Film

Dokumentarac “U slučaju rata” u natjecateljskom programu 68. Berlinalea

u slucaju rata
Foto: press HAVC / "U slučaju rata"
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Dugometražni dokumentarni film U slučaju rata češkog redatelja Jana Geberta, nastao u češko-hrvatskoj koprodukciji, uvršten je u službeni program jednog od najvažnijih i najvećih filmskih festivala na svijetu – Berlinalea. Njegovo 68. izdanje održat će se od 15. do 25. veljače 2018. godine u glavnom gradu Njemačke, a Gebertov film dio je službenog programa Panorama, tradicionalno usmjerenog na filmove s jakim autorskim vizijama. Hrvatski koproducent filma U slučaju rata je zagrebački Hulahop.

Radnja filma, čija će se svjetska premijera održati upravo na Berlinaleu, odvija se u Slovačkoj gdje paravojna skupina, uz prešutno odobravanje vlasti, regrutira stotine tinejdžera. Cilj je jednostavan – stvoriti totalitarnu zajednicu koja se temelji na izolaciji i životu u strahu.

Film U slučaju rata nastaje u produkciji češkog Pinka te koprodukciji HBO-a (HBO Czech Republic) i zagrebačkog Hulahopa, a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Međunarodni filmski festival u Berlinu privlači gotovo pola milijuna posjetitelja. Panorama je program Berlinalea posvećen novim filmovima etabliranih redatelja, debitantskim filmovima i otkrićima, a srce programa čine filmovi s jakim autorskim vizijama. Filmovi prikazani u tom programu konkuriraju za osam prestižnih nagrada, od kojih je najznačajnija Panorama Audience Award – nagrada koju dodjeljuje više od 20.000 posjetitelja Berlinalea. U slučaju rata je jedan od 47 naslova iz 40 zemalja koji se prikazuju u spomenutom programu. Od toga će 37 filmova imati svoje svjetske premijere, a njih 16 režirali su debitanti.

Podsjetimo, u istom je programu 2016. godine prikazan dugometražni film Zrinka Ogreste S one strane, dok su svoje svjetske premijere u programu Generation prošle godine imali kratkometražni igrani U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović i animirani film Ježeva kuća Eve Cvijanović. Spomenimo i to kako su se sva tri filma iz Berlina vratila s posebnim priznanjima.

Više informacija potražite na službenoj festivalskoj stranici.

Be social

Komentari