Nagrade

Vodimo vas u ZKM na nagrađivanu predstavu “Črna mati zemla”

Foto: Marko Ercegović / zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Hvaljeni roman Kristiana Novaka “Črna mati zemla” 2017. godine oživio je na kazališnim daskama Zagrebačkog kazališta mladih u adaptaciji Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski. Roman prati mladog pisca Matiju Dolenčeca koji je proživio traumatizirajuće djetinjstvo u neimenovanom međimurskom selu devedesetih godina, u vrijeme značajnih društvenih promjena u Hrvatskoj.

Redateljica Ruždjak Podolski o adaptaciji romana u intervjuu za Ziher uoči premijere predstave rekla je sljedeće: “Prvi dio dramatizacije je sadašnjost u kojoj se Matija Dolenčec, glavno lice komada i vjerojatno alter-ego pisca, suočava sa svojom prošlošću jer je zapeo u mreži laži i krhotina sjećanja koje mu otežavaju bilo kakve bliske kontakte i normalno funkcioniranje u intimi i povjerenju. Drugi dio se bazira na opisu Matijinog djetinjstva, kojeg se on gotovo uopće ne sjeća. On rekonstruira događaje i polako shvaća u kakvu je patologiju zapao kao dijete. Treći dio govori o demokratskim promjenama u Hrvatskoj.”

-> Dora Ruždjak Podolski: “Črna mati zemla fascinira podsvjesno i intuitivno”

Foto: Marko Ercegović / zekaem.hr

Ziherov kazališni kritičar Tim Hrvaćanin o predstavi je napisao: “Črna mati zemla” je predstava maštovite režije koja iz jedne mračne perspektive govori o boli i samoći. Redateljica Dora Ruždjak Podolski izvrsno nas vodi kroz kompleksnu strukturu ovog uprizorenja. Vješto balansira između velikog broja likova, različitih narativnih pravaca i više vremenskih planova, tako da je radnja jasna i gledateljima koji roman nisu čitali.”

-> “Črna mati zemla” (ZKM): Odlična i emotivna adaptacija potresnog romana

Predstava je osvojila nagradu za najbolju predstavu na 28. Marulićevim danima u Splitu te Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, režiju (Ruždjak Podolski) i sporednu žensku ulogu (Urša Raukar).

Posljednje izvedbe predstave “Črna mati zemla” ove sezone na rasporedu su 19., 20. i 23. travnja. ZKM za svoje gledatelje organizira poseban blagdanski popust te za izvedbu 19. i 20. travnja možete kupiti ulaznice na blagajni ZKM-a za samo 30 kuna. Ziher za svoje čitatelje ima 2×2 ulaznice za izvedbe 19. i 20. travnja. Možete ih osvojiti tako da na Ziherovoj Facebook stranici pronađete ovu objavu te u komentaru tagirate osobu s kojom želite pogledati predstavu i navedete dan kada želite gledati predstavu. Dobitnike ćemo objaviti u petak, 19. travnja oko 13 sati.

Be social

Komentari