Vizart

Ena Maurus: “Puka slučajnost dovela me do fotografije”

Vrijeme čitanja: 4 minute

Usmjerili smo kreativni kompas prema istoku i tamo naišli na nekoliko zanimljivih imena. U novoj dozi ‘Grama umjetnosti sugovornica mi je Ena Maurus, a njene fotografije i ilustracije neće vas ostaviti ravnodušnima. Zavirit ćemo u njezin mali svijet i saznati što nastaje u njezinim mislima.

Bok Ena! Dobro došla u gram umjetnosti. Za početak nam reci nešto više o sebi.

Studentica sam dvopredmetnog diplomskog studija Informacijske tehnologije (IT) i Nakladništva na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Slobodno vrijeme volim iskoristiti za svoje hobije, a to su fotografija i, od nedavno, ilustracija. Može se reći kako volim vizualnu umjetnost, ali i ono što se krije iza toga. Nastojim da sve što fotografiram ili ilustriram ima nekakav smisao.

Sve je počelo s fotografijom, zar ne?

Ljubav prema fotografiji rodila se još u osnovnoj školi, ali sam tek prije nekoliko godina shvatila da bih se voljela time baviti. Sve je počelo kada sam dobila pametni telefon, koji je imao kvalitetnu kameru i onda bih fotografirala svaku sitnicu, a nakon toga bih uživala uređujući u aplikacijama kao što je VSCO.

Nakon nekog vremena sam odlučila kupiti digitalni fotoaparat, te pukom slučajnošću naletjela na konobara u kafiću koji je rekao da zbog selidbe prodaje svoj fotoaparat koji je jednom koristio i time sam napokon započela svoju fotografsku avanturu. Oko fotografije mi je pomogao i moj dečko koji se već dugi niz godina njome bavi profesionalno. Uvijek me savjetuje za opremu, te me naučio osnovama fotografije s one “tehničke” strane – kadriranje, svjetlost, ekspozicija itd. U zadnje 3 godine, otkad imam svoju opremu, fotografirala sam za ReArt festival, Noć muzeja, Drive In Kino, koncerte te razne radionice i evente, a na ljeto 2020. godine prvi puta sam fotografirala svatove. 

Divno, a kako je onda došlo do ilustriranja? 

Što se tiče ilustracije, započelo je zapravo kao dizajn praksa u IT firmi COBE, gdje sam učila o dizajnu aplikacije u alatu Figma, a u međuvremenu izrađivala razne vizuale. Shvatila sam kako mi se to sviđa i da je to nešto čime se želim baviti. Nakon odrađene prakse pokušavala sam crtati u Figmi. Taj alat nije namijenjen za ilustraciju, ali tada nisam znala koristiti Adobe Illustrator ili neki drugi sličan program. Međutim, ubrzo sam si kupila iPad te sada crtam u aplikaciji Procreate. Crtam ponajviše sebi za dušu, ali i po narudžbi. Svoje radove objavljujem na instagram profilima @maurusova i @maurusova_design.

Neizostavno pitanje je i ono o inspiraciji. Reci nam odakle ju crpiš?

Mene zaista može inspirirati svaki trenutak, stvar, film, serija, glazba, ljudi, priroda. Ovisno kako se osjećam. Najviše volim fotografirati portrete i mjesec uklopljen u prirodu, ali voljela bih raditi i neke kreativne autoportrete. Što se tiče ilustracije, tek se učim, ali nastojim ilustrirati što više različitih motiva te pokušavam pronaći svoj stil.

Koje su ti omiljene tehnike rada? Radiš samo digitalno ili?

Preferiram digitalno, i fotografiju i ilustraciju, ali volim i manualno. Okušala sam se i u analognoj fotografiji te mislim da ona ima posebnu čar baš zbog tog iščekivanja filma, ali i zato što nikad ne znaš kako će fotografija izgledati na kraju. S obzirom na to da sam perfekcionist, volim digitalno zbog neograničenih mogućnosti pokušaja, ispravljanja, brisanja i slično.

Što je ono po čemu je tvoj rad prepoznatljiv? 

Što se tiče fotografije, rekla bih da imam oko za detalje i tome težim u svojim fotografijama. Još imam puno toga za naučiti, ali i prema komentarima svojih prijatelja i poznanika, smatram da sam u tome prepoznatljiva. 

Možeš li izdvojiti neku suradnju na koju si najviše ponosna?

Bilo mi je jako lijepo surađivati s ekipom iz Udruge Plantaža na ReArt festivalu.

Što su ti ciljevi u bližoj ili daljoj budućnosti? 

Trenutno mi je fokus ilustracija, točnije dizajn, jer ju mogu lako uklopiti uz ono što studiram. Naime, nakon fakulteta voljela bih se okušati kao UX/UI dizajner, a samim time se onda mogu baviti ilustracijom i kroz posao i kao hobi. Fotografija bi mi zasad bila (i ostala) side business, ali tko zna što budućnost donosi.

Koje Instagram profile bi preporučila našim čitateljima?

Uvijek se iznova oduševim fotografijama Stelle Mešić (ig:@partsofthesun). Nedavno sam otkrila djevojku iz Srbije, na instagramu @ejvory, koja me privukla svojim fantastičnim, melankoličnim načinom uređivanja fotografije. Ima naravno još zanimljivih ljudi poput @oprrosti i @katarina_madarina čije fotografije s putovanja nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Možeš li nam preporučiti nekoga koga bi voljela da predstavimo u ovoj kategoriji od svojih kolega? 

Voljela bih da predstavite moju prijateljicu Petru Boras, na instagramu @krpezh, koja u slobodno vrijeme voli stvarati umjetnička djela od kolaža. Osim toga, bavi se i glazbom, te nastupa pod umjetničkim imenom Shumska dekla. Ima još zanimljivih detalja vezanih uz nju, ali to ostavljam na njoj da vam otkrije.

Be social

Komentari