Glazba

Porto Morto (Tvornica): Prezentacija formule za koncertni spektakl

Porto Morto
Foto: Ivan Buvinić
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ožujak polako ispravlja nepravdu koju su nam načinile posljedice covida tako da smo u dva dana u Velikom pogonu Tvornice kulture imali dva izvrsna koncerta. U petak Natali, a u subotu Porto Morto. Uistinu dugo iščekivani koncert napokon se dogodio na sveopće oduševljenje. Tvornica je ponovno bila dupkom puna pa, iako sam došao dosta ranije i zauzeo neku zlatnu sredinu, do početka koncerta sam već suptilno završio u zadnjim redovima. Vrlo brzo smo se navikli ponovno biti u gužvi, a gajim nade da će tako i do daljnjeg ostati.

Treći album benda Porto Morto ugledao je svjetlo dana krajem studenog, no za svoju promociju morao je pričekati gotovo pola godine. To vrijeme je iskorišteno na najbolji mogući način, a sve kako bi se pripremio show kakav je publika u jednu ruku i očekivala.

Poziv na izlazak na pozornicu bila je snimka remiksiranog citata Ministarstva muzike: „Mi smo poslušali Portopop. Dakle, mi uopće ne možemo odrediti žanr. Ne znamo gdje da vas upišemo. Samo smo vam htjeli javiti da to nije moguće.” Uistinu je teško definirati žanr, daleko je to od klasičnog popa, više neki pop prošaran bojama lepeze glazbenih žanrova. Ono što rade zaista je autentično i to publika prepoznaje.

Prezentacija cijelog paketa

Nakon što smo dan prije uživali u glasovnim bravurama, jučer smo uživali u cijelom paketu u kojem je taj vokalni dio možebitno bio i na najklimavijim nogama, no to se ne osjeti jer su svi ostali aspekti performansa zadovoljeni visokim stupnjem kvalitete. Živopisni spotovi konačno su dobili svoje scensko uprizorenje, spoj performativne umjetnosti s plesom i pop glazbom dodirnuo je plodno tlo, a Porto Morto je postavio visoko ljestvicu u budućim projektima.

Obučeni u bijelo na tren su me podsjetili na umjetničku i ekscentričnu verziju Backstreet Boysa, posebice kad su uz taktove Fatamorgane otplesali i pripadajuću koreografiju. Bio je to dobar primjer kako iskoristiti kostime i vizuale s omota albuma, misleći pomno na svaki detalj. Koncert je započet laganijim tonovima uz Kaučsurfanje. Nagovještaj bržih ritmova dogodio se dolaskom plesača na pozornicu, koji su obogatili izvedbu pjesme Čekam ih.

Gosti za 5

Prvi od gostiju bio je Ivan Judaš koji je svojim intermezzom na handpanu začarao publiku te smo poželjeli da ta čarolija nikad ne prestane. Bio je to uvod u pjesmu Ljeto u gradu na kojoj je na jedinstven način dao svoj obol.

Sasvim očekivani raspašoj dogodio se na pjesmi Kuća, za čiju je izvedbu bend iskoristio naglavne rekvizite iz spota. Drugi gost bio je Darko Rundek koji je, za razliku od dana prije, bio izvrsno raspoložen i pripremljen te je uz pjevanje imao i svoju koreografiju. Vrijeme za chillanje također je dočekano s oduševljenjem, a na pozornici se pridružio i posljednji gost – Stil. Bis je do kraja razdrmao publiku koja je pokrenula šutku u dijelu Velikog pogona, nadam se bez posljedica.

Podrška sa scene

Uživanje u portomortovskom zvuku na momente je ograničavalo korištenje naglavnih mikrofona zbog puno gibanja pjevača, no to nije značajno utjecalo na sam doživljaj. Lijepo je bilo vidjeti kako koncert nisu mogli propustiti ni kolege glazbenici poput Natali Dizdar, Bad Daughter, Aklea Neon, Remi i Shota iz Elementala.

Dokaz da naša glazbena scena ima puno toga za ponuditi i da se ne trebamo brinuti za njezinu budućnost, snažno se ukazao ovom koncertnom promocijom, a nadu daju i najave nadolazećih nastupa benda. Jučer smo imali prilike svjedočiti u potpunosti zaokruženom nastupu sa svim elementima koje smo iz Porto Morto tvornice mogli očekivati. Porto Morto je prezentirao formulu za uspješan koncertni spektakl – teatralno otvaranje, laganiji uvod, smisleno raspoređeni hitovi i gosti te plesačka ekipa koja je dodatno plijenila pažnju na pozornici. Svaka čast Porto Morto!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari