Istaknuto
21.05.2022.

Vrijeme čitanja: 3 minute Nova godina - novi ja. Naravno da ne - koliko god želio da taj statement bude točan. Isto to je mislio i Celeste koji godinama štanca iste albume. Kod mene i dalje siječanj izlazi debelo u godini.

27.03.2022.

Vrijeme čitanja: 7 minute Razbijamo predrasude i upoznajemo drugačije kroz prozor u supkulture. Marija Marković predstavnica je gothic supkulture koja ujedinjuje sve vrste umjetnosti, a u razgovoru s Goranom Terzićem otkriva da stil njeguje i kroz glazbeno stvaralaštvo.

Intervju

EKSPERIMENT: Platforma za one kojima je (i kojima nije) dosta mainstreama

28.12.2021. Sara Sorić
Foto: Krešimir Strbad/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 7 minute

Platforma Eksperiment, koja promiče nezavisne autore hrvatske glazbene scene, već neko vrijeme redovito preko YouTubea objavljuje sessione na zanimljivim mjestima. Zasad njihov kanal broji jedanaest snimki, a u pripremi je program za 2022. godinu. Zanimalo nas je kako je došlo do ideje, kojim se principima autori vode, te kako je tekao proces snimanja. U to ime, razgovarali smo s njezinim osnivačima Lucianom Mirditom i Andrijom Tomićem.

Kako je nastao Eksperiment?

Andrija: Znači ovako, Pendrek i ja smo ti visili u hotelu Maksimir, koji je on vodia, i on je imao neke puste bačve, neke sponzorske kraft pive, i stalno bi govoria da moramo završit’ bačvu. Mi smo svaki tjedan završavali neku bačvu. I on se nabrija da ćemo mi pokrenit neki kanal. Te ideje su varirale od toga da je on ‘tia u jednoj od soba u hotelu da napravi nešto ka GGN, onaj talk show šta Snoop Dogg ima sa nekin ružnin grin skrinon, di bi on pušia travu i priča s drugin reperima. To je meni isto bilo OK, al kao… Nisan to moga zamislit’. I onda je bia jedan dan doša, i reka: Šta da napravimo neki Tiny Desk? Ja nisan ni zna za Tiny Desk koncerte. Mislin, zna san, al nisan zna kako se to zove. Ka pogleda san ih par u životu. I onda je taman izaša oni od Anderson .Paaka šta je danas najpopularniji, među boljima. I onda smo to gledali i shvatili da to trebamo napravit’.

Tko su znanstvenici?

Lucian: Krešimir Strbad (Pendrek, op. a.), on ti je menadžer, začetnik, ideolog. Kad si down, on ti dođe i proda ti tebe. I onda odjednom misliš da si najjači. Ego booster, menadžer, asistent produkcije i zvuka.

Andrija: I klapa.

Lucian: I klapa. I drugi asistent kamere

Andrija: A prvoga nema. (smijeh)

Lucian: Tu je Andrija Tomić, redatelj i isto tako idejni začetnik Eksperimenta i producent. I ja sam isto producent i redatelj.

Andrija: Ti (Lucian Mirdita, op. a.) si primarno producent. Muzički, i ovaj zadužen za organizaciju snimanja.

Lucian: Imamo Ivana Grgića koji je osmislio vizualni identitet, naš glavni dizajner i voditelj društvenih mreža. Tu je Josipa Cirkveni koja je koordinator društvenih mreža. Dominik Kisić (dalje u tekstu: Domo) je naš audio inženjer, a Sandro Baraba je montažer i kolorist.

Andrija: Ja bi se ovin puten ‘tia zahvalit’ Marku Modriću. On je bia nažalost na samo dvije epizode, ali je baš nekako uša u projekt strastveno i dao sebe. On je s nama išao na tehničke preglede lokacija, davao ideje što se tiče svjetla. On je tip. Ako se treba popet uz neki gromobran na drugi kat da se postavi rasvjeta, čini mi se da bi on to napravia. Nisan to vidia, al čini mi se da je spreman to napravit’. I svaka mu čast, jer on od ovoga ima malo i ništa.

Koja je ideja vašeg projekta?

Lucian: Ideja iza Eksperimenta je da se zabilježe bendovi i događaji u nezavisnoj glazbi. Potrudit ćemo se da ne snimamo centralistički samo Zagreb i njegove bendove, nego da proširimo svoje djelovanje. Primarni cilj je to staviti na YouTube da publika određenog benda može doć’ i skrolat’ i naletit’ na neki novi bend koji možda prije nisu čuli.

Andrija: Zapravo smisao tog projekta je taj da izvođač ne mora nužno biti po ukusu svih nas koji to radimo. Ako mislimo da je iole vrijedno za zabilježit’ onda to treba zabilježit’ i to je to. Dovoljno je to da netko pokazuje ikakav entuzijazam, želju za radom, i imalo kvalitete, mi ćemo to napravit’.

Kako odlučujete koga ćete pozvati na snimanje?

Lucian: Zovemo bendove nezavisne glazbene scene i trudimo se da budu autorski bendovi, jer ih ima puno. Kad je krenulo to sve, tad je bio super moment u glazbi u Zagrebu, al svi ti bendovi koji nastaju, vrlo često i za par godina, pa mi je nekako bilo žao da se to ne snimi.

Andrija: I makar nestali, ovako ostanu zabilježeni.

Lucian: U isto vrijeme snimit ćemo i nekog popularnijeg jer to dobro dođe kanalu i svima ostalima.

Andrija: Jer će to boostat interes za sve ostale bendove. Meni je ideja bila da imaš nekog popularnog izvođača, al u sasvim drugom aranžmanu nego inače, ili tipa neku skroz drugu set listu od one koju inače izvodi.

Foto: Andrija Tomić

Kad ste počeli  s realizacijom i kako je tekao proces?

Andrija: U nas je sve išlo sporo. Dok smo mi našli prostor pa dok ja pitan za prostor – tu je prošlo par mjeseci. Pa dok ne dođemo na jedan sastanak, pa se idemo nać’ s nekin tipom, onda nas je on odvea u knjižnicu u Dubravi, onda smo tamo imali jedan sastanak, pa drugi sastanak… I onda smo mi nakon šestog sastanka to sve dogovorili i snimili. I onda dok san ja to izmontira bilo je tjedan dana, a dok smo kolor i zvuk dovršili to ti je još jedno godinu dana. I onda smo to izbacili. Znan da smo mi to nekako stihijski smišljali… Igrom slučaja, u zadnji tren, prijavili smo natječaj Ministarstva kulture za inovativne medije. Moram priznat’ da smo se i posvađali pa san mislia da od toga više ništa neće bit’. Pendrek je već bia pomiren s tin da je to gotovo. I onda su došle te pare.

Lucian: I onda smo dobili pare. I onda smo sjeli i konkretno dogovorili Booksu, jednu IT firmu koju ne smijemo spomenut, i Ateliere Žitnjak, a oko bendova smo improvizirali.

Andrija: Od momenta kad smo dobili pare, do dogovaranja prvog koncerta je prošlo 3 miseca.

Lucian: Da, tak’ neš’. I onda smo dogovorili Porto Morto DJ Set i Cubies u Booksi, i dalje smo snimali, prčkali datume, dogovarali se. U četiri mjeseca imali smo četiri dana snimanja, po dva benda po danu snimanja.

Koga ste prvo snimili?

Andrija: Pendreka i Superloverse. Superloversi su dosta etablirani jazz i session glazbenici koji sviraju s raznon ekipon i uvježbali su taj set s njin u svega par probi, ako se ne varan.

To je baš Tiny-desk forma?

Andrija: Da, pa zapravo taj prvi je, ono, usudia bi se reć’, popriličan rip-off Tiny Deska.

Lucian: A da, prva tri su rip-off (Pendrek x Superlovers, Jeboton Ansambl i Klinika Denisa Kataneca, op. a.)

Andrija: Ovin puten se ispričavan Denisu šta nan je prdnila jedna kartica prema trećoj kameri. Nije se ni’ko žalia, ali je meni nekako krivo.

Jeste li imali mali stol?

Lucian: A nismo. Imali smo jedan logo u pozadini koji su stavile tete iz knjižnice. Nego, onda smo na trećoj nas troje radili.

Andrija: Tako je, prvi put.

Lucian: I onda smo nakon tog sjeli i smišljali daljnje epizode.

Recite nam nešto o novijim sessionima koje ste nedavno objavili.

Andrija: Objavili smo ŽEN, to smo snimali na krovu IT firme kojoj ne smijemo spomenut ime.

Lucian: U principu sve smo snimili i onda smo krenuli u post-produkciju. Svaka 2 tjedna se namontiraju i smiksaju videi, posljednji ovogodišnji smo objavili 25. prosinca, a sljedeće godine idemo još jače. I onda ćemo se nadati da će malo-pomalo publika to isto primijetiti.

Andrija: Ekipa je Seinfelda tek skužila nakon 3-4 sezone. (smijeh)

Lucian: Nakon ŽEN smo objavili ROLO i Alejuandra Buendiju i Sinove, koje smo snimali u Splitu.

Andrija: To je bila možda najnavijačkija atmosfera dosad, makar smo snimali u skate parku koji je cili u betonu i stropovi su visoki 10 metara, zvučalo je k’o da je koncert na Wembley stadionu za 20 ljudi. Prvo smo svi bili uvjereni da se ništa ne čuje, a onda je Domo pustio onaj suhi miks odmah iz miksete i sve se čulo i ekipa je poludila. Al mislin, ekipa je generalno poludila i na koncertu, znan da su neki sprejevi i neke vatre tamo bile.

Lucian: Pohvale i pozdravi Skate Klubu Kolo u Splitu. Oni su nam uletjeli dan prije snimanja i toliko pomogli s atmosferom i apsolutno svime. Pomagali su sve što su mogli. Super likovi. Snimali smo od 5 popodne do 3-4 ujutro

Andrija: I prošlo nan je u sekundi.

Lucian: Al’ da, ideja s Eksperimentom je da se seli jer to je problem u glazbi u Hrvatskoj, jako je centralizirana.

Gdje biste voljeli snimiti sljedeći session?

Andrija: Ja bi strašno volia u Sinj otić’ na primjer, tamo ima dobrih izvođača.

Lucian: Rijeku bi mogli posjetiti.

Andrija: Ja bi i Osijek volia.

Lucian: Otić’ u Osijek, u Viroviticu, tamo već imamo neki dogovor.

Javljaju li vam se bendovi u želji da sudjeluju?

Lucian: Je, izgleda da imamo nekakvu reakciju, ne nužno od publike, ali od bendova koji žele biti snimljeni jer im to dobro dođe. Javila su se tri benda pa planiramo što ćemo sljedeće godine.

Koji su vam planovi za novu sezonu?

Lucian: Zasad planiramo krenuti iduće godine u veljači ili ožujku. Sami smo isfinancirali 75% projekta, krenut ćemo ranije i financirati se stihijski kako smo dosad, pa možda uleti neka lova, sponzor ako bog da. I sigurno ćemo skratiti format.

Andrija: Bit će nešto bliže ovom početnom, do 20 minuta. Pari mi se da ima nešto psihološki u tom gledatelju kad vidi da video traje dulje od toga. Znan da meni ima, nažalost. To je k’o ovi festivalski filmovi, ako ti kratki film traje dvadeset minuta i jednu sekundu, neće proć nigdi u Europi.

Foto: Youtube screenshot

Koje snimanje vam je bilo najzabavnije il najdraže?

Lucian: Pa ovo u Splitu je meni bilo super ludilo, iscrpljujuće, ali dobili smo više nego što smo uložili. A još jedan od dražih mi je Đutko na kojem sam skoro poludio i bacio se s terase te IT Firme koju ne možemo spomenut’. I onda sam samo vidio Đutka negdje na petnaestoj minuti kako se dere na nas da mu plješćemo jače. I onda je onaj njegov gitarist počeo pit’ pivu iz bocuna koji je bio ‘ko zna gdje, i eks’o je tu pivu.

A, ono iz demižonke?

Lucian: Da…

Andrija: Mene je to slomilo na proste faktore. Ne znam jel’ da buden revoltiran ili oduševljen, ali sad kad gledan video san oduševljen. Ali još bolje od toga mi je kad počne svirat’ slide solo s klipon kukuruza. I taj delay koji je njemu stalno na vokalu.

Lucian: Rekao je Đutko – „zvučimo ko na svadbi, ali u 6 ujutro”. Ispred Bookse je isto bilo jebeno jer smo na javnom mjestu. To ćemo isto probati ugurati sljedeće godine, pop-up koncerte. U Ateljeima Žitnjak je isto bilo lijepo, došla je ekipa iz ateljea, kuhalo se i jelo, i svi smo bili hipnotizirani glasom Nine Bajsić.

Andrija: Da. Nina Bajsić onako sporo i pasionirano svira, i u jednom momentu se čuje kako meni padnu ključevi na pod. Tako da san pridonia i zvukon malo. (smijeh)

Uputite nas još jednom za kraj gdje vas se može gledati i kome biste preporučili sadržaj?

Andrija: Mi ne diskriminiramo. Sadržaj je namijenjen svima koji vole išta kvalitetno. Ne moraju nužno volit glazbu. Da nauče voljeti.

Lucian: Sve ljude kojima je dosta slušat’ i gledat’ ono što im se nudi na mainstream stranicama i TV-u.

Andrija: A čak i onima kojima nije dosta.

Lucian: Nek’ i oni koji to slušaju kliknu Eksperiment na YouTubeu, nek’ proskrolaju malo sadržaj, i nek’ nađu taj naš Eksperiment, i nek’ poslušaju što mladi ljudi u Hrvatskoj nude.


(Visited 718 times, 2 visits today)

Komentari