Film

Zagreb Film Festival: Suradnja HAVC-a i Danskog filmskog instituta otvora vrata Skandinavije i Europe

foto: HAVC
Vrijeme čitanja: 2 minute
foto: HAVC
foto: HAVC

Posjeta kraljice Margarete II od Danske Zagreb film festivalu potvrda je važnosti kulturne suradnje između dvije zemlje. Danski filmski institut i HAVC već niz godina uspješno surađuju, a temelji suradnje započeti su prije gotovo dvadeset godina.

​U​ sklopu državnog posjeta danskog kraljevskog para Hrvatskoj, u okviru Zagreb Film Festivala održat će se dva događaja važna za hrvatski audiovizualni sektor: dolazak danske kraljice na hrvatsku premijeru filma Itsi Bitsi, koji je snimljen u dansko-hrvatskoj koprodukciji i na lokacijama u Hrvatskoj, te panel rasprava Danes Go South, na kojima će se govoriti o hrvatsko-danskim filmskim odnosima i ulozi Danaca u razvoju domaće audiovizualne industrije.

“Kad smo krenuli organizirati državni posjet, HAVC i ZFF su se nametnuli kao očigledni partneri, s obzirom da postoji veza između danskih i hrvatskih filmaša koja je formalno ustanovljena još 2011. godine. U Zagreb dovodimo velik broj filmskih profesionalaca, a važno nam je da industriji, ali i javnosti, objasnimo zašto je važno da Hrvatska i Danska rade zajedno, što iz toga može proizaći i kako se može doprinjeti razvoju odnosa. U Danskoj kažemo da je kultura važna kao i biznis, tako da svi čimbenici, ne samo kraljevski par, podržavaju ideju da kulturni sektor treba imati ​važnu ​ulogu u državnim posjetima”, kazao je Søren Krogh, voditelj odjela za međunarodne odnose pri danskoj Agenciji za kulturu.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar istaknuo je​ kako se raznolika i bogata hrvatsko-danska filmska suradnja zadnjih godina odvija intenzivno na nekoliko platformi, kroz proizvodnju zajedničkih filmova, suradnju festivala i kroz stratešku suradnju u problemima europske audiovizualne politike. “Važno je istaknuti da je dansko povjerenje i vjera da valja surađivati s hrvatskom audiovizualnom industrijom otvorila Hrvatskoj vrata čitave Skandinavije i omogućila nam projekte koji su nam kasnije došli iz Švedske i Finske”, kazao je Hribar, najavivši da će se više o tome govoriti na panelima Danes Go South koji će se održati u četvrtak 23. listopada u Zagrebačkom plesnom centru.

Redatelj Vinko Brešan ​istaknuo je​ kako su Danci igrali važnu ulogu u osnivanju Hrvatskog audiovizualnog centra. “HAVC je počeo nastajati davne 1996. godine u Upravnom odboru Društva hrvatskih redatelja, u kojem su tada sjedili četiri redatelja debitanta i jedan stariji redatelj koji nam je pomagao. To su bili Hrvoje Hribar, Lukas Nola, Snježana Tribuson, Bogdan Žižić i ja. Nezadovoljni tadašnjim sustavom kinematografije, smatrali smo da je to sistemski problem koji se mora promijeniti i našli uzor u uređenju danske kinematografije. Borba je dugo trajala, ali je naposlijetku došlo do institucije HAVC-a kojoj je uzor Danski institut za film. Krug se sad na neki način zatvorio, jer danas hrvatska i danska filmska zajednica stvaraju neke – po meni – izvanredne rezultate, a vjerujem da će tako suditi i drugi”, kazao je Brešan.

Hrvatska premijera filma Itsi Bitsi održat će se u kinu Europa u srijedu, 22. listopada u 17 sati, dok će se panel rasprava Danes Go South održati u četvrtak 23. listopada u Zagrebačkom plesnom centru. Na prvom panelu, s početkom u 10 sati, govorit će se o filmovima Itsi Bitsi, Soba 304 i ostalim razlozima za koprodukcije, dok će se na drugom panelu s početkom u 14 sati govoriti o filmskim fondovima i decentralizaciji kinematografije jedne zemlje.

Be social

Komentari