Film

„Dina: Drugi dio“: Pustinjski desert

Dina 2
Foto: Screenshot from YouTube trailer
Vrijeme čitanja: 6 minute

„Now the story of a wealthy family who lost everything, and the one son who had no choice but to keep them all together” (pripovjedač, „Arrested Development”)

Nakon uništenja Kuće Atreides od strane zlih Harkonnena, jedini preživjeli (Paul i njegova trudna majka, Lady Jessica) pridružuju se pustinjskim ratnicima zvanim Fremeni u drugom nastavku epske sage o pješčanom planetu Arrakis znanom kao i Dina. Njihov cilj je vratiti slavu kuće Atreides, spasiti Fremene i osvetiti se tako što će uništiti Kuću Harkonnen na čelu sa zloglasnim barunom Vladimirom i njegovim nećacima, Feyd-Rauthom i Rabbanom. No, put do povratka na stare staze slave dug je, opasnosti su brojne, a zlo nikad ne spava…

Knjiga koju nije moguće ekranizirati

Kanadski redatelj i scenarist Denis Villeneuve, koji se okušao u raznim žanrovima, od znanstvene fantastike („Dolazak”) do kriminalističkog trilera („Zatočene”), ovog puta donosi drugo poglavlje sage nastale prema romanima Franka Herberta, pisca serijala o Dini.

Iako je serijal nastao 1965., bilo je potrebno nekoliko desetljeća da se ekranizira „knjiga koju nije moguće ekranizirati”. Pokušali su to i Alejandro Jodorowsky i David Lynch, no s ne toliko poželjnim rezultatima. Lynch se i dan-danas srami tog filma. Konačno, Villeneuve ostvaruje svoju dugogodišnju želju i prihvaća se najvećeg projekta u svom dugogodišnjem radu.

I dok je prvi dio, naslovljen jednostavno „Dina”, pokupio i više nego pozitivne kritike struke (čak šest zlatnih kipića) i publike, nije ostvario željenu zaradu.

Prilikom pisanja recenzije te ne toliko davne 2021. godine napisao sam da mi se sam film činio kao najduži trailer ikad napravljen. Iako obični traileri, ako su dobro napravljeni, traju manje od tri minute, ovaj je trajao gotovo tri sata.

Dina
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Cijelo vrijeme draškajući gledatelja onime što će se dogoditi i koristeći obilje ekspozicije, „Dina” je u mojim očima bila film koji potvrđuje zli glas koji je pratio knjigu – komplicirana i nezaokružena priča nastala prema knjizi koju je nemoguće vjerno prenijeti na ekran. Ipak, Villeneuve pokazuje da sam ga prerano otpisao i da ovaj iskusni filmaš itekako dobro zna što radi.

Drugi čin svemirske opere

Kao i prvi dio, i ovaj ima sve sastojke da bude film godine – gigantsku zvjezdanu postavu koju predvode Timothée Chalamet, Zendaya i Rebecca Ferguson; sjajnog Villeneuvea iza kamere i to u dvostrukoj ulozi (redatelj i koscenarist), legendarnog Hansa Zimmera kao skladatelja originalne glazbe, snimatelja Greiga Frasera („The Batman”, „Lav”, „Kreator”) i epsku priču o padu i usponu kuće Atreides.

Foto: Screenshot from YouTube trailer

Za razliku od „Dine”, drugi dio ove svemirske opere puno je bolji i to upravo zato što može funkcionirati kao samostalan film. Od najdužeg trailera u povijesti dobili smo potpuno zaokruženu priču koja više ne ostavlja onaj gorki okus koji je imao prvi dio.

Što se pak u ovoj priči zbilo? Prije svega, iako je radnja smještena tek nekoliko dana nakon radnje prvog dijela, kao da su likovi i glumci sazreli, a što se posebno vidi kod Chalameta.

Dina
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Uloga Paula Atreidesa, spasitelja stanovnika Dine, velika je i zahtjevna uloga, uloga zbog koje se ulazi u legendu – na dobar ili na loš način, a Chalamet, na naše veliko zadovoljstvo, naginje ovoj prvoj mogućnosti.

Lažni prorok ili mesija?

Paul je mladić koji na sebi nosi teret obiteljskog naslijeđa, ali i uloge Muad’Diba, odnosno Lisan al-Gaiba, Glasa koji dolazi izvana i koji će od okrutnog svijeta pješčane Dine napraviti gostoljubiv kraj kojim će teći med i mlijeko odnosno toliko priželjkivana voda.

Može li on to uistinu? Može li donijeti mir i bogatstvo ili je on lažni prorok? Sudeći prema Lady Jessici i redu Bene Gesserit, sestrinstvu koje iz sjene vlada svijetom, on je tek sredstvo u njihovim rukama i način na koji će oni ostvariti svoje mračne ciljeve.

Za dio Fremena, on je odabrani, kristolika figura koja će ih odvesti u bolje sutra, dok je za drugi dio Fremena on tek jedan od njih odnosno tek se mora dokazati kao pustinjski ratnik. A za Harkonnene, on je samo smetnja, zlo koje treba uništiti kako ne bi širio svoj utjecaj dalje i tako podrivao njihov mračan plan za osvajanje galaksije. I upravo će ta kompleksnost odnosa u svemiru imati utjecaj na mladog Paula i omogućiti Chalametu da se iskaže i pokaže nam veliki raspon svojih glumačkih mogućnosti, no ne treba zaboraviti na ostatak zvjezdane postave.

Dina 2 / Dune
Foto: Screenshot from YouTube trailer

U prvom redu, tu je sjajna Zendaya koja pokazuje da je prešla veliki put od Disneyjeve zvjezdice, preko Marvelove zvijezde, pa do vrhunske dramske glumice („Euforija”, „Izazivači”). Zendaya je pokazala da je na dobrom putu da postane, ako već nije, jedna od predvodnica novog hollywoodskog vala te sjajna mlada glumica s kojom žele surađivati svi vodeći redatelji današnjice. U isto vrijeme možemo ju gledati i u filmu „Izazivači” u kojem opet slovi kao jedna od najvažnijih karika filma.

Ovdje je pak pokazala sve svoje glumačke adute kao Chani, mlada fremenska ratnica koja se polako, ali sigurno zaljubljuje u (anti)junaka naše priče, no ipak gaji sumnje prema njegovim proročkim sposobnostima. Chani je iznimno složen lik i bit će zanimljivo vidjeti hoće li biti u Paulovoj sjeni ili će krenuti svojim putem.

Foto: Screenshot from YouTube trailer

Na valu filma „Elvis”, Austin Butler osvaja, i to bez audicije, ulogu Feyd-Rauthe Harkonnena, moćnog i okrutnog princa tame koji pripada dinastiji koja je ubila Paulovog oca i uništila njihov dom. Predstavljen kao čisto zlo, on je krvožedni psihopat koji živi kako bi ubijao i koji neće stati ni pred kim tko mu stoji na putu osvajanja carskog trona. Veliki je to skok s dobroćudnog kralja rock’n’rolla, no Butler pokazuje da mu i takve uloge sjajno leže te da nije one-hit-wonder.

Dina 2 / Dune
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Kvartet sjajnih glumaca i glumica koji su se istaknuli u ovom dijelu „Dine” zaokružuje izvanredna Rebecca Ferguson (serijal „Nemoguća misija”, serija „Silos”) kao Lady Jessica, članica moćnog i tajanstvenog reda Bene Gesserit. Upravo je ona ta koja je odgovorna za daljnji tijek Paulove sudbine te ona koja ga je natjerala da postane Muad’Dib, spasitelj Arrakisa. Ferguson je na uobičajeno visokoj razini te ima sjajnu kemiju s Chalametom.

Miljenik kritike i publike

Postava filma je ogromna, ali svaki od glumaca uspio je doći do izražaja – od Javiera Bardema (Stilgar) kao neočekivanog izvora humora, Josha Brolina kao Gurneyja Hallecka (povratnika s planom osvete), Davea Bautiste kao brutalnog Rabbana, Florence Pugh koja osvaja svakom svojom scenom pa do Lée Seydoux koja nastavlja svoj pobjednički niz nakon sjajnog nastupa u 25. dijelu Bonda, „Za smrt nema vremena”.

Dina 2 / Dune
Foto: Screenshot from YouTube trailer

Sama „Dina 2” prešla je put od znanstvenofantastične drame do akcijskog epa – akcijske scene su puno češće, grandioznije, razrađenije i napetije, nego u prvom dijelu. Tome pridonosi i uvijek pouzdani skladatelj Hans Zimmer koji se ovog puta dokazuje kao najbolji filmski skladatelj našeg doba te snimatelj Greig Fraser koji je već na „The Batman” pokazao da zna što radi i da ima izvanredan osjećaj za kompoziciju.

Na sam uspjeh filma kao miljenika kritike i publike zasigurno je imala utjecaj i word-of-mouth strategija. Od izlaska filma pa do danas nije bilo dana da netko ne spomene „Dinu 2”! Mnogobrojni memovi prema scenama iz filma, utjecaj Zendaye i „Izazivača”, kutija s kokicama u obliku pustinjskog crva pa i sam film kao pojam kvalitete učinili su da „Dina 2” postane predmet svakodnevnog razgovora brojnih filmofila i onih koji će to tek postati.

Foto: Screenshot from YouTube trailer

Jedna od zanimljivosti koju vrijedi izdvojiti jest i usporedba radnje filma s vrhunskim satiričnim sitcomom „Arrested Development”/„Prikraćeni” – i ondje i ovdje imamo veliku i bogatu obitelj (Bluthove, odnosno Atreidesove) koja je izgubila sve i jednog sina (Michaela, odnosno Paula) koji nije imao izbora te ih je morao držati na okupu.

Doduše, nije pravedno uspoređivati ova dva umjetnička djela, jedno je postalo kultni hit koji i dan-danas ima velik utjecaj, a drugo je „Dina 2”. Kao jedan od rijetkih primjera filmova čiji su nastavci uspjeli nadmašiti prvi dio, „Dina: Drugi dio” vrhunski je znanstvenofantastični ep koji je već sad ušao na top listu najboljih filmova ove godine.

Kao što pustinja žeđa za kišom, tako smo i mi žeđali za ovako dobrim filmom.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari