Knjige

Pet preporuka zanimljivijih od udžbenika – Za one kojima nije dosta učenja

foto: facebook.com/pages/Outliers
Vrijeme čitanja: 3 minute
foto: facebook.com/pages/Outliers
foto: facebook.com/pages/Outliers

K’o da vam nije dosta skripti i učenja, iskopali smo knjižice koje pridonose popularizaciji različitih znanosti, uspješno približavaju svoj sadržaj ne-stručnima. Puno je klasika koje bismo ovdje mogli uključiti, puno aktualnih izdanja koja se rasprodaju punom parom, i još više tomova tipa ‘100 stvari koje niste znali o…’. Probali smo probrati staro i novo, fiziku i povijest, u nadi da će svakom nešto privući pažnju.  Ako pokazujete i najmanji interes za dano područje, neće vam biti žao što ste posegnuli za sljedećim naslovima.

Richard P. Feynman – Six Easy Pieces
Započinjemo s klasikom, predavanjima jednog od najpoznatijih teorijskih fizičara prošlog stoljeća, dobitnika Nobelove (da ne bude zabune, za fiziku), za svoj doprinos razvoju kvantne elektrodinamike.  Da ne bismo ipak otišli predaleko (kvantna elektrodinamika?) zaustavljamo se na Six Easy Pieces: Essentials of Physics Explained by Its Most Brilliant Teacher, knjizi koja sadrži šest najjednostavnijih poglavlja njegove Lectures On Physics, ispredavanih na Caltechu 1961. – ’63., a sastavljenih upravo s namjerom objasniti osnovne principe fizike na jasan i ne-zastrašujući način.

Byron E. Shafer – Temples Of Ancient Egypt
Točnije bi bilo Shafer et al., pisalo ju je petero cijenjenih egiptologa, a pokriva područja religije, arhitekture i povijesti, povezujući ih i analizirajući zajedno. Neko osnovno znanje o  Egiptu potrebno je da biste mogli pratiti eseje, a pristup kojim je knjiga napisana pomaže utvrditi postojeće znanje i bolje razumjeti i drevnu egipatsku kulturu i sam odnos arhitekture i religije.

foto: facebook.com/pages/Lawrence-G-McDonald-A-Colossal-Failure-of-Common-Sense
foto: facebook.com/pages/Lawrence-G-McDonald-A-Colossal-Failure-of-Common-Sense

Lawrence G. McDonald – A Colossal Failure Of Common Sense: The Inside Story of the Collapse of Lehman Brothers
Vraćamo se u početke svjetske krize, u 2008. i događaj koji se smatra jednim od prijelomnih za financijski krah koji nas je dočekao. Lehman Brothers Holdings Inc. bila je jedna od četiri vodeće investicijske banke u SAD-u, a 2008. objavila je bankrot, najveći u dotadašnjoj američkoj povijesti. McDonald je bivši potpredsjednik tvrtke, a po njenom raspadu okomio se na njihovo dotadašnje poslovanje, upustivši se u kompoziciju ove knjige zajedno s piscem Patrickom Robinsonom. Knjiga analizira događaje od 2007.-2010., ali i taktike risk managementa od ovog visokopozicioniranog djelatnika Lehman Brothersa.

Malcolm Gladwell – Outliers: The Story Of Success
Izvan prosjeka u našem prijevodu, ova knjiga sadrži hrpu zanimljivih informacija i koncepata koji leže ispod različitih priča o uspjehu- akademskom, sportskom, poslovnom. Primjeri poput kanadskog hokeja ili kompanije Korean Airlines, ili oni popularniji kao priče o uspjehu Sevea Jobsa ili Billa Gatesa, potpomognuti su raznim sociološkim istraživanjima za kojima Gladwell u svojim djelima često poseže. Gladwell je do sada napisao pet knjiga koje su sve postigle status bestsellera, piše za New Yorker, i redovno bazira svoje pisanje na sociologiji i psihologiji što rezultira zanimljivim pričama i laganim štivom, dok svejedno ostaje poduprto istraživanjem.

Robert Crease – A Brief Guide To The Great Equations
Odmah da naglasimo, nema ovdje puno matematike. Crease se bavi filozofijom i povijesti znanosti, a u ovoj knjizi kroz deset najpoznatijih jednadžbi, fokusiran na njihovu važnost više nego dokaze i konkretno značenje, daje uvid u živote velikih umova, situacije koje su dovele do golemih otkrića i odnose znanstvenika na istom tragu. Dotiče se naravno Einsteina, Newtona i Eulera, a počinje s Pitagorom. Ova knjiga ne zahtijeva neko veliko znanje matematike ni fizike da biste je pročitali, niti ćete nakon čitanja znati puno više u tom pogledu, no pruža dobar uvod u svijet matematike i fizike, a zanimljivosti onima koji se nešto bolje razumiju.

Be social

Komentari