvuka u području elektroakustične glazbe Andrea Laudantea. Spoj tradicije i elektronike potaknut je s namjerom stvaranja nove sinteze između različitih područja interesa. U posljednjim godinama primjećuje se trend sve češće korištenja novih medija i elektronike. U mnogim slučajevima, umjetnici polazeći od tradicije razvijaju nove jezike i ideje koje odražavaju suvremeni i globalizirani svijet u kojem živimo. Tehnologija utječe na svaki aspekt naših života i, prema našem mišljenju, neizbježna je i u umjetničkom/glazbenom polju te je potrebno suočiti se s njom.

Dolazite iz Napulja, s juga Italije, čija je glazba dosta popularna u cijelom svijetu. Što je to posebno u toj glazbi?

Glazba južne Italije, poput svih glazbenih stilova s Mediterana, ima snažan identitet povezan s još uvijek živim i prisutnim kontekstima. To je sigurno ključni aspekt u oživljavanju tradicijskog repertoara i među stvarima koje se najviše cijene izvan domovine. U našem slučaju, nastojimo stvoriti izgubljeni svijet. Naš pristup nije filološki ili muzejski način interpretacije tradicijske glazbe, već osobna, suvremena i ‘živa’ perspektiva.

Brigan je sastavljen od tri glazbenika, a osim ovog benda radite i u drugim projektima.

Svatko od nas ima nekoliko projekata s drugim umjetnicima i glazbenicima. Međutim, malo ljudi zna da od 2019. postoji i sporedni projekt Brigana, nastao iz prvih suradnji s Francescom i Andreom. Radi se o projektu Degoya, s kojim istražujemo isti instrumentalni pravac, ali na radikalan način. Godine 2023. objavili smo naš drugi album „Rayuela” koji je posvećen piscu Juliu Cortázaru.

Provjerit ćemo kako zvuči Degoy, ali znamo kako zvuči Brigan, posebno vaš album „Liburia Trip”. Možete li objasniti o čemu taj album govori?

„Liburia Trip” je vrlo složen i ambiciozan projekt proveden tijekom tri godine dugih studijskih seansi i kolektivnog stvaranja između Francesca di Cristofara i Andrea Laudantea. „Liburia Trip” predstavlja putovanje u naš teritorij, koji se stoljećima naziva Terra Felix i Terra di Lavoro ili Liburia (između Napulja i Caserte). Rad je ključni element upravo na ovom području gdje je uzgoj konoplje i duhana, uzgoj bikova te snažan devocionalni aspekt između svetog i profanog centralan za drevni i ruralni svijet u kojem je glazba, u kontinuiranom odnosu između rituala i zabave, pratila živote cijelih generacija.

„Liburia Trip” nije jednostavna repriza tradicije ovih mjesta, već je stvaranje, u sadašnjosti, imaginarnog svijeta koji je sada izgubljen, u kojem pjevanje, bubnjevi, flauta i zvučni krajolik ponovno izranjaju prerađeni, slojeviti i fragmentirani zahvaljujući upotrebi elektronike i novih medija. Element transa je srce projekta: ritmički i postojani aspekt, koji čuva srž tradicije Terra Felix, stvara na simbiotički način između bubnjeva i elektronike novu pulsaciju i novi hibridni zvuk koji se usađuje u sintetičke teksture i snimke terena.

Album je dobio velike pohvale kritike diljem Europe. Jeste li to očekivali?

Kritike nas dosta vesele. Radili smo puno tražeći točku susreta između world musica i elektronike, uvijek zadržavajući eksperimentalni pristup. Vjerojatno je upravo taj aspekt intrigirao i zainteresirao slušatelje. Sada s nestrpljenjem želimo da se album čuje što više uživo, ne samo u Italiji, već diljem Europe.

„Liburiu Trip” ćemo slušati ovog ponedjeljka u Močvari. Ovo će biti drugi put da svirate u Hrvatskoj, a prvi u Zagrebu. Što naša publika može očekivati od koncerta?

Imali smo zadovoljstvo svirati na TradIn Etno festivalu u Pazinu 2015. godine, i sada smo sretni što ćemo prvi put svirati u Zagrebu. Nadamo se brojnoj i, prije svega, znatiželjnoj publici koja će biti otvorena novoj viziji i perspektivi tradicionalne glazbe našeg kraja.

Be social

Komentari