Istaknuto
22.01.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Sedam novih singlova iz glazbenih radionica spremno je za preslušavanje i borbu za pobjedu. Glasanje, kao i uvijek, traje do sljedeće srijede.

15.01.2020.

Vrijeme čitanja: 6 minute Iako se preminuli glazbenici već neko vrijeme oživljavaju hologramima za posebne prigode, naslućuje se jedan novi trend koji će uvelike utjecati na način na koji konzumiramo glazbu. Što o trendu hologramskih koncerata preminulih glazbenika misle članovi glazbene redakcije pročitajte u nastavku.

Izvedbene umjetnosti

Predstave iz Brazila, Belgije, Italije i Gruzije na 15. Festivalu svjetskog kazališta

08.09.2017. Tim HrvaćaninFoto: www.zagrebtheatrefestival.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute

Festival svjetskog kazališta 2017. godine održat će se od 10. do 16. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu i u Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na 15. izdanju festivala igrat će četiri predstave, produkcije iz Brazila, Belgije, Italije i Gruzije. Festival će 10. rujna otvoriti brazilska skupina Cia Vértice de Teatro predstavom “Ško ako su otišle u Moskvu?“.

Redateljica Christiane Jatahy napada Čehovljev klasik “Tri sestre” efektom ogledala. Početak 20. stoljeća prenosi u današnjicu, paralelno orkestrirajući njegovu kazališnu i filmsku verziju. Dok se predstava izvodi u prvoj sobi, film koji prikazuje ostatak događaja montiran je uživo i istovremeno projiciran u susjednoj kupaonici. Publika gleda dva umjetnička čina, stvarni i virtualni, a kompletan dojam spaja se tek kad se odgledaju oba dijela. Bez obzira na odabrani red, kazalište i kino su komplementarni, donose elemente razumijevanja ili emocija koje nedostaju onom drugome.

Teatar Christiane Jatahy je prostor za senzacije: u živoj izvedbi se osjećamo bliže akciji, likovi iz brazilske svakodnevice doslovce su opipljivi – na sestrinskom nas rođendanu Irina poziva da s njima podijelimo tortu i zaplešemo na pozornici. Film nam daje bolji pristup gestama, skrivenim zakutcima i zatomljenim emocijama. Gdje je Čehov u svemu tome? Glumice Julia Bernat (Irina) Stella Rabello (Maria) i Isabel Teixeira (Olga) s intenzitetom izražavaju svaki trenutak te velike potrage za ljubavi, te želje da se pobjegne, taj san o boljem svijetu. Čujemo njihove rafale smijeha i glasova, gledamo slatko pomahnitao ples, pukotine očaja te trenutke milosti i tišine koji otkrivaju univerzalnu dušu. Film i predstava traju sat i 20 minuta, igraju istovremeno dva puta, a sami odlučujete što ćete prvo pogledati. Predstava igra u HNK 10. i 11. rujna u 20 sati.

U dvorani Muzičke akademije 12. i 13. rujna igrat će predstava “Ramona” autora i redatelja Reza Gabriadzea. Ovaj scenarist, filmski i kazališni redatelj, kipar i lutkar 1981. u Tbilisiju je osnovao Kazalište Gabriadze, lutkarsko-dramsko kazalište čije su zrele lutkarske predstve pune dubine i značenja. Kazalište Gabriadze neprestano je na turneji i s pravom se smatra svjetskom kulturnom institucijom. Prekrasnu zgradu toga jedinstvenoga lutkarskog kazališta u Starome gradu u Tbilisiju dizajnirao je sam Gabriadze. Gabriadze je majstor lutke i objekta; njegove figurice izranjaju među slikovitim objektima koji ih karakteriziraju. U svijetu u kojem je sve manje humora i osmijeha, on nam u goste dovodi izgubljeno djetinjstvo.

Foto: www.zagrebtheatrefestival.hr

U ovoj predstavi opipljivom magijom razvija sjećanje na stvarnost Sovjetskog Saveza, a glavna je junakinja lokomotiva Ramona, optimistična, znatiželjna i živahna, koja se zaljubi u čvrsti čelični stroj imena Ermon. Na svojim putešestvijama susreću cirkus i njegovu družinu akrobata, magične žonglere koji okružuju tu prekrasnu željezničku romansu. Ovu se predstavu može opisati kao slijed malih čuda: vlakovi idu uz zviždanje, vidimo upaljene prozore u mraku. Linija svjetlosnih valova koji se uzdižu i padaju oživljava tajanstvo Gruzije. Junakinja Ramona osobito je časna, graciozna i ženstvena, a njezin dragi motor Ermon muškarac napete aktivnosti. Lutke izgledaju kao da lete u zraku, scene su međusobno povezane glazbom i pjesmama, a priča nudi jasne slike koje stanuju u našoj podsvjesti, između prošlosti i sadašnjosti.

U HNK 14. rujna igra predstava “Sestre Macaluso” talijanske redateljice i dramatičarke Emme Dante u produkciji Sud Costa Occidentale iz Palerma. Emma Dante osvaja intenzitetom emocija, vješto hvata za srce i dušu, do te mjere da na kratko zaboravimo na kaos i žurbe u kojima živimo. “Le Sorelle Malacuso” pripovijeda nam o okupljanju sedam sestara. Nakon pogreba jedne od njih koji ih je iznova sjedinio, odbacuju korotno ruho, odijevaju šarene haljine i kupaće kostime, prisjećaju se svoga djetinjstva. Naoružane mačevima i štitovima, poput vitezova iz tradicionalnog sicilijanskog kazališta, oživljavaju tragične uspomene i važne životne događaje — vraća im se siromah otac, zaštitnička majka, rođak koji je umislio da je Maradona.

Emma Dante rođena je u Palermu, a diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti Silvio D’Amico u Rimu. Trupu Sud Costa Occidentale osnovala je 1999. godine, a “Sestre Macaluso” nagrađene su nagradom Ubu za najbolju talijansku predstavu i najbolju režiju u sezoni 2013./14. Njezin filmski prvijenac Via Castellana Bandiera prikazan je na 70. venecijanskom filmskom festivalu. Iako Emma Dante škrto koristi govor te uglavnom prolazi kroz tišinu i pokrete tijela, koji su nevjerojatno precizno koreografirani, njezini redateljski potezi su duboko poetični.

Foto: www.zagrebtheatrefestival.hr

Festival svjetskog kazališta zatvorit će 16. rujna u dvorani Muzičke akademije predstava “Blockbuster” Collectifa Mensuel iz Belgije. Ideja predstave “Blockbuster” je manipulacija kombiniranjem podataka iz najpoznatijih američkih filmova. Filmovi su reducirani na mini sekvence i pričaju potpuno novu priču, nalik trileru inspiriranom Pikettyjevom analizom globalnog kapitalizma i njegovih perverzija. Ovaj postupak koristio je američko-švicarski umjetnik Christian Marclay i osvojio Zlatnoga lava na filmskom festivalu u Veneciji 2011. godine za svoju izvrsnu filmsku instalaciju.

U predstavi tako prepoznajemo antologijske scene u kojima glume Michael Douglas, Sean Penn, Brad Pitt, Tom Cruise, Julia Roberts, ali u ovoj urnebesnoj kazališnoj kuhinji oni kroz glasove glumaca i zvukove koje proizvode glazbenici zapravo igraju belgijske političare. “Blockbuster” je velika i snažna politička priča o našem svijetu krize i rastućim nejednakostima, s pogledom u neizbježnu revoluciju koja će se roditi među sve većim brojem onih isključenih. Predstava postavlja ozbiljna pitanja u odlučno ironičnom i smiješnom tonu. Collectif Mensuel potpisuje koncept i režiju, a za sebe kažu da je poziv njihove umjetničke discipline u kazalište prevesti teme svojstvene našemu vremenu, propitivati društvenu odgovornost javnoga govora, a posebice funkciju kazališta kao javne službe.

Ulaznice se u pretprodaji kupuju na blagajni HNK u Zagrebu, za predstave “Ramona” i “Blockbuster” po 100 kn, za “Što ako su otišle u Moskvu?” 150 kn, a za “Sestre Macaluso” 150 i 130 kn. Na dan predstave sve će ulaznice biti 20 kn skuplje. Moguće je kupiti i paket ulaznica za sve predstave uz popust od 20%.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Komentari