Film

Ciklus španjolskog animiranog filma u KIC-u

Vrijeme čitanja: 2 minute

chico y rita 2

Art kino KIC-a započelo je s ciklusom španjolskog animiranog filma. Prikazat će se četiri  filma za djecu i odrasle, u sklopu programa Suvremena animacija.

Danas (utorak) u podne prikazan je prvi film, za djecu, Živa šuma. Radnja se odvija u tajanstvenoj Cecebreskoj šumi u kojoj se životinje i drveće bave svojim razgovorima. No kao i uvijek, idilu prirode pokvarit će čovjek. Dolaze znanstvenik i njegova žena. On hvata krticu Lindu radi svog istraživanja, a pomodna žena od nje želi napraviti krzneni kaput. Krtičin dečko Furi kreće u pohod spašavanja svoje drage od ljudskog svijeta.

Film su režirali Ángel de la Cruz i Manolo Gómez, a u glavnim ulogama su Nacho Aldeguer, Mar Bordallo, Claudio Rodríguez.

U srijedu u podne slijedi animirani film za odrasle, Chico i Rita. Režirali su ga Tono Errando i Javier Mariscal, glavne uloge imaju Eman Xor Oña, Limara Meneses, Mario Guerra. Ovo je elegija o vječnoj ljubavi, a radnja se vrti oko kubanskog pijanista Chica, sada već ostarjelog, koji se prisjeća svoje fatalne ljubavi s budućom međunarodnom pjevačkom i glumačkom zvijezdom Ritom. Film je bio nominiran za Oscara i dobitnik je Europske filmske nagrade i Goye za najbolji animirani film.

U četvrtak u podne moći ćemo pogledati Maria i ja, redatelja Félixa Fernándeza de Castroa, u kojem glume Miguel Gallardo, María Gallardo i May Suárez. Radnja se vrti oko autistične Marie koja živi sa svojom majkom May na Kanarskim otocima, 3000 km dalje od Barcelone gdje živi njen otac. Njih dvoje ponekad provode praznike zajedno u odmaralištu na Gran Canariji. Ovo je priča o jednom od njihovih putovanja, puna humora, ironije i iskrenosti o životu s autizmom.

Zadnji film koji ćemo moći pogledati je film Bore,  Ignacia Ferrerasa. Prikazuje se u petak u podne i njime završava ovaj (pre)kratki ciklus. Glavne uloge tumače Tacho González, Álvaro Guevara, Mabel Rivera. Napravljen prema stripu Paca Roce, film prikazuje prijateljstvo Emilija i Miguela, ostarjele gospode u staračkom domu. Novopridošlom Emiliju, u početnom stadiju Alzheimerove bolesti, Miguel i kolege pomažu da ne završi na zloglasnom zadnjem katu staračkog doma, poznatom i kao katu za izgubljene slučajeve ili katu “za bespomoćne”. Njihov divlji plan ispunjava im inače monotonu svakodnevicu humorom.

Ciklus se održava u suradnji s Aulom Cervantes de Zagreb. Titlovi su na engleskom jeziku, a ulaz je slobodan!

Be social

Komentari