Knjige

Edgar Allan Poe: Otac moderne detektivske priče

Foto: facebook.com/Edgar Allan Poe
Vrijeme čitanja: 3 minute

‘Najstrašnija su ona čudovišta koja se šunjaju u našim dušama.’

Edgar Allan Poe, američki pisac, pjesnik, urednik i književni kritičar, rođen je na današnji dan 19. siječnja 1809. godine. Zanimljivo je da su njegovi biološki roditelji preminuli od tuberkuloze dvije godine nakon njegova rođenja te je Poea posvojio trgovac duhanom John Allan koji ga je poslao na školovanje u Englesku gdje je pohađao Manor School u Swidon Newingtonu. Zatim upisuje studij na Virginijskom sveučilištu, ali uskoro biva izbačen iz škole zbog kockarskih dugova i zato ga se Allan odriče kao sina. Godine 1827. odlazi u vojsku, 1830. stiže do West Pointa, ali je ponovno izbačen zbog neizvršavanja dužnosti. Godine 1836. ženi trinaestogodišnju rođakinju Virginiju Clemm koja umire od tuberkuloze, a Poe se odaje alkoholizmu i uzimanju opijata.

Poe 1848. pokušava samoubojstvo, a na koncu umire 7. listopada 1849. Od 1949., odnosno stote godišnjice njegove smrti, pa sve do 2010. godine tajanstveni posjetitelj na Poeovom grobu ostavljao je tri ruže (za Poea, njegovu suprugu i punicu koje su isto pokopane u tom grobu) i pola boce konjaka.

Književno djelo

Edgar Allan Poe spisateljsku karijeru započinje kratkom pričom Poruka u boci s kojom je osvojio 50 dolara, a njegova djela nastavljaju izlaziti u časopisima Southern Literary Messenger te Burton’s Gentleman’s Magazine i Graham’s Magazine. Njegova prva zbirka Priče iz Groteske i Arabeske izlazi 1840., a u njoj se nalazi jedno od njegovih najpoznatijih djela, Pad kuće Usher. Uskoro izlazi i njegovo najprodavanije djelo Školjkareva prva knjiga. Gavran, poema koja mu je donijela svjetsku slavu, izlazi 1845. godine. Osnivač je književnog žanra – detektivska fikcija, a neki od njegovih najpoznatijih kriminalističkih romana su Umorstva u Rue Morgue te Ukradeno pismo. Slavna pjesma Annabel Lee (1849.) posvećena je Virginiji Clemm.

Što pročitati?

Poeov opus obiluje romanima, kratkim pričama te pjesmama i smatra se ogromnim doprinosom svjetskoj književnosti, pogotovo u žanru horora i kriminalistike.

Crni mačak

U ovoj pripovijesti Poe uvjerljivo i precizno opisuje ljudsku sklonost bezrazložnom nanošenju zla. Napisana je kao unutrašnji dijalog pripovjedača koji je bio nježan i popustljiv kao dječak, volio je životinje i brinuo se o njima. Uskoro počinje piti te propada psihički i fizički. Zlostavlja svoju ženu i svoga crnog mačka Plutona kojemu je u naletu bijesa iskopao oko nožićem te ga naposljetku objesio o granu drveta. Zatim mu je izgorjela kuća, propalo imanje, a jednom prilikom, u podrumu stare zgrade u kojoj su živjeli, umjesto mačka, sjekirom je usmrtio ženu koja je htjela zaustaviti udarac namijenjen mačku. Leš žene odlučio je zazidati u podrumu, a zatim traga za svojim crnim mačkom. Uskoro dolazi policija, a iz zida se čuje jecanje i mijaukanje, a kada je policija raskopala zid pokraj glave mrtve žene čučao je crni mačak kojeg je greškom zazidao zajedno sa ženom.

Gavran

Pjesma Gavran govori o smrti lijepe Lenore. Protagonist tuguje za njom, a na prozor sobe slijeće gavran s kojim vodi dijalog. Svaka strofa završava refrenom koji je zvučan i posebno naglašen, a u skladu je s melankoličnim tonom pjesme. Najčešći refren što ga monotono ponavlja zloguka ptica je: Nikad više. Pjesma ima elemente realizma jer događaji prikazuju realnost, ali i simbolizma jer gavran simbolizira sudbinu i smrt

Pad kuće Usher

Pad kuće Usher pripovijest je o susretu autora i prijatelja iz djetinjstva. U jednomu dvorcu u Engleskoj, mladi lord Roderick, zabrinut zbog lošeg zdravlja supruge Madeline, poziva jednog prijatelja (Poea) da ih posjeti. Roderick slika Madelinein portret, ali ubrzo postaje očito da ta slika postupno, kako biva sve cjelovitija, crpi životnu energiju iz Madeline. Iako očajan, Roderick odlučuje, zbog obiteljske tradicije, završiti sliku. Poe je i u ovoj noveli ostao dosljedan sebi i svojim mračnim temama i raspoloženjima. Sablasnost se očituje u atmosferi kojom odiše novela, a morbidnost u činu Poeovog prijatelja. Poe se u priči dotakao graničnih područja znanosti u kojoj se miješaju natprirodni i tajanstveni događaji.

Be social

Komentari