nova glazba
28. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Film

Fantastoide: Preko vrtnoga zida (“Over the Garden Wall”, Patrick McHale, 2014)

foto: https://www.facebook.com/OvertheGardenWallCN
Vrijeme čitanja: 3 minute

Američka animirana miniserija Over the Garden Wall prvo je emitiranje doživjela u studenom 2014. godine na kanalu Cartoon Network. U deset epizoda od kojih svaka traje po desetak minuta, Over the Garden Wall prati pustolovine dvojice polubraće, Wirta (Elijah Wood) i Grega (Collin Dean) koji lutaju šumom Nepoznatoga i nastoje se vratiti kući. Tvorac miniserije, Patrick McHale, koncept je za ovo djelo razvio iz svojeg ranijeg kratkometražnog animiranog filma Tome of the Unknown (2013) koji je pratio Wirta i Grega, ali ne u pokušaju bijega od Nepoznatoga, već u projektu dubljeg zalaženja u neznano i pronalaska naslovnog Sveska nepoznatoga. Over the Garden Wall 2015. je godine nagrađen televizijskom nagradom Emmy u kategoriji animiranih ostvarenja.

Specifična atmosfera melankolije i mističnosti uz pozadinsku notu strave svakako je nešto što će prvo privući pažnju gledatelja. S vizualne strane atmosferičnost se postiže čestim oslanjanjem na mračne tonove zemljanih boja, ali i upotrebom kontrasta svjetlo-mrak. U prvoj epizodi nazvanoj The Old Grist Mill Wirt i Greg suočavaju se s drvosječom (Christopher Lloyd) koji po šumi Nepoznatoga obara stabla i od drvne građe proizvodi neobično crno ulje. Ulje koristi kao gorivo za svjetiljku kojom si osvjetljava rad u vječito mračnoj šumi. Sveprožimajuća tama i slabašnost drvosječine svjetiljke stvaraju dojmljivu igru svjetlosti i tame iz koje izvire tjeskoba i osjećaj prijetnje. Klavirska glazbena pozadina prati ovu vizualnu igru i dodatno je podcrtava. Dojam nelagode skrivenom prijetnjom opravdava i fabularni okvir koji se oslanja na ključne simbolične predmete i točke oko kojih gomila niti svojeg pripovjednog tkanja. Međutim, te su koncentracije značenja često isprva tek grubo ocrtane, samo da bi im se kasnije vratilo i konačno razjasnilo njihov uznemirujući potencijal. Primjerice, ulje koje koristi drvosječa u engleskom je jeziku određeno riječju „oil“ koja je dvoznačna, zato što se može odnositi i na ono što u hrvatskom jeziku zovemo uljem, ali i na naftu. Ovu svjetiljku i njezino gorivo u značenjskoj bi se strukturi prve epizode moglo i previdjeti da im se Over the Garden Wall ne vraća u kasnijim epizodama. Uz svjetiljku i upornu opsesiju održavanja njezinog plama tako su vezani dodatni likovi – naročito maliciozna Zvijer (Samuel Ramey).

foto: screenshot
foto: screenshot

Zvijer je vrlo apstraktan lik čija fizička ili simbolička prisutnost obilježava većinu Wirtovih i Gregovih avantura. Iako je, po svemu sudeći, fizički vezana uz šumu iz čijih sjenovitih zakutaka nikada ne izlazi, zadah je Zvijeri moguće naslutiti u svim mračnim i memljivim predjelima fantastičnog svijeta kojim lutaju polubraća. Radnja serije započinje u šumi kojom vlada Zvijer i završava u njoj. Wirt i Greg, naime, na kraju će svojeg puta opet sresti drvosječu i zbog svojeg ranijeg iskustva u ostatku fantastičnog svijeta konačno razumjeti drvosječinu ulogu, ali i mjesto Zvijeri kao velikog obmanjivača. Na ovaj način, šuma Nepoznatoga, Zvijer, svjetiljka i drvosječa uspostavljaju se kao žarišta značenja koja upućuju u konačnu točku binarne opozicije nade i beznađa. Beznadnici trunu i pretvaraju se u drveće da bi postali gorivo za tuđu luč, a oni s životnom nadom nadilaze svijet šume. Opozicija nada/beznađe krije stoga svojevrsni prolaz između dva svijeta: svijeta smrti i tlapnje i svijeta života, iz kojeg su braća „ispala“ kada su se suočila sa smrću.

foto: screenshot
foto: screenshot

U konačnici, miniserija Over the Garden Wall iznimno je značenjski bogato djelo vrlo specifičnog animacijskog i glazbenog stila. Mračni vizualni ugođaj, probrana glumačka ekipa i pažljiva upotreba glazbe zajedno s promišljenom fabulom zaslužni su za zaokruženo i harmonično djelo. Iako priča čini mnoge devijacije na svojem putu prema posljednjoj epizodi, Wirtovo i Gregovo putovanje po Nepoznatome uspostavit će se kao smislena cjelina na nešto suptilniji način nego što je to čvrsta pripovjedna kauzalnost. Oni će se sa svoga puta vratiti promijenjeni i – iako bi to moglo zvučati i pomalo patetično – ni gledatelj neće moći proći lišo.

(Visited 467 times, 1 visits today)
Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari