Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Izvedbene umjetnosti

Predstave iz Brazila, Belgije, Italije i Gruzije na 15. Festivalu svjetskog kazališta

08.09.2017. Tim HrvaćaninFoto: www.zagrebtheatrefestival.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Festival svjetskog kazališta 2017. godine održat će se od 10. do 16. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu i u Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na 15. izdanju festivala igrat će četiri predstave, produkcije iz Brazila, Belgije, Italije i Gruzije. Festival će 10. rujna otvoriti brazilska skupina Cia Vértice de Teatro predstavom “Ško ako su otišle u Moskvu?“.

Redateljica Christiane Jatahy napada Čehovljev klasik “Tri sestre” efektom ogledala. Početak 20. stoljeća prenosi u današnjicu, paralelno orkestrirajući njegovu kazališnu i filmsku verziju. Dok se predstava izvodi u prvoj sobi, film koji prikazuje ostatak događaja montiran je uživo i istovremeno projiciran u susjednoj kupaonici. Publika gleda dva umjetnička čina, stvarni i virtualni, a kompletan dojam spaja se tek kad se odgledaju oba dijela. Bez obzira na odabrani red, kazalište i kino su komplementarni, donose elemente razumijevanja ili emocija koje nedostaju onom drugome.

Teatar Christiane Jatahy je prostor za senzacije: u živoj izvedbi se osjećamo bliže akciji, likovi iz brazilske svakodnevice doslovce su opipljivi – na sestrinskom nas rođendanu Irina poziva da s njima podijelimo tortu i zaplešemo na pozornici. Film nam daje bolji pristup gestama, skrivenim zakutcima i zatomljenim emocijama. Gdje je Čehov u svemu tome? Glumice Julia Bernat (Irina) Stella Rabello (Maria) i Isabel Teixeira (Olga) s intenzitetom izražavaju svaki trenutak te velike potrage za ljubavi, te želje da se pobjegne, taj san o boljem svijetu. Čujemo njihove rafale smijeha i glasova, gledamo slatko pomahnitao ples, pukotine očaja te trenutke milosti i tišine koji otkrivaju univerzalnu dušu. Film i predstava traju sat i 20 minuta, igraju istovremeno dva puta, a sami odlučujete što ćete prvo pogledati. Predstava igra u HNK 10. i 11. rujna u 20 sati.

U dvorani Muzičke akademije 12. i 13. rujna igrat će predstava “Ramona” autora i redatelja Reza Gabriadzea. Ovaj scenarist, filmski i kazališni redatelj, kipar i lutkar 1981. u Tbilisiju je osnovao Kazalište Gabriadze, lutkarsko-dramsko kazalište čije su zrele lutkarske predstve pune dubine i značenja. Kazalište Gabriadze neprestano je na turneji i s pravom se smatra svjetskom kulturnom institucijom. Prekrasnu zgradu toga jedinstvenoga lutkarskog kazališta u Starome gradu u Tbilisiju dizajnirao je sam Gabriadze. Gabriadze je majstor lutke i objekta; njegove figurice izranjaju među slikovitim objektima koji ih karakteriziraju. U svijetu u kojem je sve manje humora i osmijeha, on nam u goste dovodi izgubljeno djetinjstvo.

Foto: www.zagrebtheatrefestival.hr

U ovoj predstavi opipljivom magijom razvija sjećanje na stvarnost Sovjetskog Saveza, a glavna je junakinja lokomotiva Ramona, optimistična, znatiželjna i živahna, koja se zaljubi u čvrsti čelični stroj imena Ermon. Na svojim putešestvijama susreću cirkus i njegovu družinu akrobata, magične žonglere koji okružuju tu prekrasnu željezničku romansu. Ovu se predstavu može opisati kao slijed malih čuda: vlakovi idu uz zviždanje, vidimo upaljene prozore u mraku. Linija svjetlosnih valova koji se uzdižu i padaju oživljava tajanstvo Gruzije. Junakinja Ramona osobito je časna, graciozna i ženstvena, a njezin dragi motor Ermon muškarac napete aktivnosti. Lutke izgledaju kao da lete u zraku, scene su međusobno povezane glazbom i pjesmama, a priča nudi jasne slike koje stanuju u našoj podsvjesti, između prošlosti i sadašnjosti.

U HNK 14. rujna igra predstava “Sestre Macaluso” talijanske redateljice i dramatičarke Emme Dante u produkciji Sud Costa Occidentale iz Palerma. Emma Dante osvaja intenzitetom emocija, vješto hvata za srce i dušu, do te mjere da na kratko zaboravimo na kaos i žurbe u kojima živimo. “Le Sorelle Malacuso” pripovijeda nam o okupljanju sedam sestara. Nakon pogreba jedne od njih koji ih je iznova sjedinio, odbacuju korotno ruho, odijevaju šarene haljine i kupaće kostime, prisjećaju se svoga djetinjstva. Naoružane mačevima i štitovima, poput vitezova iz tradicionalnog sicilijanskog kazališta, oživljavaju tragične uspomene i važne životne događaje — vraća im se siromah otac, zaštitnička majka, rođak koji je umislio da je Maradona.

Emma Dante rođena je u Palermu, a diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti Silvio D’Amico u Rimu. Trupu Sud Costa Occidentale osnovala je 1999. godine, a “Sestre Macaluso” nagrađene su nagradom Ubu za najbolju talijansku predstavu i najbolju režiju u sezoni 2013./14. Njezin filmski prvijenac Via Castellana Bandiera prikazan je na 70. venecijanskom filmskom festivalu. Iako Emma Dante škrto koristi govor te uglavnom prolazi kroz tišinu i pokrete tijela, koji su nevjerojatno precizno koreografirani, njezini redateljski potezi su duboko poetični.

Foto: www.zagrebtheatrefestival.hr

Festival svjetskog kazališta zatvorit će 16. rujna u dvorani Muzičke akademije predstava “Blockbuster” Collectifa Mensuel iz Belgije. Ideja predstave “Blockbuster” je manipulacija kombiniranjem podataka iz najpoznatijih američkih filmova. Filmovi su reducirani na mini sekvence i pričaju potpuno novu priču, nalik trileru inspiriranom Pikettyjevom analizom globalnog kapitalizma i njegovih perverzija. Ovaj postupak koristio je američko-švicarski umjetnik Christian Marclay i osvojio Zlatnoga lava na filmskom festivalu u Veneciji 2011. godine za svoju izvrsnu filmsku instalaciju.

U predstavi tako prepoznajemo antologijske scene u kojima glume Michael Douglas, Sean Penn, Brad Pitt, Tom Cruise, Julia Roberts, ali u ovoj urnebesnoj kazališnoj kuhinji oni kroz glasove glumaca i zvukove koje proizvode glazbenici zapravo igraju belgijske političare. “Blockbuster” je velika i snažna politička priča o našem svijetu krize i rastućim nejednakostima, s pogledom u neizbježnu revoluciju koja će se roditi među sve većim brojem onih isključenih. Predstava postavlja ozbiljna pitanja u odlučno ironičnom i smiješnom tonu. Collectif Mensuel potpisuje koncept i režiju, a za sebe kažu da je poziv njihove umjetničke discipline u kazalište prevesti teme svojstvene našemu vremenu, propitivati društvenu odgovornost javnoga govora, a posebice funkciju kazališta kao javne službe.

Ulaznice se u pretprodaji kupuju na blagajni HNK u Zagrebu, za predstave “Ramona” i “Blockbuster” po 100 kn, za “Što ako su otišle u Moskvu?” 150 kn, a za “Sestre Macaluso” 150 i 130 kn. Na dan predstave sve će ulaznice biti 20 kn skuplje. Moguće je kupiti i paket ulaznica za sve predstave uz popust od 20%.

(Visited 99 times, 1 visits today)

Komentari