Izvedbene umjetnosti

Tribina “Črna mati zemla” u ZKM-u uoči premijere istoimene predstave

črna mati zemla
[Črna mati zemla] Foto: Marko Ercegović / zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

U subotu, 1. travnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih bit će praizvedena predstava “Črna mati zemla” prema nagrađivanom, hvaljenom i popularnom romanu Kristiana Novaka, u dramatizaciji Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski. Praizvedba „Črne mati zemle“ povod je tribini koja će se u ZKM-u održati 17. ožujka u 19 sati.

Naklada OceanMore upravo je objavila novo izdanje Novakovog romana koji je dobio Nagradu T-portala za najbolji roman za 2014. godinu.  Na tribini će autor romana zajedno s redateljicom i autorom dramatizacije govoriti o značenjima teksta, izazovima dramatizacije romana i režijskim opredjeljenjima koja proizvode autonomnu priču. Razgovor moderira Kruno Lokotar, urednik knjige.

“Črna mati zemla” roman je o uspješnom mladom piscu, Matiji Dolenčecu, koji stvaralačku i ljubavnu blokadu pokušava otkloniti dosežući vlastitu, do amnezije potisnutu priču, onu koju je kompenzirao izmišljanjem svih drugih priča. Potisnuto u Dolenčecovu životu traumatična je priča o njegovu djetinjstvu u međimurskom selu, o smrti oca, o osam samoubojstava, dva demona, gubitku prijatelja, o velikim mitovima i lokalnim legendama, o otvorenom povijesnom prijelomu 1991., svakodnevnim lažima i složenim osjećajima – ubojicama života.

Foto: www.zekaem.hr

Predstava u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih kroz priču o užasima koji potresaju malo međimursko selo u vremenu oko raspada bivše države, fokusira se na potresnu ispovijest dječaka uhvaćenog u mrežu bijesa, krivnje i samoće. U predstavi glume Adrian Pezdirc, Mia Biondić, Doris Šarić Kukuljica, Nataša Dorčić, Urša Raukar, Dado Ćosić, Zoran Čubrilo, Suzana Nikolić, Jasmin Telalović, Dora Polić Vitez, Pjer Meničanin, Barbara Prpić, Nadežda Perišić Radović, Danijel Ljuboja, Damir Šaban, Mateo Videk, Milica Manojlović, Stanko Kovačić, Nikola Ljutić i Leon Bujanović.

Posjetioci tribine moći će kupiti knjige Kristiana Novaka “Črna mati zemla” i “Ciganin, ali najljepši” u izdanju OceanMora po promotivnim cijenama. Kristian Novak potpisivat će knjige pola sata prije početka tribine, od 18:30 sati. Ulaz na tribinu je besplatan.

Be social

Komentari