Film

„Creed III”: Ima li Creeda nakon Rockyja?

creed
Foto: Facebook.com/creedmovie/photos
Vrijeme čitanja: 6 minute

Nakon što se Rocky Balboa povukao s mjesta njegova trenera, Adonis “Donnie” Creed uživa u zasluženoj slavi. Postigao je sve što se u svijetu boksa postići može te radi kao boksački promoter i pomoćni trener, radeći uz legendarnog Little Dukea i pripremajući mladog Felixa Chaveza za meč s Viktorom Dragom (ne našim Viktorom Dragom).

No Donniejevu mirovinu naglo prekida dolazak demona iz njegove prošlosti u obliku Damiena “Damea” Andersona koji se nakon boravka u zatvoru želi okušati u svijetu profesionalnog boksa. Ono što će uslijediti natjerat će Donnieja da promisli o svemu što je dosad učinio i napokon se pomiri s prošlošću od koje je toliko želio pobjeći.

creed
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Tko ne voli dobru underdog priču?

Godine 2013. svijet je iznenadila vijest o dolasku novog nastavka sjajne franšize sportskih drama o Talijanskom Pastuhu, Rockyju Balboi. Gledatelji su se dotad već umorili gledajući umornog Balbou kako se bori u sve lošijim nastavcima te je došlo vrijeme za novu, svježu krv u obliku Adonisa Johnsona, nepriznatog sina Rockyjevog (ne)prijatelja Apolla Creeda. Ulogu Johnsona dobio je mladi Michael B. Jordan („Black Panther”), a redateljsku palicu preuzeo je sjajni Ryan Coogler oživivši usnulu franšizu.

„Creed”  je nokautirao već prvim filmom i donio Stalloneu Oscara za najboljeg sporednog glumca, a Jordanu i Coogleru svjetsku slavu. Nastavak je ispao pun pogodak, poglavito zbog povratka zloglasnog Ivana Drage, sovjetskog stroja za ubijanje i njegov sina, Viktora Drage.

creed
Foto: Screenshot from YouTube trailer

I dok se „Creed” bavio grijesima očeva i „stričeva” u obliku Adonisovog mirenja s pogreškama oca kojega je odbacio i „strica” Balboe, koji nije ni znao da ovaj postoji, nastavak se bavio Dragom i njegovom osvetom protiv obitelji Creed-Balboa koja ga je osramotila i prognala iz svijeta boksa.

Za očekivati bi bilo stoga da ćemo sada vidjeti sina Clubbera Langa ili nekog drugog protivnika iz bogate galerije Rockyjevih protivnika, no „Creed III” okreće se u potpuno novom smjeru, na dostojanstven način umirovljuje Rockyja koji štafetu franšize predaje Creedu. A upravo je takav njegov novi protivnik, Dame.

“Mračni” Rocky

Dame je Donniejev krvni brat, sjena iz njegove nasilne prošlosti, iz vremena kad se šakama morao probijati iz svijeta udomiteljskih obitelji, popravnih domova i opakih ulica Los Angelesa, a iz kojeg ga je spasila Mary-Anne Creed, njegova maćeha. Dok je Donnie otišao živjeti u luksuznu vilu pokojnog oca, stekao mentorstvo „strica” Balboe i nastavio kročiti prestižnim svijetom profesionalnog boksa, Dame nije bio te sreće.

Zbog nerazjašnjenih okolnosti Dame je dobio 18 godina zatvora u kojem je gledao borbe svog bivšeg brata, naporno je trenirao i čekao svoj trenutak, trenutak kad će i on dobiti svojih 5 minuta slave. Dame je vrstan manipulator i proračunat borac koji će svoj put do slave potražiti na način na koji to Donnie nikako neće odobriti, što naposljetku stavlja braću u ring.

creed
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Adonisov novi protivnik neočekivano je dobar te je pokazao da se u bogatoj prošlosti prvaka zasigurno može pronaći materijala koji će oblikovati neprijatelja dostojnog Ivana Drage i drugih zanimljivih likova. Tomu pridonosi i sjajni Jonathan Majors („The Harder They Fall”, „Loki”, „Ant-Man i Wasp: Kvantumanija”) kao zlikovac kojeg volimo mrziti i mrzimo voljeti, s kojim se vrlo lako poistovjetiti.

On je proveo pola života u zatvoru štiteći brata koji ga je ostavio na cjedilu i zaboravio, mučen tugom, bijesom, razočaranjem i bijedom zatvorskog života. Zanimljiva je i usporedba s Rockyjem – Dame je mračni Rocky, njegova inverzija, underdog koji se želi ogledati u borbi s najvećim od najvećih te se postavlja pitanje zaslužuje li to.

Creed
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Iako je Majors sjajan glumac za kojeg sam još kod „The Harder They Fall” vidio koliko potencijala ima, on se trenutno nalazi u kazneno-pravnoj nevolji u kojoj se sumnja da je fizički zlostavljao ženu te je nemoguće reći je li to razlog zašto se „Creed III” tako brzo našao na digitalnim servisima i što će biti s njime u budućnosti. Bi li se moglo dogoditi da će i sam Majors, kao i njegov lik, završiti u zatvoru – ostaje za vidjeti.

Dvostruki nokaut Michaela B. Jordana

Drugi najvažniji igrač u ovom filmu je Michael B. Jordan u dvostrukoj ulozi – kao glavni glumac i u debitantskoj ulozi redatelja. Teška je to zadaća za svakog, pogotovo nakon što je Jordan tek preuzeo kormilo franšize i izašao iz velike Stalloneove sjene, no dojma sam da su mu suđene velike stvari te da će i u budućnosti režirati nastavke svojih filmova kao što je svojedobno činio i sam Stallone.

Akcijske scene, odnosno scene koje su najvažnije, su jako dobro, zanimljivo i pregledno režirane, prepune zanimljivih detalja, neobičnih kuteva snimanja, jasne i sadržajne, začinjene superslow motionom u stilu japanskih animea koje Jordan ističe kao uzor. Takva vrsta iznimno sporih pokreta nimalo ne usporava radnju i ne utječe negativno na napetost borbe te se koristi umjereno i pravovremeno (tebi pričam, Zacče Snyderu). Svaka od borbi, kao i sam film, vizualno je impresivna te mi je sjela kao budali nokaut!

Da „Creed III” nije samo jak na šakama dokazuju sporedne priče koje postaju emocionalno srce filma i svaku borbu uzdižu na novu razinu, kako onu u ringu, tako i onu životnu borbu.

Creed
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Uz obračun s duhovima prošlosti u vidu Damiena, Donnie se bori i na obiteljskoj fronti – žena Bianca nezadovoljna je time što gubi sluh te je primorana pjevati tuđu pjesmu, odnosno producirati glazbu za druge, kći Amara se suočava s nasiljem u školi za gluhe koju pohađa te se tu suočavaju Biancini i Donniejevi stavovi oko upotrebe šaka prilikom doživljenog nasilja, a znatan problem predstavlja i poljuljano zdravlje Donniejeve pomajke, Mary Anne.

Svaka od tih priča zadat će znatan udarac mladom Creedu i poljuljati ga prije završne bitke, Bitke za Los Angeles. I upravo takve priče pokazuju zašto je boks izvanredno filmičan (za razliku od primjerice nogometa) – svaki privatni detalj utječe na borca u epskoj bitci dobra i zla i ruši ili spušta njegovo samopouzdanje.

Posebno se to dobro ističe u dijelu bitke kad Donnie i Dame ostaju “sami” u ringu, što je trenutak koji bi trebao zauvijek ostati zapisan u filmskoj povijesti zbog načina na koji je izveden.

Creed
Foto: Screenshot from YouTube trailer

(Boksačka) runda za sve!

Epskome doprinosi i sjajna orkestralna glazba underdoga u skladanju filmske glazbe, relativno nepoznatog Josepha Shirleyja, kojeg nikako ne treba podcijeniti i koji je dao sav svoj trud u skladanju glazbe za ovaj sjajni film. And don’t call him Shirley.

Vrijedi istaknuti i vrhunski soundtrack pretežito sastavljen od hip hop pjesama kolektiva Dreamville. I dok sam soundtrack od 18 pjesama, čiji je izvršni producent J. Cole nije na istoj razini onih Meek Milla i Mike Will Made-Ita, ipak odlično pridonosi urbanom štihu franšize o jednom losanđeleškom borcu afroameričkih korijena, neponovljivom Adonisu Creedu. Posebno valja izdvojiti pjesme Anthem i Adonis Interlude.

Za kraj, ovaj spin-off koji je napokon izašao iz sjene originalne franšize pokazao je da itekako može stajati na svojim nogama i pobjeđivati te da je još vatre ostalo u ovoj franšizi.

Stoga valja pozdraviti najavu da ćemo u godinama koje slijede vidjeti razne projekte iz Creedovog svijeta, primjerice spin-off o Viktoru i Ivanu Dragu, Amari Creed, anime seriju i slično. Do tad kupite kokice i pohitajte pred najveće srebrno platno koje možete naći kako bi sudjelovali u ovom neponovljivom boksačkom spektaklu.

Let’s get ready to ruuuuuuuuummmmmmbleeeeeee!!!!!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari