Knjige

Doručak s autorom – Philippe Claudel: 'Uloga umjetnika je probuditi svijet.'

Foto: Tanja Draškić Savić/Sa(n)jam knjige u Istri
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Tanja Draškić Savić
Foto: Tanja Draškić Savić/Sa(n)jam knjige u Istri

Doručak s autorom tradicionalni je program pulskog festivala knjige i autora Sa(n)jam knjige u Istri, koji se ove godine održava od 4. do 14. prosinca. Program je to koji povezuje autora, njegovo djelo i čitalačku publiku, a održava se od 2001. godine pod voditeljskom palicom novinara Voje Šiljka. Tijekom Sajma, Vojo svakog jutra ugošćuje autore s kojima razgovara o njihovim djelima, ali i drugim aktualnim temama.

Jučerašnji Doručak s autorom, u prepunoj Kavani Mozart, ugostio je Philippea Claudela, francuskog književnika, redatelja i scenarista. Do sada je režirao dva filma i napisao nekoliko knjiga od kojih su najpoznatije Sive duše, Brodeckov izvještaj i nedavno objavljena Istraga. Za Brodeckov izvještaj nagrađen je dvjema nagradama. Trenutno radi kao sveučilišni profesor književnosti na Sveučilištu u Nancyju, uspješan je filmski redatelj i jedan od najpoznatijih suvremenih francuskih književnika čije su knjige prevedene na tridesetak jezika. Nedavno je gostovao na Festivalu kratke priče u Zagrebu.

O književnosti i filmu

Budući da Philippe Claudel radi i kao književnik i kao redatelj, prvo se pitanje nametnulo samo. Film ili glazba? Claudel je odgovorio kako ne bi mogao raditi bez onog drugoga, odnosno da obje umjetnosti imaju jednaku važnost. Istaknuo je kako za njega zapravo vizualna umjetnost i slikarstvo imaju priličnu važnost jer se događaju u jednom trenutku. Vizualnu umjetnost postavlja iznad književnosti i filma.

Prema svojoj knjizi  Sive duše snimio je film na nagovor prijatelja, no kaže kako ne bi ponovio to iskustvo jer ga smatra lošom idejom. Radije bi svoju knjigu pretvorio u strip jer dopušta stvaranje nečega novoga. Roman Istraga napisao je s namjerom da uznemiri čitatelje. Naravno, djelo ima i svoju komičnu stranu, ali je zapravo teško i uznemirujuće jer govori o ljudskom životu.

Volim postavljati teška pitanja u svojim knjigama. Mislim da je uloga umjetnika da probudi svijet.“ – kazao je Phillipe Claudel. Smatra kako pisac nije netko tko je pametniji ili obrazovaniji od drugih, ali je netko tko se može staviti u kožu drugih.

Foto: Tijana Živko/Ziher.hr
Foto: Tijana Živko/Ziher.hr

Francuska je raj za umjetnike.“

Dotaknuli su se i teme egzila. Claudel nema to iskustvo, nije se maknuo iz svog zavičaja, ali je puno putovao pa je iskusio ugodan egzil i o njemu može promišljati. Na Šiljkovo pitanje gdje je Francuska najfrancuskija odgovara da svoju zemlju voli zbog raznolikosti krajolika, kulture i jezika.

Francuska godišnje proizvede oko 250 dugometražnih filmova, što je impresivan broj i svrstava tu zemlju odmah iza Sjedinjenih Američkih Država i Indije. Puno se prevodi, gledaju se filmovi svjetskih umjetnika, na knjiškom polju je također puno produkcije i nema cenzure. Mnogima je Francuska svjetionik kulture i moramo biti ponosni na pogled na nju izvana. “ – naglasio je francuski pisac.

Što se tiče Patricka Modiana, ovogodišnjeg dobitnika nobelove nagrade za književnost, Claudel ističe da mu je neizmjerno drago i ponosan je što je ovaj francuski autor dobio prestižnu nagradu. Autor je to koji uglavnom obrađuje iste teme, čitatelji ga vole, no neki su se iznenadili kad je on proglašen dobitnikom nagrade.

Nakon snimljenog filma volim biti sam, a poslije pisanja knjige imam potrebu biti s drugima.“ – izjavio je jednom prilikom Claudel, a Vojo ga je zamolio da ukratko objasni svoju rečenicu na što je Philippe odgovorio kako je snimanje filma timski rad i ne može se stvoriti bez prisustva drugoga i sasvim logično je da nakon toliko kontakata s ljudima ima potrebu biti sam. Pisanje je nešto drugo. Ono je samotnički posao u kojem autor ostaje sam sa svojim likovima, a onda se stvori potreba za stvarnim ljudima.

Pisanje je čin od kojeg se možete osjećati bolje, ali nikad ga nisam doživljavao kao terapiju.“ – rekao je naglasivši kako je čovjek životinja koja ima pamćenje, sjećanje, ali se često njima ne koristi, a energiju bespotrebno troši čineći zlo drugima. Emociju je jednostavnije proizvesti na filmu jer oko sebe imamo ljude koji su nam slični, smatra Claudel. S druge strane, emocija je u književnosti trajnija i s tom se emocijom može danima živjeti.

Na kraju Doručka s autorom, uvijek originalno pripremljen Vojo Šiljak postavio je Claudelu dva pitanja koja će postaviti svim svojim sugovornicima na ovogodišnjem Sajmu. Što biste željeli da vam se dogodi u životu? i Bojite li se budućnosti? Na prvo pitanje Claudel je odgovorio da očekuje puno od života, ali prvo da bude tu.  Svoje budućnosti se ne boji, ali boji se budućnosti drugih, budućnosti svijeta uopće.

Foto: Tanja Draškić Savić/Sa(n)jam knjige u Istri
Foto: Tanja Draškić Savić/Sa(n)jam knjige u Istri
Be social

Komentari