Vizart

“Gle kako mogu savinuti ruku” (Galerija SC) – Kolor, kolor, kolor!

davor dmitrović
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Savijač

Kada se sjetim prijašnjih radova Davora Dmitrovića, nekako mi zvoni grafit i sivilo. Zapravo nešto u potpunosti suprotno od „Gle kako mogu saviti ruku”. Sada kada razmislim, više nisam sigurna da su njegovi prijašnji radovi bili sivi. Možda i nisu. Možda se tako osjećam zbog Savijača. A taj Savijač… Taj Savijač je jedan bradati, ogoljeni mladi muškarac Davor u koloru. Pomalo tašt, ali i bezizražajan u svojoj težnji i polaganoj opsesiji luka. Iako bih ovako duboku misao trebala staviti na kraj teksta, eto je sada. Pitam se radi li se stvarno o dualizmu?

davor dmitrovic
Foto: Matija Smuk

Prokletstvo ranih tridesetih

Desetak nijansi plave boje i možda i toliko narančaste i crvene. Rekla bih da je Davor zaronio u prokletsvo slobodnog umjetnika u ranim tridesetim godinama. Ekstaza emocija i otkriće orgazmičke nirvane putem suprotnog spola koje gotovo pa sigurno mora propasti kako bi prenijelo tako nužnu poruku. Tko je ona i koliko mogu izdržati dok ne izdahnem? U trenutku mladi umjetnik više i ne hoda, njegove noge su u potpunosti predane čizmi jedne plavokose vodilje koja ga skoro pa šamanistički u potpunosti preuzima i postavlja kao eksponat i superiornog slugu. Davor nije sretan, ali zapravo i je, želi postati izgaženo grožđe.

Od leptira, sinkoniciteta srca, potencijalne nikad rođene djece, pa do klape sa Sicilije, Davor je vidio i doživio sve. Prostranstva i dubine tamnog svemira u koje odlazi, skuplja umlje, pa se vraća u zagrljaj toplih kukova žene koja mu daje još. Još ideja, još poticaja, još misli ili goriva za ponovni let u svemir.

davor dmitrovic
Foto: Matija Smuk

Kolor

Kolor, kolor, kolor! Nije da je sunce nedostajalo, ali se vratilo i isijavalo iz platna, a ono kao da je skupilo sve moje emocije, a isijalo krik spoznaje i ponovnog neznanja. Duboka, najdublja plava i paklena narančasta vode i njišu tkanine i guraju još malo dublje, još malo dalje u svemir. Crvena doduše i nije tako crvena. Ona je zapravo plaha i mlada. Rekla bih da Davor tek istražuje istinsku crvenu boju. Često je još ružičasta, tj. oblačna ili pak potpuno suprotno – demonična i vulkanska. Također je ružičasto i samo Davorovo tijelo, a rekla bih da se Davor nikako ne stidi pokazati sebe. Mogla bih reći i tijela. Ona su ružičasta i mlada. Oživljena su dodirom božanskog sjedinjenja i ponovnom mladosti. Je li i to dio prokletstva ranih tridesetih ili njihov blagoslov?

davor dmitrovic
Foto: Matija Smuk

Izložbu možete pogledati do 3.7. u Galeriji SC.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari