Glazba

Dora 2022: Poslušali smo sve pjesme usuret ovogdišnjem natjecanju

helena
Vrijeme čitanja: 7 minute

Prvi put u povijesti Dore imali smo prilike ovako rano čuti cijele pjesme svih četrnaest natjecatelja koji će se u subotu 19. veljače boriti za prestižni kipić na izboru za pjesmu koju ćemo poslati na Eurosong. Ove godine žiri čine predstavnici HRT-a Željko Mesar, Robert Urlić i Zlatko Turkalj, predstavnik Hrvatskog društva skladatelja Aljoša Šerić i predstavnica Hrvatske glazbene unije Antonela Doko. Od 184 pristigle pjesme stručni žiri je odabrao sljedećih 14, a kao zagrijavanje za komentiranje uživo na našoj Facebook stranici, naše Eva Juraški i Helena Kezerić podijelile su dojmove oko natjecateljskih pjesama.


Ljubav – Mila Elegović


Komentira Eva: Nisam imala previše očekivanja od Mile jer joj pjevanje ipak nije profesija. Pjevanje je korektno, taman da te uši ne bole, no pjesma je više namijenjena za misno slavlje ili neku drugu svetkovinu nego za Eurosong.

Komentira Helena: U potpunosti se slažem s tobom! Nisam baš ništa očekivala od Mile i mislim da će biti na dnu ljestvice kad se bodovi u subotu zbroje. Ovo je jedna meni (jedva) prosječna pjesmica i samo čekam kad će spomenuti Boga ili Isusa. Nema ništa loše u tome, ali nismo na misi, nego na Dori!


Forgive me – Mia Negovetić


Komentira Eva: Mia pokušava i pokušava na Dori i silno želi tu pobjedu, no pjesme joj ne daju nikako da do nje dođe. Bojim se da će tako biti i ove godine, budući da se njezina Oprosti ništa drastično ne razlikuje od pjesme iz animiranog filma „Frozen” ili nama možda svježijeg glazbenog para Bojana i Ashley. Eto, možda da Mia pokuša u duetu s Bojanom iduće godine?

Komentira Helena: Meni je ovo jako generično i kužim da s ovim dijelovima na hrvatskom jeziku bere bodove, ali iskreno se nadam da neće pobijediti jer ovo nije dovoljno dobro za predstavljanje na Eurosongu. Ovdje mi recimo nedostaje muški glas, šteta što ova pjesma nije pretvorena u duet, možda bi tada Mia 1 imala više šanse. Očekivanja su mi bila veća, pa prošlogodišnja pjesma je bolja od ovog.


Moli za nas – Marko Bošnjak


Komentira Eva: Najugodnije iznenađenje. Pjesma mi nazivom nikako nije odgovarala jer mi probuđuje religijske konotacije koje volim držati izvan natjecanja. Ipak, moram priznati ovdje mi je tekst pao u drugi plan bio on religijske prirode ili čisto ljubavne jer je Moli za nas najbolje producirana pjesma od ponuđenih. Minimalistička elektronika i emotivan vokal mislim da dobro kotiraju u Europi, sjetimo se samo pobjedničke Arcade iz 2019.

Komentira Helena: Želim samo reći kako sam jako sretna svaki put kad vidim naziv pjesme na hrvatskom jeziku. Više sam u onom timu koji zagovara pjesme na materinjem (ili barem pola pola) jeziku na Eurosongu.

Vratimo se pjesmi – trnci su me prošli na refrenu, ali oni ugodni. Marko Bošnjak je i meni jedan od favorita (ako ne i jedini favorit zbog generičnih i običnih pjesmuljaka koji nas dalje čekaju), mogao bi daleko dogurati ako nastavi nizati kvalitetne pjesme. Jako se veselim čuti izvedbu uživo.


My next mistake – Jessa


Komentira Eva: Catchy stvar primjerena Jessi, njezinoj mladosti i karakteru. Problem je što će biti more takvih sličnih pjesmuljaka na natjecanju i Jessa bi se izgubila jednostavno u njima. Osjeti se kako nema performerskog iskustva, a takve stvari mogu izvući jedino snažni karakteri koji olako vladaju pozornicom.

Komentira Helena: Mislim da se Jessa ne nada pobjedi, nego se želi predstaviti široj publici nastupom na Dori. Ova pjesma će se izgubiti u masi prosječnosti i ne vidim kako bi ju i neki atraktivniji scenski nastup mogao izdignuti prema šansi za pobjedu.


Stay on the bright side – Zdenka Kovačiček


Komentira Eva: Za razliku od Jesse, Zdenka ima desetljeća iskustva u glazbenim vodama i začudo, nakon toliko glazbenog iskustva, nešto ju i dalje tjera na Doru. Vjerujem kako je zasigurno u pitanju određena doza nostalgije, s obzirom na stvar koju nam je servirala ove godine. Pjesma može komotno biti dio „Hair” mjuzikla koji je snimljen prije skoro pola stoljeća.

Komentira Helena: Zdenka želi pokazati kako je ona žena za današnja vremena, ali to nije nužno istina. Cijenim i poštujem Zdenku Kovačiček i rado sam odlazila na njezine koncerte i ovo je jedna tipična pjesma iz njezinog opusa. Nisam ja mjerodavna da to kažem, ali ću ipak reći – Zdenka više ne može. Prošle godine me bilo strah za vrijeme njezinog nastupa na Dori, no sve je dobro prošlo. Mislim da ću se jednako stresirati za vrijeme njezinog nastupa i ove godine. Veliki gospodin muzike Boris Bizetić je jednom rekao da ne treba trošiti i forsirati nešto što je jednom bilo dobro.


Hideout – Tina Vukov


Komentira Eva: Odlična i snažna balada dorasla vokalu kakav je Tina. Primijetila sam kako sam više vezana za Tinin vokal, nego pjesmu kao takvu. Pjesma se razvija postepeno i očekuješ cijelo vrijeme nešto veliko, da bi se u konačnici posve izgubila. Na kraju uopće zaboraviš da si ju slušao.

Komentira Helena: Obožavam njezin glas, ali ovo me razočaralo. Očekivala sam više, očekivala sam bolju pjesmu. Ovaj naslov je nešto stariji i iz depresivne Tinine faze, ali nadala sam se čuti nešto novo i svježe, ovo mi nije dovoljno dobro za Eurosong. Vjerojatno je ovo rečenica koju ću ponavljati često dok prolazimo kroz natjecateljske pjesme.


Malo kasnije – Roko Vušković


Komentira Eva: Roko, kao što sam i predvidjela, je zaista odnio titulu Roka 2 aka Roka bez krila. Kao kod Roka s krilima, ne znaš je li ti je dosadnija njegova pjesma, vokal ili možda sve u paketu. Pojavu još nisam doživjela, pa taj dio za sada ne mogu prokomentirati, no vidim Roka kako sjedi na stolici s gitarom. Dosadno na n-tu.

Komentira Helena: Roko zvuči kao izvođač Croatia Recordsa (update: provjerila sam i to je točno). Meni je ovo u rangu Borisa Rogoznice, a pjesma mi zvuči kao nešto što bi pjevao Ivan Zak. Za popuniti noćni program Narodnog radija i ništa više.


Here for love – Bernarda


Komentira Eva: Izgleda da je ovo Bernardina godina napokon. Ako pobjedu ne odnese Marko, voljela bih da to učini Bernarda. Bernarda pršti energijom, ima zaraznu i upečatljivu pjesmu i osjećam da je spremnija nego ikada za pobjedu. Još ova nota na kraju ala Izraelka prošle godine koja je preotela finale našoj Albini, čista 12-ica kod žirija.

Komentira Helena: Cijelo vrijeme se pitam radi li Bernarda pjesme samo za Doru pa ćemo nakon deset godina njenog natjecanja doživjeti i album ili aktivno radi na singlovima, nekom izdanju ili nečem trećem vezanom uz svoju glazbenu karijeru? Ok, vidim da je pod Croatia Recordsom, ali nisam za nju čula nakon Dore, osim Moonlight Sessiona. Znate, pitam se koji je cilj svih ovih “glazbenika” koji se prijavljuju na Doru jer nemam osjećaj da aktivno sudjeluju na domaćoj sceni.

Mimo ovih mojih razmišljanja Bernarda je drugi favorit i kod mene iako je ovo pjesma koja kasni jedno 7 godina za svjetskim trendovima i ne bi si ju osobno nikad pustila kod kuće. Vokalno me podsjeća na Jess Glynne i znam da će uživo jako dobro to otpjevati.


I found you – Eric


Komentira Eva:  Pjesma za Otvoreni radio. Ne može generičnije od ovoga biti, iako se Eric hvali kako je sam napisao pjesmu (čemu svakako ide pohvala), no sve u svemu, ništa upečatljivo nismo dobili.

Komentira Helena: Eric ima potencijala, ali neće taj potencijal pokazati ovakvom pjesmom. Mlad je i pokazuje napredak u svakom slučaju (za razliku od nekih drugih) – ove godine umjesto holograma dobit ćemo i plesače. Ovo mi je za filler između boljih numera na albumu. Žao mi je jer cijenim trud koji Eric ulaže i znam koliko je teško mladom glazbeniku napraviti nešto značajno u Hrvatskoj. Ipak, to nije nemoguće i ne treba se skrivati u oblaku sigurnih poteza. Ericu želim više hrabrosti do neke nove Dore.


In the darkness – ToMa


Komentira Eva: Zijeva mi se od ToMe pomalo. Pjeva I can’t sleep, a ja, eto, pišem ovo otvarajući maksimalno usta grabeći atome kisika da ne bih pala nad tipkovnicu. Zatim dolazi stih How I can breathe, pa, evo, i ja se pitam nakon ovih 3 minute isto.

Komentira Helena: Kad sam prošle godine komentirala ToMu i njegov snipet za Ocean of love, istraživala sam koliko je ToMa zapravo aktivan glazbenik u smislu koncerata, društvenih mreža i slično, jer nisam čula do prošle godine za njega, a trudim se aktivno pratiti domaću scenu. Tada mi je za oko zapalo to kako na njegovoj službenoj Facebook stranici ima jako malo aktivnosti i on gotovo da nema nekih fotografija sebe u prihvatljivoj rezoluciji – što je za medije važno, recimo. Napredak je došao (konačno) u vidu jedne normalne fotografije izvođača. Pogledajte službenu Facebook stranicu Filipa Rudana ili nekog tko se ne natječe, tko je u alternativnim krugovima. Društvene mreže su jako važne danas i za jednog glazbenika koji si želi uspjeh važno je voditi “dnevnik” aktivnosti, bilo to na Instagramu, TikToku, Facebooku (idealno bi bilo svugdje). Razumijem da nije bilo prilika za koncerte, ali ponovno se pitam je li ToMa aktivni glazbenik ili se rekreativno bavi glazbom.

Eva je skoro zaspala u mraku, a ja sam si pustila Ocean of love radije nego ovo i ne vjerujem da sam to napravila. Nije “u tami” loša pjesma, ali radije bi nešto plesno i veselo, nešto energičnije.


No war – Elis Lovrić


Komentira Eva: Bila bi najbolja da nema tog nezgodnog refrena koji se nikako ne uklapa u stvar. Cijenim pjevanje na vlastitom dijalektu, no ova stvar bi možda bolje funkcionirala da je u cijelosti bila na engleskom. Iznimno mi je žao budući da je stvar lokalno autentična i to se uvijek traži na Eurosongu.

Komentira Helena: Mene prvenstveno zanima hoće li Elis cenzurirati dio pjesme za potrebe nastupa na HRT-u. Početak mi je zvučao obećavajuće, bila sam zadovoljna dvojezičnim momentom i atmosfera se gradila, ali pjesma je prošla u trenu i nije se primila za mene jer nisam osjetila vrhunac atmosfere koji sam očekivala. Zvuči zanimljivo i drugačije, to ne mogu poreći, Elis je iskusna glazbenica mogla bi prirediti zanimljiv nastup u subotu.


If you walk away – Ella


Komentira Eva: Ella ima lijep glas i sve je to ugodno uhu, no istovremeno je i nekako beskrvno. Slabo pjesmu osjećam kako bi se reklo, dojam jedino može popraviti scenski nastup koji se nadam da neće biti statičan kao prošle godine. Ella, slobodno se možeš malo prošetati po pozornici na ovu stvar, nije zabranjeno.

Komentira Helena: Ella nije moj favorit ove godine i ne sviđa mi se ništa vezano uz ovu pjesmu, a o nedostatku produkcije studijske verzije uopće neću ni započinjati. Nadam se da će ju prezenteri ovaj put malo ljepše predstaviti, čisto sumnjam da joj je jedino postignuće u životu to što je kći svoga oca.


Voli me do neba – Tia


Komentira Eva: Stvar dosta baca na Weeknda. Tia je stvar iznijela na svoj način i nikako nije riječ o kopiji. Vokal baca na Dua Lipu i zapravo Tia ima sve što treba jednoj pop zvijezdi. Nadam se da će gledatelji prepoznati njezin potencijal i nagraditi ju.

Komentira Helena: Da, Tia ima ono nešto. Ne kažem da bi ova pjesma trebala ići na Eurosong, ali sigurno ću pratiti intenzivnije što će Tia objavljivati u budućnosti.


Guilty pleasure – Mia Dimšić


Komentira Eva: Izgleda da je i Mia skočila do Antonoffove radionice, budući da stvar podsjeća na folklore 2. zasigurno su Mia i njezin tim promptno pazili na svaki detalj prilikom skladanja pjesme, pa i na to što je najpopularnije na ljestvicama, sve s ciljem da Mia pobjedi na natjecanju jer ipak je uz Zdenku i drugu Miu najpoznatije lice ovogodišnje Dore.

Komentira Helena: Ja sam se samo molila da nije ponovno neka pjesma s ukuleleom. Ne mogu to više! Očekivanja su mi bila nikakva jer ne volim njene dječje pjesmice. Znam da Mia sluša jako kvalitetnu glazbu privatno pa sam se potajno nadala da će glazbeno u nekom trenutku barem malo ocrtavati svoje muzičke heroine. Recimo da se to počelo događati, ova pjesma je dosta Taylor Swift, kao što je i Eva primijetila, to se jako čuje.

E sad, tu smo naišli na plodno tlo za rasprave jer će neki reći da preziru copy-paste formule i da, slažem se da to ne ide u prilog glazbeniku jer očekuješ ipak nešto unikatnije u odnosu na svjetske ljestvice, ali sva glazba na svijetu je inspirirana nečim i došla je od nekog drugog zvuka. Sad, nekad se inspiracije nisu tako jasno otkrivale u zvuku pa je to bilo okej. Nekad jesu, ali je konačni produkt bio jako dobar pa su rijetki to zamjerali. U konačnici, nisam mislila da ću to ikad reći, kad sam vidjela listu ovogodišnjih natjecatelja, ali uz Marka i Bernardu, Mia 2 je favorit.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari