Vizart

Hana Matić “Većina mojih ilustracija je mješavina nasumičnih misli iz glave”

Hana
Ilustracije: Hana Matić
Vrijeme čitanja: 3 minute

Danas je na red došao profil s kojim me je spojilo zajedničko sudjelovanje na ReArt festivalu u Osijeku, gdje je njegova vlasnica, Hana Matić, izlagala svoje ilustracije. Sudbina je htjela da dijelimo izlagački stol tako da sam se dobro upoznao s njezinim radom, ali i s njezinom prpošnom osobnošću. Nakon sklopljenog prijateljstva, jedino logično bilo je predstaviti vam ju u ‘Gramu umjetnosti. Inače, Hana se skriva iza profila @hm.atic putem kojeg ju možete i sami kontaktirati.

Za one koji nisu imali čast provesti 10 sati dijeleći s tobom stol na sajmu, reci nam  nešto o sebi?

Brojim dvadeset i drugu godinu, prilikom stvaranja koristim se raznim tehnikama pa sam valjda multidisciplinarna, a najčešće stvaram na tabletu pa sam i digitalna. Išla sam u srednju školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a nakon toga sam završila Tekstilno tehnološki fakultet u Zagrebu. Bavim se ilustracijom i dizajnom, a svoje slobodno vrijeme volim provoditi šetajući se, istražujući napuštene objekte, a posebnu ljubav imam prema kavi i novim receptima. Volim se igrati s fotografijom pa imam privatnu kolekciju trenutaka, najčešće ih bilježim analognim fotoaparatom ili polaroidom.

Što te ponukalo na bavljenje ilustriranjem?

Volim dinamiku, a nakon pet dana lockdowna mi je sve postalo isto, bezlično, pa sam odlučila unijeti malo gluposti i vedrine u tuđe (ali i svoj) živote. Ono što me motivira da se time i nastavim baviti je želja da završna ilustracija uvijek bude što točnija onoj koju sam zamislila i skicirala, a i dalje idem za time da svaka iduća bude bolja od prethodne.

Što je ono što te najviše inspirira?

Sviđa mi se ideja jednostavnih narativa i rada sa svakodnevnim temama. Većina mojih ilustracija i projekata je samo mješavina nasumičnih misli koje stanuju u mojoj glavi. 

Koje su ti omiljene tehnike rada? Preferiraš li digitalno ili manualno?

Kroz svoj akademski i školski razvoj sam radila isključivo manualno, ali u ovoj fazi života  više prakticiram digitalno izražavanje. Najčešće mi ideje dođu nenadano i neplanirano, a  u  takvim situacijama uzimam ono što mi je prvo pri ruci, skiciram i radim brzi kostur ideje. Bilješke u mobitelu su mi pune nepovezanih riječi i detalja koje kasnije koristim kako bih oživjela ilustraciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by hana (@hm.atic)

Što je ono po čemu je tvoj rad prepoznatljiv?

Pitko je, svatko može ilustraciju shvatiti, a na osobi je da odluči koja je njezina interpretacija i perspektiva. Prepoznaješ li se u ilustraciji ili prepoznaješ osjećaj koji ti ona donosi. Prepuštam drugima da interpretiraju rad na svoj način, ne ograničavam ga striktno. 

Jesi li imala do sada priliku raditi za nekoga ili si radila isključivo za sebe?

Uvijek mi je iznova drago kada netko dođe s idejom za suradnju jer mi je to potvrda da je ono što radim dobro. Najbolji je primjer za to glazbena izdavačka kuća Dobar House. Daje mi otvorenu platformu na kojoj se mogu kreativno izražavati. Potvrda toga je i sama nagrada Ambasador koju sam osvojila prošle godine za vizualno izdanje.  

Možeš li izdvojiti neku suradnju na koju si najviše ponosna?

Suradnja na koju sam najviše ponosna je ona koja se dogodila prošle godine u studenom, a to je izložba u AKC Medici. Izložba Ive Dodić, Karle Kostandinovski i mene pod imenom UNPUBLISHED”. Izložba je bila potpuno novo iskustvo i novi format pokazivanja mojih radova te se veselim svim nadolazećim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by hana (@hm.atic)

Što su ti ciljevi u bližoj ili daljoj budućnosti?

Trenutno radim na dodavanju novih elemenata i složenosti svom radu. Voljela bih svakako razviti osobne projekte do kojih mi je stalo, dodati kompleksnost likovima kako bi uskoro mogli zaživjeti u nekom od virtualnih svjetova. U posljednje vrijeme istražujem web3 tehnologiju koja će nam, vjerujem, uskoro biti prisutna u svakodnevnom životu.  

Kome se posebno diviš i čiji opus najviše pratiš?
Lista umjetnika kojima se divim jest dulja od liste mjesta koja želim posjetiti za vrijeme života, zbog čega mi je nemoguće izdvojiti baš one kojima se najviše divim. Svaki dan mi donosi nešto novo, pa tako i s umjetnicima od kojih crpim inspiraciju. Ako pogled bacim na Instagram search, dva posljednja profila koja sam skenirala su @nemogu i @maisonhefner.

Možeš li nam preporučiti nekoga od svojih kolega koga bi voljela vidjeti kao gosta ove rubrike?

Voljela bi da se Mara Bajsić predstavi. Mara je studentica likovne akademije smjera slikarstvo, a njezin pristup i stil rada je vrlo dinamičan i upečatljiv.  Radove joj barem za sada možete pogledati na Instagram profilu @marabajsic


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.


Be social

Komentari