Film

Ciklus filmova Gorana Paskaljevića u Art-kinu

Foto: press Art-kino Croatia / Goran Paskaljević
Vrijeme čitanja: 2 minute

U četvrtak, 12. travnja u 19 sati ciklus otvara film „Varljivo leto ’68“, u kojem Slavko Štimac tumači ulogu maturanta Petra kojeg čeka ljeto odrastanja u vrijeme velikih političkih i društvenih promjena. Njegovog oca glumi Danilo Bata Stojković koji je u ovom filmu, po mišljenju mnogih, odglumio ulogu života. Otvorenju će prisustvovati Goran Paskaljević, a voditelj programa je književnik Enver Krivac.

Film koji je osvojio Zlatnu arenu za režiju u Puli, kojeg je jugoslavenska kritika proglasila filmom godine i za koji je Milena Dravić osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u Cannesu je „Posebni tretman“ iz 1980. godine, na programu 13. travnja u 18 sati. Sljedeći film iz retrospektive je „Tango Argentino“, komedija s prizvucima grčkih idila.

Paskaljevićeva je karijera uvijek bila fokusirana na one marginalizirane, od kriminalaca, imigranata i mnogih drugih. To dobro dočarava film „Bure baruta“ iz 1998. godine, koji je osvojio nagradu filmskih kritičara na venecijanskom filmskom festivalu, a prikazuje beogradsko podzemlje u jednoj noći kroz mnoštvo različitih likova. U idilični irski kraj vodi nas drama „Kako je Harry postao drvo“, gdje konflikt između dvojice susjeda postaje metafora za sukobe u Bosni i Hercegovini, koji je i spriječio Paskaljevića da film snimi upravo u tom kraju.

Foto: press Art-kino Croatia / “Tango Argentino”

Jednu veoma važnu marginu, granicu između istoka i zapada Europe, problematizira film „Medeni mjesec“, a ciklus 18. travnja u 18 sati zaključuje drama „Kad svane dan“, film koji možda najbolje opisuje Paskaljevićevu okrenutost marginaliziranima i prikazuje pomalo zaboravljenu temu, holokaust u Beogradu, te povlači paralelu između nekadašnjeg progona Židova i današnje diskriminacije Roma.

Goran Paskaljević rođen je 1947. godine u Beogradu i jedan je od najcjenjenijih europskih nezavisnih redatelja. Snimio je 30 dokumentarnih i 17 igranih dugometražnih filmova. 2001. je godine istaknut kao jedan od pet najvažnijih redatelja te godine po Variety International Film Guide. Museum of Modern Art in New York (MoMA) 2008. godine i British Film Institute (London) 2010. godine predstavili su njegovu cjelovitu retrospektivu koja je uključila i publikaciju na engleskom jeziku – „The Cinema of Goran Paskaljević“ o njegovom radu koju možete posuditi isključivo u specijalnoj filmskoj Knjižnici Art-kina.

Svoje mjesto u Art-kinu možete rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili telefonom (051 323 261) svakim danom od 16 do 20 sati ili ih kupiti online putem stranice ulaznice.hr.

Ulaz je slobodan za članove Filmskog kluba.

Be social

Komentari