Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Film

Jutro u kinu uz Gorana Paskaljevića i “Zemlju bogova”

27.11.2017. Ziher.hrFoto: press/ "Zemlja bogova"
Vrijeme čitanja: 2 minute

U četvrtak, 30. studenog u 10 sati na repertoaru Art-kina će se ponovno naći novi film Gorana Paskaljevića, „Zemlja bogova“, koji je svoju premijeru imao na Ljetnom Art-kinu. Ovog puta film stiže u sklopu programa „Jutro u kinu“ uz kavu s autorom. S redateljem će nakon filmske projekcije razgovarati spisatelj Enver Krivac.

Drama „Zemlja bogova“ (Dev Bhoomi) prva je srpsko-indijska koprodukcija snimana u Indiji na Himalaji, a film redatelj smatra svojim najintimnijim postignućem. Svoju je svjetsku premijeru doživio na Toronto filmskom festivalu, a nagrađen je i na filmskom festivalu u Bariju – Bif&st 2017. nagradom Grand Prix.

Film prati muškarca Rahula, koji se nakon četrdesetogodišnjeg odsustva vraća iz Engleske u svoje rodno selo na Himalaji. Tu zatiče svijet pun predrasuda u kojem žene nemaju pravo odlučivati o vlastitim sudbinama, a mora se suočiti i sa stvarima iz prošlosti koje je smatrao davno zaboravljenima.

Glavnu ulogu u filmu tumači Victor Banerjee, indijski glumac koji je poznat i svjetskoj publici po svojoj ulozi u filmu „Put u Indiju“ Davida Leana iz 1984. godine.

Goran Paskaljević jedan je od najcjenjenijih europskih nezavisnih redatelja. Snimio je preko 40 dokumentarnih i igranih filmova. Godine 2001. istaknut je kao jedan od pet najvažnijih redatelja te godine po Variety International Film Guide-u. Njegovu su cjelovitu retrospektivu predstavili Muzej moderne umjetnosti u New Yorku (MoMA) 2008. godine i Britanski filmski institut u Londonu 2010. godine. U sklopu izložbe predstavljena je i publikacija o njegovom radu na engleskom jeziku, „The Cinema of Goran Paskaljević“, koja se može posuditi u specijalnoj filmskoj Knjižnici Art-kina.

Među brojnim nagradama i nominacijama, Paskaljević je 1976. nagrađen Zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu te Posebnim priznanjem na filmskom festivalu u Berlinu za film „Čuvar plaže u zimskom periodu“. Nominaciju za Zlatnu palmu u Cannesu zaradio je 1980. godine filmom „Poseban tretman“. Publika Festróia – Tróia međunarodnog filmskog festivala nagradu je dodijelila filmu „Optimisti“, 1992. godine publika Venecijanskog filmskog festivala nagradila je njegov film „Tango Argentino“, a 1998. godine stigla je i nagrada FIPRESCI za „Bure baruta“.

„Zemlja bogova“ se može pogledati u srijedu, 29. studenog u 20 sati te u sklopu programa „Jutro u kinu“ uz gostovanje redatelja u četvrtak, 30. studenog u 10 sati.

(Visited 74 times, 1 visits today)

Komentari