Vizart

Milton Glaser u MSU-u: Vremeplov kroz dobar dizajn

Vrijeme čitanja: 2 minute

Jedini način na koji se vizualni identitet može dobro komunicirati jest primjer načina na kojega ga komunicira Milton Glaser. Čovjek koji je barem jednom ili dva puta promijenio svijet svojim elektrioničkim opisom.

Gledajući u plakate lako sam zaključila da iza njih stoji čovjek u svakom smislu te riječi. Toliko su jasni da je čak moguće pikselizirano vidjeti tog čovjeka iza djela. Možda je to tako zato što u Glaserovim plakatima nema straha ili laži, ali nema ni trunke želje za poboljšavanjem onoga što jeste. Ono je tako kako je, a Milton je samo iskren i logično posljedično jednostavan.

Foto: Martina Gelo

Ilustracija priča

Sudeći prema ovoj izložbi rekla bih da je Milton Glaser bio jedan onih “crtača genijalaca”. Neću ni spominjati tehniku ili fotorealizam jer sam nedavno napokon zaključila da umjetnika ne čini genijalnim sposobnost mogućnosti savršene kopije okoliša, nego duhovnost kojom riše.

Svakako, u tom kontekstu Milton je bio jako duhovan čovjek. Ostala sam oduševljena sitoprintima iz 60-ih. Ostajemo li oduševljeni baš samo onda kada djelo oduševljava ili autorovo biće? U svakom slučaju, Miltonova ilustracija je toliko toga i baš nekako puna, da kažem, pare. Ghost Busters alert!  Također, gledajući Dylana s duginim uvojcima sam se pitala što sada mislim o onoj:„To može svatko!” i zaključila da se radi jednostavno o odrastanju, da je sve okej i da sam zahvalna na svemu što trenutno imam u životu.

Foto: Martina Gelo

I love New York more than Ever

Pridružujem se mnogima koji vjeruju da je „I <3 New York” jedan od najboljih identiteta ikada. Onog pikselaša s početka teksta, sada kada bolje razmislim, vidim jasno kao Njujočanina, a  kada zamišljam Njujorčanina, vidim kao let srca. Jasno je, Milton je bio Njujorčanin.

Tko drugi bi tako jasno riješio Platonovu državu? Je li potrebno išta drugo osim ljubavi i pitam se, što je dizajn, nego kreacija iz čistog izvora. Spona između vječnog bezvremenskog i vremenskog masnog sklopa. Također, ponekad, kada vidim, kako bih ja to sada zvala, tužan dizajn pitam se što se dogodilo i gdje su srca u svemu tome? Samo ljubav.

Foto: Martina Gelo

Kako sam ovaj tekst pisala i predala last minute, ostavljam vam važnu napomenu: Glaserove plakate možete vidjeti još samo do ove nedjelje 24. listopada.

Be social

Komentari