Film

Eurofilm: Hladno serviran irski gulaš (”Calvary”, J. M. McDonagh)

Foto: dshalv.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Što su to konzumirali braća McDonagh u mladosti? Nejasno je kakav je to formativni gen ucrtan u njihovo obiteljsko stablo, no oba redatelja posjeduju izniman talent za dijaloge i situacije koje tapkaju na granici tragedije i komedije. Mlađi se brat Martin McDonagh već afirmirao na svjetskoj sceni s filmovima kao što su In Bruges i Seven Psychopaths, dok se stariji, John Michael McDonagh, nakon sjajnog redateljskog prvijenca The Guard posvetio katoličkom svećeniku koji se, sasvim opravdano, nasuprot onih monstruma iz Spotlighta pita ‘zašto češće razgovaramo o grijesima nego li o vrlinama’.

Kalvarija (Golgota) je ime brijega izvan jeruzalemskih zidina na kojem je, navodno, raspet Isus Krist. Na tom se brdu, metaforički rečeno, nalazi i spomenuti svećenik James (Brendan Gleeson). Tijekom ispovjedi, neimenovan muškarac mu ispriča jezive detalje iz mladosti u kojoj je bio seksualno zlostavljan od strane pokojnog svećenika. Nadalje, muškarac napominje Jamesu da će ga ubiti na plaži sljedeće nedjelje jer bi već udarac za Crkvu bio kada bi ubio moralno čistog svećenika koji u svojoj prošlosti nema mrlja. On zna da je James potpuno nedužan, no njegova je ideja zapravo biblijska paralela koja je kroz povijest prouzročila brojne žrtve – nevin čovjek umire zbog grijeha onih iz njegove zajednice.

Foto: dshalv.tumblr.com
Foto: dshalv.tumblr.com

Da ne bi bilo zabune, James nije nadnaravna kršćanska figura. On je jednostavno flaster svoje apatične zajednice koji gubi svoju sposobnost ljepila. Osim borbe s najsnažnijim irskim demonom – alkoholom, on je primoran boriti se i s demonima njegove raznolike komune; od lokalnog mesara i kirurga do novopridošlog američkog pisca koji broji dane do svoje skore smrti. Povrh svega, u posjet mu dolazi kćer Fiona (Kelly Reilly) koju je dobio netom prije nego što se zaredio. Ne pada mi na pamet više glumaca uz Gleesona, nacionalnog blaga irskog glumišta, koji će, s takvom dozom profinjenosti i karizme, nakon neuspješnog pokušaja samoubojstva kćerki reći: ‘Da pogodim – napravila si kardinalnu pogrešku?’, pritom aludirajući na tehniku rezanja u tim tužnim trenucima. Bogata paleta sporednih glumaca (Chris O’Dowd, Aidan Gillen, M. Emmet Walsh, Dylan Moran) uvelike obogaćuje centralni lik bradatog Jamesa u crnini koji nalikuje lokalnom šerifu iz starih vesterna kojem su jedino oružje utjeha i sluh.

Iznimno vješto skovan McDonaghov scenarij oprezno prilazi neprestano bogatoj temi licemjerja u religiji kroz duhovno iscrpljeno društvo. Irsko selo u kojem prebiva James je prepuno grijeha, a Crkva se sve više guši u koroziji. Upravo se tu može čuti jeka ironičnog prizvuka – kako njen predstavnik može uopće pomoći ljudima kada i sam dovodi u pitanje postojanje Boga što se više bliži smrti? McDonagh pritom ne zauzima autorski stav, već inteligentnom režijom samu kameru pretvara u to prljavo mjesto zvano ispovjedaonica. Gledano kroz dogmatsku prizmu, može li duhovni vođa jedne zajednice biti potpuno ‘čist’ ako članovi te iste zajednice tako oholo uživaju u grijehu?

Foto: dshalv.tumblr.com
Foto: dshalv.tumblr.com

Dramski inspiriran Hitchcockovim djelima, Calvary nalikuje jezgrovitoj seansi koja kroz ciničnu formu postavlja škakljiva egzistencijalna pitanja. Trebaju li nam uopće crkvene institucije? Treba li ovcama pastir? I naposljetku, kako biti uopće pastir kad je jedino što čuješ na brdu iritantno blejanje i meketanje? Ako i postoji Bog, J. M. McDonaghu ne treba opraštati jer on zna što čini.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari