Knjige

Irski pjesnik Neil McCarthy kraj stuba u Booksi

foto: facebook.com/neilmccarthypoetry
Vrijeme čitanja: 3 minute
foto: facebook.com/neilmccarthypoetry
foto: facebook.com/neilmccarthypoetry

Booksa je jučer, 16.5., bila puna. Ne prepuna, ali puna. Gostovao je irski pjesnik Neil McCarthy, u sklopu svoje turneje. Studirao je književnost, a počeo je pisati potaknut putovanjima po Južnoj Americi, Australiji, Skandinaviji i središnjoj Aziji. U skladu s motivacijom, njegovi tekstovi izašli su u mnogim časopisima i novinama diljem svijeta. Do sada, njegove pjesme prevedene su na srpski, rumunjski i mađarski.

Na turneji, McCarthy pred zainteresiranom publikom recitira, interpretira, svoje pjesme. Često to radi uz pratnju glazbe, bilo pozadinsku ili u funkciji stanke. Zasad se njegove pjesme ne mogu nabaviti ukoričene, ali promovira CD, Neil McCarthy: Live in the Laden, snimljen na čitanju u Beču. Namjera je bila snimiti ga uz pratnju glazbeno nadarenog prijatelja, ali zbog prijateljeve spriječenosti da sudjeluje, samo tri pjesme od njih deset na albumu popraćene su glazbenicima Bryanom Bennerom i Ultanom Conlonom, koji su uskočili.

foto: facebook.com/neilmccarthypoetry
foto: facebook.com/neilmccarthypoetry

Dok i sam kaže da neke pjesme nisu za recitaciju, da ih morate imati pred sobom i vraćati im se da bi ih u potpunosti mogli cijeniti, da zahtijevaju složeniji odnos pjesnika i čitatelja, ove pjesme koje je odabrao za svoj nastup imaju puno više smisla i čari uz autorovu priloženu interpretaciju i popratna objašnjenja. Stoga, za tih deset odabranih pjesama, mislim da je izvrsno što su dostupne u audio formatu. Za ostale se nadam da će biti ukoričene.

Dosljedno, publika je jučer bila šutljiva i sramežljiva, no činilo mi se da su svi uživali. Nije bilo prijevoda, što je možda nekima otežalo praćenje, no zato smo bili svjedoci nerazvodnjenog doživljaja. Pjesnik je nastupio šarmantno i vješto, komunicirao s publikom, tu i tamo nadodao objašnjenje ili anegdotu koju veže uz pjesmu, derao se, šaptao. Nije čitao svoje pjesme, izvodio ih je gledajući publiku, rekavši da cijeni takvu direktnu povratnu informaciju. Ipak, nije bio poljuljan smijehom (na pravim mjestima) ni ponekim otvaranjem vrata ljudi koji su zakasnili ili nabasali.

Nakon zadnje pjesme, razvio se kratak ali kvalitetan razgovor, McCarthyjeva otvorenost i duhovitost, ležeran pristup su ohrabrujući po tom pitanju. Ponukan jednom pjesmom, koja bi se možda mogla kvalificirati kao komentar nogometne utakmice, jedan Irac je priupitao što te njegove slobodne forme čini pjesmama. McCarthy je odgovorio da ne zna, da je zato, nakon vikanja komentara na utakmicu, kao zadnji stih dodao opis neba. To je naravno bila šala, uslijedilo je spominjanje Ezre Pounda i mišljenja nekih aktualnih pjesnika koji se ne slažu s McCarthyjevim, no ostavio je pitanje otvorenim, ustrajavši u tome da odgovor ne zna, i da možda neke od njegovih pjesama i nisu pjesme.

Pojavilo se pitanje i o njegovom načinu stvaranja, da li zna pri početku pisanja hoće li pjesma biti nešto adekvatno govorenoj riječi ili papiru. Rekao je da ne zna dok ne dovrši pjesmu, za što mu ponekad trebaju mjeseci. Općenito cijeni proces i trud uložen u nastajanje pjesme, kaže da se ideja pjesme i njena prvotna verzija rađaju u dupetu, da ih se trudom i radom mora natjerati da prođu kroz srce i, ako imate dovoljno sreće, kroz mozak. Tako i pri čitanju poezije, koje čita dosta, cijeni muku i klesanje uložene u pisanje.

Sigma je ugodno provedena večer uz dobro društvo i poeziju. Ako ste je propustili, a zrno interesa postoji, možete pronaći neke od njegovih pjesama na autorovoj službenoj stranici i priloženim poveznicama.

Be social

Komentari