Istaknuto
03.06.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Počinje glasanje za jedan od osam novih domaćih i regionalnih singlova koje donosimo i u ovotjednoj Novoj glazbi na Ziheru.

02.06.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Back to reality. Karantenu smo izgurali. Sad treba peći roštilje i objavljivati fotografije s plaže da drugi budu ljubomorni. Morate nešto i slušati kad radite stvari koje radite.

Glazba

Ziher playlista: High Fidelity ili uvod u glazbeni snobizam

26.04.2017. Valentina SertićFoto: screenshot
Vrijeme čitanja: 2 minute

U prošlotjednoj playlisti napravljenoj u čast Irvinu Welshu obećala sam predstaviti rad još jednog britanskog književnika s kojim dijelimo opsesiju glazbom, Nicka Hornbyja. Dok je u “Trainspottingu”, prvom romanu Irvinea Welsha, glazba tek jedna od ovisnosti, u prvom romanu Nicka Hornbyja, “High Fidelity”, glazba je sve. Treba li nam dodatan povod da mu posvetimo playlistu?

Što je bilo prvo, glazba ili očaj?

“High Fidelity” tek je jedan u nizu filmiziranih romana ovog svestranog pisca. Jedan od poznatijih svakako je sjajni “Sve zbog jednog dječaka” s Hugh Grantom i Nicholasom Houltom u glavnim ulogama. No, ako volite romantične filmove s Johnom Cusackom, “High Fidelity” vam nije mogao promaknuti. Glavni lik knjige, Rob, vlasnik je prodavaonice ploča koji prolazi kroz težak prekid sa svojom djevojkom Laurom. Dane provodi s dvojicom glazbenih geekova, Dickom i Barryjem (Jack Black!), s kojima se neprestano upušta u rasprave o glazbi i muči vlastite glazbeno neobrazovane mušterije. Jedini smisao vidi u glazbi i opsesiji njome.

“Izgleda da ako postaviš glazbu (…) u središte svoga bića, onda si ne možeš priuštiti da si središ ljubavni život”, samo je jedna od njegovih misli. Film počinje sljedećim monologom:

“Što je bilo prvo, glazba ili očaj? Ljudi se brinu da će djecu, zbog toga što se igraju oružjem ili gledaju nasilne filmove, progutati neka vrsta kulture nasilja. Nitko se ne brine što djeca slušaju tisuće, doslovno tisuće pjesama o slomljenim srcima, odbijanju, boli, očaju i gubitku. Jesam li slušao glazbu zato što sam očajavao? Ili sam očajavao zato što sam slušao glazbu?”

Robova zbirka ploča

Rob je jedan od onih kojima je važnije kakvu glazbu i filmove volite, nego kakva ste osoba. (Rob je jedan od nas.) Najljepše što Rob zna učiniti za čovjeka je snimiti mu mixtape. Ova playlista presjek je probranih pjesama s filmskog soundtracka i pjesama koje su spomenute u knjizi, ali koje se nisu našle u filmu. Od Neil Younga i Crazy Horsea do Stereolaba i The Beta Benda, ova playlista i Robova zbirka ploča glazbeni su zapis njegova života. Neka vas nadahne da i vi ispišete svoju i poklonite je nekom važnom kao mixtape.

Zašto je “High Fidelity” svojevrsni uvod u glazbeni snobizam? Najviše zbog razgovora koje vode Rob, Barry i Dick, ali i zbog svoje širine i eklektičnosti. Riječ je o zasigurno jednom od najboljih soundtracka ikad.

Ako ovu playlistu želite u high fidelityju, otiđite do prodavaonice ploča ili najbližeg kafića u kojem DJ-i puštaju glazbu s ploča!

(Visited 301 times, 1 visits today)

Komentari