Istaknuto
26.02.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta Deset novih domaćih i regionalnih singlova spremno je za preslušavanje. Glasajte za svog favorita, a bacite uho i na prepruke stranih noviteta.

21.02.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Porin kao hrvatski Grammy? Ma dajte molim vas! Objavljene su nominacije za najvažniju glazbenu nagradu i ponovno nam nije dobro.

Film

Druga sezona serije “Top of the Lake” uskoro kreće s emitiranjem

22.03.2017. Dario DunatovFoto: facebook.com/TopoftheLakeBBC
Vrijeme čitanja: 4 minute

Tvrdokornim filmofilima serije su dugo vremena bile ono što su enofilima bevande i gemišti – tek razvodnjeni božanski nektar. Ipak, i oni najtvrdokorniji među njima lagano popuštaju pred raskošnim produkcijama, glumačkim i redateljskim imenima koja danas stoje iza serija, te iznimnom snimateljskom radu. Serije su se približile filmu, ali i film serijama. Dovoljno je sjetiti se koliko nastavaka imaju filmski serijali Star Wars, Harry Potter, Lord od the Rings i mnogi drugi. Ako su se serije prije izbjegavale zbog vidno slabe produkcije, razvodnjene radnje, prevelikog broja likova, neuvjerljivih i nametljivih cliffhangera, danas to više nije slučaj. Serije su zahvatile najširu moguću publiku, pa su im vjerni i oni koji se prije nisu mogli obvezati ni na gledanje nastavka omiljenog filma.

Teza kako serije polagano preuzimaju filmski medij nije od jučer. Odavno to već nije zla slutnja, ni pesimistična pretpostavka, nego promišljanje koje ima duboko uzemljenje u stvarnosti. U posljednje vrijeme određene serije stekle su gotovo kultni status rušeći rekorde gledanosti, a mogu se mahom pohvaliti raskošnim produkcijama, snažnim glumačkim filmskim imenima (Kevin Spacey, Tom Hardy, Billy Bob Thornton, Ewan McGregor, Jude Law…), promišljenim vizualnim identitetom i sve češće redateljski afirmiranim imenima koji žele ostaviti svoj trag u ovom formi, što izgleda kao pitanje prestiža. O ovom fenomenu mogle bi se stranice pisati, pa bi možda trebalo podvući kratki zaključak kako je sve podložno promijeni pa i filmski medij koji evoluira, mijenja lice prilagođavajući se potrebama tržišta, publike i autorskog izričaja. U tom medijskom oceanu, serije su čekale i ugrabile svoj plijen.

Foto: facebook.com/TopoftheLakeBBC

U moru informacija o intrigantnim serijama koje se snimaju i čiji su nositelji filmske zvijezde, gotovo neprimjetno je prostrujala obavijest kako će uskoro s emitiranjem početi druga sezona hvaljene serije Top of the Lake. Iako su njeni autori, uspješna filmska redateljica Jane Campion, te australski književnik i scenarist Gerard Lee, naglašavali kako neće biti druge sezone jer je prvotna priča zaokružena, ispričana i dovršena, četiri godine nakon prve sezone poznata detektivka iz Sydneya Robin Griffin naći će se pred novim zadatkom.

Prva sezona pamtljiva po intrigantnoj priči, feminističkoj noti i društvenoj kritici

Prva sezona serije Top of the Lake zaista je zaokružena cjelina, a radnja se vrti oko detektivke iz Sydneya koja dolazi u, za potrebe serije izmišljeni gradić, Laketop kako bi istražila nestanak trudne dvanaestogodišnje djevojčice. Snimanje prve sezone trajalo je 18 tjedana na poetičnim lokacijama Novog Zelanda uhvaćenog okom kamere vrsnog direktora fotografije Adama Arkapawa koji je zaslužan za prepoznatljiv vizualni identitet serije. Arkapaw je za rad na ovoj seriji dobio Emmyja, kojem je pridružio još jednog godinu dana kasnije za rad na kultnoj True Detective. Da se radi o nadarenom direktoru fotografije svjedoče i suradnje na filmovima koje je Arkapaw ostvario. Spomenimo samo nedavnu adaptaciju Shakespeareovog Macbetha koja se od drugih izdvaja po maestralnom vizualu.

Oscarovka Jane Campion, kao najzvučnije ime iza ovog projekta, okupila je pristojan cast za svoju debitantsku seriju koji su uz naslovnu glumicu Elisabeth Moss činili još David Wenham, Peter Mullan, Thomas M. Wright i karizmatična Holly Hunter u ulozi duhovne učiteljice kojoj je suradnja s Campion donijela Oscara u filmu Piano.

No Top of the Lake je serija koja funkcionira na više razina s pretenzijom da uzburka duhove izvan uskog svijeta slojevitih likova vrlo traumatičnih sudbina. Serija je rađena s izrazitom feminističkom notom što je prouzrokovalo raznolike reakcije, jer su muški likovi prikazani uglavnom negativno. Smještanjem radnje na pustopoljine Novog Zelanda, u jednu zatvorenu zajednicu, kojom s više autoriteta od policije upravlja obitelj Mitcham, kreatori serije Campion i Lee uspijevaju progovoriti o društveno relevantnim temama zlostavljanja žena i djece u maloj i izoliranoj patrijarhalnoj sredini. Kriminalističke serije često uzimaju dodatni štof izvan žanrovskih okvira kako bi podebljali funkcionalnost priče, a Top of the Lake je u tom smislu inspiraciju pronašla u korištenju snažnog feminističkog diskursa zavirujući u problem silovanja i macho kulture.

Foto: facebook.com/TopoftheLakeBBC

Što  očekivati od druge sezone?

Prva sezona objavljena je 2013. godine dok je radnja druge doslovno smještena četiri godine kasnije. Kreatori su i ovog puta isti, Jane Campion i Gerard Lee, a radnja će se odvijati na australskom kopnu, točnije u Sydneyu. Zaplet se događa kada poznato lice, detektivka Robin Griffin mora istražiti slučaj neidentificiranog tijela koje je more izbacilo na plažu u Sydneyu. Premijera se očekuje ove godine, a uz Elisabeth Moss najavljeno je pojavljivanje Oscarovke Nicole Kidman, Gwendoline Christie, poznate fanovima megapopularne serije Game of Thrones, dok će ostali sporedni likovi biti David Denick, Alice Englert, Liv Henson, te Ewen Leslie. Podnaslov druge sezone je China Girl koji više skriva nego otkriva,  tako da ostaje samo čekati kad će biti objavljen datum emitiranja prve epizode.

Uz impresivnu kameru, zanimljivu glumačku postavu te iskusnu redateljsku ruku, možemo očekivati intrigantnu kriminalističku priču s feminističkom crtom i društvenim podtekstom koji će možda korespondirati s aktualnim problemima ostavljajući gledatelje s mnogo pitanja čak ako serija i ponudi neke odgovore.

(Visited 585 times, 1 visits today)

Komentari