Istaknuto
07.03.2021.

Vrijeme čitanja: 5 minute Posljednji Ziherung druge sezone donosi čak 34. recenzije albuma iz studenog i prosinca 2020. Čitamo se u trećoj sezoni!

03.03.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute Još jedna nova glazba pruža priliku za glasanje za singl tjedna a borba se vodi između osam novih singlova. Tu su i strane preporuke za slušanje.

Film

Dokukutak: Anonymous i njegovi korijeni (“We Are Legion”, B.Knappenberger)

26.03.2016. Tin BačunScreenshot: trailer|youtube.com/watch?v=gn9-80ObGA8
Vrijeme čitanja: 2 minute

Brian Knappenberger, dokumentarist poznat po tematiziranju tehnologije, uvodi nas u itekako zanimljivu priču o modernom Robinu Hoodu, grupi skrivenoj ispod masaka s licem Guya Fawkesa. Od kolektiva koji je „for the lulz“ radio razne podvale, okupljajući se na 4chanu, pa sve do rata protiv scijentološke crkve i pomoći pri rušenju Mubaraka u Egiptu, We Are Legion priča o nastanku, strukturi i cilju najpoznatije, kako su ih vlasti nazvale, „cyberterorističke“ skupine – Anonymousa. Ono što možda ne znate – na upravo tome putu, zaslužni su i za većinu memeova koje toliko volimo.

Neočekivano, dosta se vremena u filmu troši na povijest. Za sve koje nisu upoznati ni sa čime što je povezano s haktivizmom, cyberterorizmom ili samim Anonymousom, film može poslužiti kao crno-bijeli udžbenik. Naime, Brian Knappenberger brzim tempom razlaže spomenuto na privlačan, dopadljiv način. Vidljivo je da redatelj vjeruje kako je haktivizam dobra stvar, vjerojatno zato što i je.

Foto: theroyalmint.tumblr.com

Foto: theroyalmint.tumblr.com

4chan, mjesto na kojem se anonimno moglo dopisivati o svim mogućim temama, sa svojim je /b/ boardom poslužio kao plodna zemlja za nicanje Anonymousa. Doduše, We Are Legion ne prikazuje u kojoj je mjeri /b/ board 4chana bio slobodan, odnosno kakav se sve materijal na njemu nalazio. Ono što pokaže, eventualno su NSFW slike koje se mogu pronaći na raznoraznim portalima, kao i vječno popularne, smiješne slike mačaka. Kako se dokumentarac nastavlja, svjedočimo rastu pokreta.

Na momente iznenađujuće smiješan, osjećaj koji prevladava ipak je kao da hitno moramo reagirati, da smo bitna karika društva koja može izazvati promjenu, što prožima gotovo cijeli film te ga čini privlačnim i interesantnim. Strukturiran oko nekoliko figura koje su bile (ili još uvijek jesu) usko povezane s Anonymousom, postupci koji prevladaju su klasični „talking heads“ intervjui. Tečna montaža povezuje sve u jednu cjelinu, vrlo lijepo zapakiranu u 58 minuta.

Sve u svemu, veoma zanimljiv i dopadne strukture, We Are Legion, dokumentarni film s naglašenom redateljevom participacijom, svidjet će se i onima koji podupiru haktivizam i onima koji žele saznati više, kao i onima koji nemaju pojma o čemu pričam.

(Visited 238 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 3.000 out of 5)

Komentari