Istaknuto
23.09.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi devet novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Film

Četvrtak na ZFF-u: Od danskog rudnika “Zimske braće” do juga Italije i “Sicilijanske bajke”

16.11.2017. Ziher.hrFoto: www.zff.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Šesti dan Zagreb Film Festivala gledatelje će odvesti na putovanje – od hladne danske zabiti sve do toplog vrha talijanske “čizme”. U 19 sati u u kinu Europa gledamo Zimsku braću, impresivan dugometražni prvijenac islandskog redatelja Hlynura Pálmasona. Rudnik u danskoj zabiti pozornica je atmosferične priče o ljubavnom trokutu i bratskom rivalstvu koje eskalira do neviđenih razmjera.

Emil je autsajder, čudak kojeg sumještani tek nevoljko prihvaćaju zbog društvenijeg i zgodnijeg brata Johana. Okružen sablasnom, gotovo apokaliptičnom atmosferom industrijskog pejzaža ispunjenog zaglušujućim zvukovima tvornice i rudnika, Emil postupno gubi kontrolu. Film je u Locarnu osvojio niz priznanja, uključujući Leoparda za najboljeg glumca i nagradu Europa Cinemas Label. Publiku će na projekciji pozdraviti producentica filma Julie Waltersdorph Hansen.

Iz danskog rudnika u 21:30 putujemo u Kalabriju. Na rasporedu je film Ciambra redatelja Jonasa Carpignanoa, slobodni nastavak njegovog prvijenca Mediterranea koji je prikazan 2015. na ZFF-u u sklopu Dana LUX filma. Talijanski kandidat za Oscara iza kojeg stoji ime izvršnog producenta Martina Scorsesea vodi nas u malenu romsku zajednicu u Italiji. Priča je to o odrastanju i inicijaciji u svijet muškosti 14-godišnjeg Roma Pija i pronicljiv uvid u život i svakodnevicu talijanske društvene margine koju osim Roma čine lokalni Talijani i afrički imigranati.

Popratni program Velikih 5 u kinu Tuškanac u 17 sati donosi njemačko-austrijsko ostvarenje Centar mog svijeta Jakoba M. Erwe. Adaptacija prvog romana za mlade koji je ušao na popis bestsellera njemačkog tjednika Der Spiegel zabavna je i vrckava priča o tinejdžerskom ljubavnom trokutu inspirirana filmovima Pedra Almodovara i Xaviera Dolana.
Program Ponovno s nama nastavlja se u Tuškancu u 19:30 sati uz Sicilijansku bajku u režiji Fabia Grassadonie i Antonia Piazze. U Sicilijanskoj bajci talijanska mafija susreće braću Grimm, a zbog načina na koji se istiniti slučaj iz crne kronike fikcionalizira uz obilatu uporabu elemenata fantastike, ovaj su film kritičari već usporedili s Panovim labirintom Guillerma del Tora. Redatelj Antonio Piazza gost je ZFF-a te će osobno najaviti film!

Natjecateljski program kratkometražnog filma od 22 sata u Tuškancu uključuje dva hrvatska filma iz programa Kockice: U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović i Posljednji bunar Filipa Filkovića.

Šestog dana festivala u 14 sati u F22 nastavlja se networking platforma Industrija uz masterclass Stéphanea Guénina o koprodukcijama, ostvaren u suradnji s prestižnom francuskom školom za film, fotografiju i zvučni inženjering ENS Louis-Lumière i Akademijom dramske umjetnosti.

(Visited 83 times, 1 visits today)

Komentari