Izvedbene umjetnosti

“Sherlock Holmes”, “Noćni život” i “Črna mati zemla” ove sezone na daskama ZKM-a

Foto: facebook.com/zekaem
Vrijeme čitanja: 3 minute

Zagrebačko kazalište mladih najavilo je premijerne naslove za sezonu 2016./17. na konferenciji za novinare koja se održala u srijedu, 13. rujna u foyeru ZKM-a. Nova sezona je ispunjena postavljanjem naslova domaćih nagrađivanih dramskih i proznih pisaca čime ZKM nastavlja tradiciju promoviranja hrvatskih autora. Ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković naglasila je kako je raduje da će u tolikoj mjeri biti zastupljeni naši autori koji će u različitim izričajima progovoriti o hrvatskoj stvarnosti.

Premijernu sezonu otvorit će 15. listopada predstava „Sherlock Holmes“ u režiji Krešimira Dolenčića. Ana Tonković Dolenčić napisala je novo djelo novoga zapleta prema proznim motivima i likovima opusa Arthura Conana Doylea, koristeći se njegovim brojnim pripovjetkama i romanima. Dolenčić ističe kako je Holmes opće mjesto zapadne literature, čija je analitička logika naslovnog junaka referentno mjesto i kulture i znanosti. „Predstava je za mladež, ali i starije koji vole dobar krimić“, kazao je Dolenčić, nastavivši da ZKM-ov „Sherlock Holmes“  ima odličan zaplet, vrlo je kompleksan, igra se planovima te ruši četvrti kazališni zid. Tonković Dolenčić dodala je da je krimić u kazalištu teški žanr, no zbog toga vrlo inspirativan i zanimljiv. Radnja je smještena u viktorijansku Englesku što im se činilo bolje nego suvremeni okvir.

Praizvedbe tekstova hrvatskih autora

Sljedeća je na repertoaru drama nagrađena Trećom nagradom za dramsko djelo „Marin Držić“, „Noćni život“ Ivana Vidića, koju će režirati slavni Paolo Magelli. O predstavi je redatelj Magelli, koji nakon sedam godina i „Zagrebačkog pentagrama“ ponovno režira u ZKM-u, rekao: „Vidićev tekst progovara o noćnom Zagrebu, o  Europi koja zadnjih 20 godina nema snage za novu utopiju, o revolucionarima koji postaju malograđani, zarobljeni u financijskom ropstvu moćnika. To je pesimističan komad, maštovit, no s njim se nalazite u tunelu u kojem se bolje sutra ne vidi, a to je moj teren“. Dramaturginja predstave Željka Udovičić Pleština kazala je da je Vidić sjajan jer njegov krimić evoluira u intelektualnu satiru o pobunjenicima, potom reakcionarima i na kraju lopovima suočenima s unutarnjom borbom s besmislom.

paolo magelli
Foto: Marko Ercegović / www.hnk.hr

Sljedeće godine bit će postavljena predstava „Črna mati zemla“ po romanu Kristiana Novaka koji je 2014. dobio književnu nagradu T-portala za najbolji roman. Predstavu će režirati Dora Ruždjak Podolski u dramatizaciji Tomislava Zajeca. Kristian Novak je istaknuo da njegovo djelo pretočeno na kazališne daske neće biti prepričan roman, već donosi nova pitanja, a time i nove vrijednosti. „Črna mati zemla je za mene kao autora dramatizacije bio veliki izazov je je riječ o izuzetnom, kultnom romanu, a prvi izlazak romana u prostor adaptacije nosi težinu praizvedbe. Ovaj predložak prati priču od hipsterskog Zagreba, vrijeme osamdesetih i devedesetih u Međimurju s fokalizacijom na lik koji nosi duboku traumu, a cijelo djelo otvara i teme pedofilije, odnosa s Crkvom, bullinga…“, zaključio je Zajec.

Olja Lozica, talentirana mlada autorica koja je u ZKM-u s velikim uspjehom postavila nagrađivanu predstavu „Sada je, zapravo, sve dobro“, radi na novom scenskom projektu radnoga naslova „Radnice u gladovanju“ po drami Gorana Ferčeca. Redateljica je istaknula da je veseli raditi ovu socijalnu dramu o radnicama 21. stoljeća, nadahnutu štrajkom glađu radnica Kamensko. Drama koja je naručena za njemačko kazalište govori o nezaposlenosti, neplaćanju radnika i drugim nepoštivanjima radničkih prava.

Foto: www.zekaem.hr
Foto: www.zekaem.hr

Gostovanja iz Kine

Prije prvih premijera, od 27. do 29. rujna u ZKM-u će u sklopu manifestacijskog segmenta Eurijala, a u koprodukciji s Eurokazom, gostovati kineska plesno-kazališna skupina Living Dance Studio i njezina izvedenica Caochangdi Workstation. Te umjetničke organizacije u Pekingu su utemeljili koreografkinja Wen Hui i multimedijski umjetnik Wu Wenguang. Program uključuje izvedbene projekte Slušajući priče moje prabake, Autoportret: dijalog s majkom / Autoportret: samopoduka iz seksualnosti i Sjećanje te filmove Zbog gladi: Wuov dnevnik br. 1, Ničija zemlja, Autoportret s tri žene, Dječje selo, Yun Zi i Djeca se ne boje smrti, boje se duhova.

Living Dance Studio i Caochangdi Workstation, daleko od državnih subvencija i paradigmi, bave se suvremenim životom Kine. Dokumentirajući i od zaborava pokušavajući spasiti zbivanja za vrijeme trogodišnje gladi, velikog skoka naprijed, poljoprivredne reforme i kulturne revolucije – političkih i povijesnih događanja druge polovice 20. stoljeća s dalekosežnim posljedicama – nastaju provokativni dokumentarni filmovi te hrabra umjetnička spajanja snimljene građe s visoko stiliziranim izričajima plesa. Trodnevna događanja započinju u utorak, 27. rujna u ZKM-u s predstavom „Slušajući priče moje prabake“.

Be social

Komentari