Istaknuto
05.08.2021.

Vrijeme čitanja: 8 minute U mazohističkom mehanizmu koji spaja nadmoć, figuru, znoj i svijest o opipljivosti tijela jedino je važan osjećaj bliskosti koji vibrira između scene i publike materijalizirajući nestvarno.

05.08.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Film

Premijera novog filma Gorana Paskaljevića u Ljetnom Art-kinu

08.07.2017. Ziher.hrFoto: facebook.com/art.kino.croatia
Vrijeme čitanja: 2 minute

U četvrtak, 13. srpnja s početkom u 21 sat i 30 minuta premijerno će se prikazati novi, sedamnaesti igrani film Gorana Paskaljevića «Zemlja bogova» uz gostovanje redatelja.

Drama Zemlja bogova (Dev Bhoomi) prva je srpsko-indijska koprodukcija snimana u Indiji na Himalajima, a film redatelj smatra svojim najintimnijim postignućem. Svoju je svjetsku premijeru doživio na Toronto Film Festivalu dok je nagrađen na filmskom festivalu u Bariju – Bif&st 2017 nagradom Grand Prix.

Zemlja bogova prati Rahula koji se nakon četrdesetogodišnjeg odustva vraća iz Engleske u svoje selo na Himalajama. Tu se zatiče u svijetu punom predrasuda, u kojem žene nemaju pravo odlučivati o vlastitim sudbinama, a mora se i suočiti sa stvarima iz prošlosti koje je smatrao davno zaboravljenima.

Glavnu ulogu u filmu tumači Victor Banerjee, poznati indijski glumac koji je poznat i svjetskoj publici po svojoj ulozi u filmu «Put u Indiju» Davida Leana iz 1984. godine.

Goran Paskaljević jedan je od najcjenjenijih europskih nezavisnih redatelja. Snimio preko 40 dokumentarnih i igranih filmova. 2001. je godine istaknut kao jedan od pet najvažnijih redatelja te godine po Variety International Film Guide. Museum of Modern Art in New York (MoMA) 2008. godine i British Film Institute (London) 2010. godine predstavili su njegovu cjelovitu retrospektivu koja je uključila i publikaciju na engleskom jeziku – «The Cinema of Goran Paskaljević» o njegovom radu koja se može posuditi u specijalnoj filmskoj Knjižnici Art-kino.

Među brojim nagrada i nominacijama, Paskaljević je 1976. nagrađen je Zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu te Posebnim priznanjem na filmskom festivalu u Berlinu za film «Čuvar plaže» u zimskom periodu, 1980. godine nominiran je za cannesku Zlatnu palmu za film «Poseban tretman», 1998. je primio FIPRESCI nagradu za film «Bure baruta», Publika Festróia – Tróia International Film Festival nagradu je dodijelila za film «Optimisti», 1992. je godine publika Venecijanskog filmskog festivala nagradila njegov film «Tango argentino» te 1998. godine stigla je i nagrada FIPRESCI za «Bure baruta».

Film će biti prikazan u Ljetnom Art-kinu, a sjedalo se može rezervirati putem maila (ulaznice@art-kino.org).

(Visited 101 times, 1 visits today)

Komentari