Intervju

Ziherov glazbeni lonac – Yellow Buzz: “Yellow Buzz je spajanje dvije ljubavi – međusobne ljubavi i ljubavi prema glazbi.”

Foto: facebook.com/TheYellowBuzz
Vrijeme čitanja: 4 minute

Yellow Buzz ime je benda koji u maniri velikih White Stripesa ili Black Keysa također čine samo dvije osobe – Adam Lončar Bruno Bolfan. Upravo jučer ovi Zagrepčani izbacili su svoj prvi album jednostavnog naziva “Yellow Buzz“, a već ovoga petka promoviraju ga u Klubu. gdje će ih podržati Komandosi Peglica. Ovaj duo postoji već nekoliko godina, a prije prvijenca izdavali su redom singlove od kojih su pjesme poput Johannas Blues ili That Sun dobili i pripadajuće videospotove. Budući da je predstavljanje albuma tek za nekoliko dana, odlučili smo zamoliti Adama Lončara, pjevača i gitarista, za nekoliko riječi. Pa evo što Adam kaže o Yellow Buzzu, nastupu na petak trinaesti i svemu ostalom što morate znati prije koncerta.

Naporno pitanje za početak. Tko čini Yellow Buzz, kada ste počeli svirati i sve što ide uz to…

The Yellow Buzz su Bruno Bolfan na bubnjevima i ja kao vokal i gitara. Zajedno sviramo već sigurno 7 godina, prošli smo nekoliko različitih sastava i bendova i onda – onda smo ostali sami (smijeh) I ustvari, ispada jako dobro – zadnje dvije, dvije i pol godine otkad radimo kao The Yellow Buzz – sada mi se čini da smo upravo ovdje trebali doći.

Hmm što sve ide uz to? Prije svega jedno iskreno prijateljstvo, jako dobro međusobno poznavanje i uvažavanje, i uvijek dobra zajednička vibra zbog koje uspijevamo skupa raditi i ostati opušteni. Dvije ljubavi, moglo bi se reći, međusobna ljubav i ljubav prema glazbi 🙂

Odakle ideja za ime i što ono predstavlja. Je li vezano uz nešto posebno za bend?

Uff (smijeh) dosta smo se mučili oko tog imena, kad bi napokon pomislili da imamo nešto što nam se sviđa i zvuči dobro, došli bi doma, guglali pa otkrili da ga netko već koristi. Tako smo jednu večer na pivi mozgali pa došli do yellow buzz. Odrasli smo na kvartu (Vrapče) koji simbolizira žuta boja zbog te velike žute ludnice… Naći neki mir u svom tom žutom ludilu je teško, ali mi ga valjda nalazimo u glazbi pa je na neki način ime posvećeno tome. U ludom smo prostoru i vremenu – i što sad? Zato ime ne simbolizira nas ili nešto konkretno nego želi uputiti na ono što i kako radimo u tome gdje jesmo.

Foto: facebook.com/TheYellowBuzz
Foto: facebook.com/TheYellowBuzz

Kako to da ste bend odlučili ograničiti na tek dvoje ljudi? Ograničava li vas to u kreativnom smislu? Planirate li u budućnosti dodati nešto?

Kako misliš ograničiti? Vidiš, to je česta pretpostavka, ali ja ne vidim razlog zašto bi to tako gledao. Kao što sam ranije rekao, imali smo iskustva rada s drugima i ono što smo iz njih naučili jest da je za kreativan i produktivan rad primarno povjerenje koje dopušta opuštenost, odgovornost, zajednički interesi i volja za radom. Radimo u ugodi i s lakoćom. Nama je to najbitnije. I tako smo valjda kreativni. Nismo isključivi prema ničemu u budućnosti, ali trenutno smo zadovoljni kako jesmo.

Prvi album je izašao u nedjelju. Što se sve nalazi na albumu, jesu li to pretežito nove stvari ili ima i starih?

Jeste. Miks starih i novih ako bi se tako moglo reći. (smijeh) Neke nismo svirali live i nekako su s vremenom otpale pa nisu završile na albumu. A opet ima i nekih novih. Mislim da je jedno pet pjesama nastalo kroz zadnjih 6 mjeseci.

Već imate dosta pjesama nasnimljenih i za neke postoje čak i videospotovi. Uzevši u obzir i da postojite već duže vrijeme, kako to da tek sada izdajete veće izdanje?

A eto, više smo bili fokusirani na pjesme koje radimo, probe, i pripremali se za live nastupe. A onda smo kroz zadnjih godinu dana skužili da smo nakupili materijale i da je vrijeme da nešto izbacimo. Tako je došao taj dan. 🙂

Foto: facebook.com/TheYellowBuzz
Foto: facebook.com/TheYellowBuzz

Predstavljanje albuma je već ovaj petak u Klubu. Što nas čeka?

Jako smo uzbuđeni! Čeka vas glasni rokenroll, predobra predgrupa, hrpa cuge i dobre vibre… a i koncert The Yellow Buzza. 🙂

Adame, ti si i neko vrijeme proveo u Australiji na studiju. Je li boravak u Australiji ikako utjecao na Yellow Buzz?

Ne znam za Yellow Buzz… ali na mene osobno da. Tamo sam u glazbenom smislu otvorio vidike prema različitim smjerovima, žanrovima i idejama za koje nisam ranije znao da postoje, jednostavno – kulturološka promjena. Samo sam upijao. I upijao. Sigurno sam sada drugačiji zbog toga.

Nedavno ste svirali u Klubu i to kao pratnja Grcima The Noise Figures. Kako je to bilo i planirate li nastaviti suradnju koju ste započeli u Hrvatskoj?

Ajme dečki su fenomenalni! Koncert je bio odličan! Jako su dragi, ostali smo u kontaktu, opcije su otvorene… 🙂

Što sljedeće možemo očekivati od Yellow Buzza?

Sada live nastupe, malo ispromovirati album i onda već dalje snimati, imamo materijala pa bi snimali i dalje radili na pjesmama za drugi album.

Naravno uvijek uz live! Uvijek želimo svirati, gaže ne odbijamo. Tko god nas želi slušati – mi ćemo doći svirati. 🙂

Be social

Komentari