Film

Buzz@teen slavi svoje šesto izdanje

Foto: press Motovun Film Festival / "Gajin svijet"
Vrijeme čitanja: 2 minute

Buzz@teen je program najboljih filmova za filmofile juniore, tinejdžere i one koji će to uskoro postati, a službeno će otvoriti svoje 6. izdanje u četvrtak, 19. srpnja, u buzetskom kinu Muzej u 18 sati, hrvatskom premijerom švedskog filma Gordon i Paddy. Od četvrtka, 19., do nedjelje, 22. srpnja, u tri buzetska kina bit će prikazano ukupno 21 naslov za pravu obiteljsku filmsku atmosferu.

Šesto izdanje znači da je Buzz@teen dosegao uzrast svoje publike – ili makar onih najmlađih. Tijekom ovih godina zajedno su učili, strepili i navijali, sve to kroz avanture europskog filma, a za ovu godinu sakupili su najbolje filmove iz Europe i svijeta za mlade i o mladima. Glavni natjecateljski program donosi šest dugometražnih filmova od kojih će jedan – slovenski, Gajin svijet – svoju premijeru i prvi susret s publikom ostvariti baš na našem brdu, a ostalih pet stiže s najprestižnijih filmskih festivala.

Šarmantni švedski crtić Gordon i Paddy, koji će otvoriti festival, premijerno je prikazan na festivalu u Berlinu, a donosi priču o šumskom šefu policije koji prije odlaska u zasluženu mirovinu mora riješiti slučaj nestalih oraha.

Među filmovima koji se natječu za glavnu festivalsku nagradu, bit će i najnovija filmska adaptacija knjige Blizanke Ericha Kästnera, slavnog dječjeg autora koji je još 50-ih godina prošlog stoljeća uveo novi, moderniji način pisanja za djecu i čija su djela doživjela brojne ekranizacije. Da su teme o kojima je pisao još aktualne, govori i najnovija adaptacija Blizanki, u režiji njemačkog redatelja Lancelota von Nasa. Ova klasična komedija zamjene uloga, u kojoj se dvije blizanke slučajno sretnu nakon godina razdvojenosti, premijerno je prikazana na jednom od najprestižnijih dječjih festivala na svijetu ‒ Toronto Kids.

Foto: press Motovun Film festival
Filmovi iz regije

Iz regije dolaze dva izvrsna igrana filma: slovenski Gajin svijet redatelja Petera Bratuša o opasnostima koje mlade vrebaju na internetu te srpsko-makedonska koprodukcija Zlogonje Raška Miljkovića, sudeći prema nagradi mladog žirija na prestižnom kanadskom Toronto Kidsu, jedan od uspješnijih recentnih regionalnih dječjih filmova. Iz dalekog Japana stiže animirani film Mirai, još vruć s ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu, o dječaku Kunu koji uživa u sretnom djetinjstvu sve do rođenja sestrice Mirai.

Program zatvara švedsko–norveški film Los Bando, o skupini geekova koji žele imati band. Odrastanje je lakše ako prihvatimo nespretnjakovića i štrebera u sebi, a upravo o tome govori ovaj uzbudljivi film o najboljim prijateljima Grimu i Axelu koji od svoje osme godine sanjaju o sudjelovanju na velikom rock natjecanju.

Posebno je veselje predstaviti domaći film, a kako mudri profesor Baltazar ove godine slavi 50. rođendan, odlučili smo najmlađima pokazati na čemu su odrastali njihovi roditelji, ali i što se u posljednje vrijeme sprema u domaćim produkcijskim kućama koje se bave animacijom za najmlađe. Novost je da smo cijeli popodnevni termin posvetili crtićima, u dva potprograma pod nazivom Gdje je nestao Baltazar – crtići te Kratići za male filmofile.

Večernji termin u 21.15 u kinu Pjacelet rezerviran je za roditelje. Kada svoje najmanje ostave u Kapetanovom Kinu, par koraka dalje u Pjacaletu mogu pogledati tri filma izdvojena iz glavnog programa Motovun Film Festivala (Dnevnik varalice, Anđeo i Styx), ali i hrvatsku kino–uspješnicu, film Osmi povjerenik.

Be social

Komentari