Glazba

Ziher playlista: Uvod u Contemporary R&B za početnike

Vrijeme čitanja: 2 minute

Godinama sam izbjegavao uči u svijet R&B-a, a u ovom trenutku ne mogu ga izbaciti iz svojih playlista. Jedan od razloga zašto nisam htio slušati R&B je taj što sam zapravo žanr osuđivao zbog izvođača poput Drakea, koji mi kao glazbene persone nisu nikako bili privlačni. To je zapravo bilo moje neznanje, zbog kojeg se sada kajem.

Sve se promijenilo prošle godine s izlaskom „After Hours” albuma The Weeknda. To je album koji mi je pokazao jednu smjernicu, novi put u mom glazbenom istraživanju. Nikada ga nisam krenuo istraživati do sada. Splet okolnosti i ljudi koji su se pojavili u mom životu utjecao je na brzinu kojom sam počeo upijati ovaj žanr.

Što je danas R&B?

Rhythm and blues odnosno R&B, evoluirao je značajno od njegovih početaka 1940-ih. Zapravo, naziv R&B se tada često koristio za svu afroameričku glazbu nastalu iza drugog svjetskog rata. Kao žanr je spajao elemente jazza, gospela i bluesa.

Svoj vrhunac kao samostalni žanr imao je devedesetih, kada su glazbenim ljestvicama vladale grupe poput Boyz II Mena i SWV i izvođačice poput Aaliyah, Mary J. Blige, Toni Braxton i Mariah Carey. Već početkom dvijetisućitih godina R&B je krenuo u evolucijsku fazu, kad se sve više počelo spajati s modernim elementima popa, a ritam je u tom trenutku počeo biti važniji od bluesa.

Neki smatraju kako R&B kao žanr danas umire, ali zapravo ono što se događa je jednostavno organska evolucija jednog žanra. Kao i svaki glazbeni žanr, R&B je danas drukčiji nego prije 20 godina.

Moramo reći kako danas ipak postoje dvije podjele unutar R&B-a; na izvođače koji su ostali vjerni “tradiciji” odnosno onom starom prizvuku kojem je R&B težio, te na Contemporary R&B koji je spoj Hip Hopa/Rapa, Popa (pa čak i Elektronike) s onom klasičnom premisom koju ima R&B. Ono što sam ja naučio svojim istraživanjem je to kako je većina stvari koje se naziva R&B danas upravo taj Contemporary R&B.

Veliku ulogu u svemu tome imao je sve češći spoj Hip Hopa/Rapa u R&B. kroz posljednjih 15 godina. Spoj ta dva žanra je danas normalan, štoviše publika je navikla na to da su ta dva žanra zapravo spojena u jednu cjelinu. Prije 30 godina bilo je nezamislivo govoriti o spajanju. Štoviše postojala je međusobna mržnja, ali to je tema za sebe.

Evolucijski je došao trenutak izjednačavanja ta dva žanra, te je danas nekada teško odrediti o kojem točno se žanru zapravo radi. Zapravo svi utjecajni izvođači ova dva žanra su reperi, pjevači ili oboje. The Weeknd, Drake, Bryson Tiller, PartyNextDoor, Kehlani, Summer Walker i brojni drugi, pronalaze se i u jednom i drugom žanru.

Što je mene privuklo?

Kad sam shvatio dubinu tekstova i koliko su tekstovi u nekim situacijama teži od drugih, tada sam shvatio koliko je ovaj žanr utjecajan. R&B izvođači ne strahuju prikazati svoje demone, a nekada svoje boli uspiju prodati kao najutjecajnije hitove. Nekad sretne melodije, ali pogotovo one tužne melankolične su savršena kombinacija u istraživanju R&B-a.

Playlista koju sam napravio je moj osobni izbor pjesama koje su najviše utjecale na moje iskustvo uživanja u slušanju Contemporary R&B-a.

Be social

Komentari