Knjige

Dobitnici Pulitzera 2013: Najboljim proglašen roman o Sjevernoj Koreji

Foto: pulitzer.org
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: pulitzer.org
Foto: pulitzer.org

Jučer su objavljeni dobitnici  Pulitzerove nagrade za 2013. godinu.  Nagrada nosi ime američkog izdavača  Josephu Pulitzeru, nagrada je osnovana 1917. godine. Pod upravom je sveučilišta Columbia u New Yorku, a dodjeljuje se svake godine u dvadeset i jednoj kategoriji, za postignućna u novinarstvu, književnosti i skladateljstvu. Donosimo vam pregled književnih Pulitzera,

U kategoriji fikcije nagradu je odnio Adam Johnson, pisac koji trenutno živi u San Franciscu i predaje kreativno pisanje na sveučilištu Stanford, za roman The Orphan Masters’s Son. Tema romana je vrlo aktualna – radnja je smještena u Sjevernu Koreju i obrađuje probleme propagande, moći države i identiteta s kojima se stanovnici te države zacijelo suočavaju. Roman je podijeljen na dva dijela: prvi dio priča o odrastanju glavnog lika Pak Jun Doa u sirotištu i njegovoj službi državi, a na kraju tog dijela knjige on završava u zatvoru zbog nepoznatih razloga. Drugi dio knjige uvodi trećeg pripovjedača nepoznatog imena, koji privodi nacionalnog heroja generala Gaa u zarobljeništvo i ispituje ga. Za to vrijeme Jun Do upoznaje i sprijateljuje se s Gaovom ženom, glumicom Sun-moon te uskoro dobiva od Dragog Vođe novi zadatak. Tenzije između SAD-a i Sjeverne Koreje polako se povećavaju s razvojem nuklearnog oružja i zarobljavanja američke građanke koja brodom plovi oko svijeta. Kad američka delegacija stigne u Pyongyang Jun Do odlučuje provesti svoj dugo planirani naum te slijedi uzbudljivi rasplet.

U kategoriji drame pobjednikom je proglašen Ayad Akhtar, pisac pakistanskog podrijetla rođen u New Yorku 1970. Njegova drama Disgraced prikazuje bolno suočavanje uspješnog korporativnog pravnika sa svojim muslimanskim podrijetlom koje je godinama prikrivao i izbjegavao . Akhtar je diplomirao na sveučilištu Brown, a nakon nekoliko godina provedenih u Italiji magistrirao je na sveučilištu Columbia. Glumio je u nekoliko filmova i piše tekstove koji se izvode u brojnim kazalištima. Njegova Pulitzerom ovjenčana  drama premijerno je izvedena u siječnju 2012. i ušla je u stalnu postavu u Lincoln centru u New Yorku u listopadu. Iste godine objavljen mu je prvi roman American Dervish, a trenutno radi na drugom romanu.

Fredrik Logevall nagrađen je na području literature američke povijesti za knjigu Embers of War: The Fall of an Empire and Making of America’s Vietnam. Logevall je švedsko-američki povjesničar i nastavnik na sveučilištu Cornell, specijaliziran je za vanjsku politiku SAD-a i Vijetnamski rat. Njegova knjiga istražuje uzroke i posljedice slabljenja francuske kolonijalne sile i preuzimanje njenih područja od strane Amerike te kako je to sve dovelo do krvavog rata.

Foto: wikipedia.org
Foto: wikipedia.org

Za autobiografiju ili biografiju nagrađen je Tom Reiss, američki pisac i novinar iz New Yorka rođen 1964. Diplomirao je na Harvardu i nastavio specijalizaciju na području kreativnog pisanja na sveučilištu Houston. Pulitzer mu je uručen za biografiju The Black Count: Glory, Revolution, Betrayal, and the Real Count of Monte Cristo o generalu Thomasu-Alexandru Dumasu, sinu normanskog markiza i ropkinje s Haitija. Dumas je bio najviše pozicionirana figura crne rase u vojsci do generala Colina Powella dvjesto godina kasnije. Njegova figura marginalizirana je i skoro zaboravljena pored njegovog mnogo poznatijeg sina, pisca poznatih romana iz 19.st.

Američka pjesnikinja Sharon Olds Pulitzera je zaslužila zbirkom pjesama Stag’s Leap. Olds je rođena 1942. u San Franciscu i trenutno predaje kreativno pisanje na sveučilištu New York. Za svoju poeziju primila je brojne nagrade, uključujući i onu američkih književnih kritičara. Zbirku pjesama za koju je nagrađena Pulitzerom mnogi su opisali kao otvorenu i nekolebljivu, a potaknuta je autoričinom rastavom te izražava tugu, ljubav i granice samospoznaje.
Foto: facebook.com/poetsharonolds
Foto: facebook.com/poetsharonolds

Za knjigu s područja ne-fikcije nagrađen je Gilbert King, pisac koji također živi u New Yorku i piše za New York Times i Washington Post. Njegova knjiga Devil in the Grove: Thurgood Marshall, the Groveland Boys, and the Dawn of a New America bavi se rasnom diskriminacijom u floridskom gradiću Groveu godine 1949., kada su četvorica crnih muškaraca krivo osuđena za silovanje i ubojstvo na osnovi rasnih predrasuda.

Be social

Komentari