Film

„Over the Garden Wall”: Moderna bajka za sve generacije i zašto joj se vraćam(o)

over the garden wall
Vrijeme čitanja: 5 minute

Svake godine s prvim hladnijim povjetarcem i obojanim listom palim animiranu seriju Over the Garden Wall” s Cartoon Networka. Autor Patrick McHale, koji je inače jedan od autora i u drugim uspješnim animiranim serijama poput Adventure Time” i The Marvelous Misadventures of Flapjack”, kao da je uhvatio esenciju jeseni i pretočio je u svoju seriju.

Seriju ne krasi samo bogata paleta boja i odlična animacija, već i toplina te bogata slojevitost priče, a njezina visoka kvaliteta iskazuje se i u činjenici da je u svojih 8 godina postojanja već postala klasik te priča o kojoj se rado i iznova govori. Jednom davno smo o seriji već govorili, no s razlogom joj se ponovno vraćamo.

Jednom davno dvojica braće izgubila su se u šumi

„Over the Garden Wall” prati priču o dvojici braće, Wirtu (Elijah Wood) i Gregu (Collin Dean), koji lutaju šumom u potrazi za putom kući. Wirt je stariji, u zreloj tinejdžerskoj dobi, vrlo anksiozan i opterećen kao što to i priliči svakom pravom tinejdžeru, a Greg je dječje slobodouman i pun povjerenja. Njihov je odnos okosnica čitave serije i pokretač radnje.

Tijekom svog lutanja u 10 kratkih epizoda upoznaju čitavu plejadu likova koji nastanjuju šumu zlokobna naziva Nepoznato. Društvo im najviše pravi Beatrice (Melanie Lynskey), djevojčica pretvorena u pticu pjevicu koja je i sama na vlastitoj misiji. Dječaci odmah na početku saznaju da u šumi prijeti opasnost od stvorenja koje svi zovu Zvijer, a kako se radnja razvija, tako je i obruč oko njih sve čvršći i tjera ih da se suoče sa svojim mrakom.

over the garden wall
YouTube screenshot

Vrijedno Grimmovih bajki

Prije nego je Disney preuzeo klasične europske bajke i pretvorio ih u kamilicu, one su vrlo često sadržavale dobru dozu mračnog i zastrašujućeg, od rezanja nožnih prstiju u Pepeljuzi, preko pada u trnje i osljepljivanja u Matovilki, do biranja smrti da bi voljena osoba živjela u Maloj sireni. Šuma je bila često mjesto radnje, kao prostor pun tajni i opasnosti, odnosno simbol naše podsvijesti u kojoj moramo pronalaziti odgovore na životna pitanja. Jasna i čvrsta moralna poruka također je bila karakteristika klasičnih bajki koja se s vremenom i pojavom novih bajkovitih oblika razvodnila.

Ipak, Patrick McHale u „Over the Garden Wall” kroji punokrvnu i modernu bajku dostojnu onih koje su pisali i prepisivali braća Grimm i Hans Christian Andersen. Cijelom se serijom provlači mračni element, ne skrivajući se iza inspirativnih pjesama o slobodi ili ljubavi. Sporedni likovi su granično uvrnuti i svakako neobični, ali upravo savršeni za razvoj Wirtove i Gregove priče.

over the garden wall
YouTube screenshot

Nepoznato je prava podsvjesna šuma, zapravo granica između života i smrti u koju su braća upali, puna zastrašujućih i prijetećih elemenata od kojih se i odrasli često žele okrenuti i praviti da ih nisu vidjeli. Ali upravo u činjenici da se Wirt i Greg moraju suočiti s tim strašnim prijetnjama nalazi se i pouka ove priče te razvoj glavnih likova — po tome oni junaci ove priče. Nisu u velikoj herojskoj bitci sa zmajevima da bi spasili zatočenu djevu i ne bore se s velikim čudovištima, zbog čega je ta njihova borba još i strašnija jer je ljudska, baš kao u klasičnim bajkama, usprkos fantastičnim elementima. Zvijer kao antagonist djeluje dodatno zastrašujuće i zbog toga što nije fizički jasno definiran, već se na njega vežu sasvim osobni demoni svih likova, a i glas mu posuđuje američki operni pjevač Samuel Ramey, dajući mu tako jednu uzvišenu i gotovo nedodirljivu notu.

Kako je nastala američka, moderna bajka?

„Over the Garden Wall” osim kostura priče ništa drugo ne posuđuje od klasičnih europskih bajki. Serija je bogato protkana elementima amerikane, čineći time ovu priču potpuno američkom, ali bez uobičajene blještavosti.

Priča se događa u vrijeme Noći vještica, odnosno dobrano u jeseni, zbog čega je i šuma kojom Greg i Wirt lutaju zaogrnuta u jesenski kostim. Šarenilo i bogatstvo jeseni naročito su prisutni na početku serije, kada je radnja još vedra i tek se razvija, što priči daje onaj osjećaj tople, jesenske udobnosti. Kako se priča razvija, međutim, topli zemljani tonovi prednost daju hladnim i sivim bojama te u konačnici prelaze u crnilo. Kao jedan od glavnih plodova američke jeseni, bundeva dobiva svoju posebnu epizodu, dodatno potvrđujući američki identitet ove bajke. Patrick McHale uspijeva priči iz 2014. godine dati bezvremenski ton i umješnim miješanjem različitih razdoblja iz američke povijesti, uglavnom s kraja 19. i početka 20. stoljeća. To je najviše prikazano u kostimima, okružju i glazbi.

over the garden wall
YouTube screenshot

Tako dobivamo epizodu s edvardijanskom učiteljicom životinja, zatim putovanje rijekom na parobrodu punom žaba obučenih u modu 1910-ih i 1920-ih, dok je epizoda s gostionicom vjerojatno najbogatija sporednim likovima, od kojih svaki donosi priču jednog povijesnog perioda sa sobom. Epizoda u kojoj Greg otputuje u svoj svijet snova hommage je fluidnoj animaciji s početka 20. stoljeća i neodoljivo podsjeća na avanture Betty Boop i njenog klauna.

Glazba koja odiše jesenskom melankolijom i nostalgijom

Glazba u seriji zaslužuje vlastiti dio, jer je ključna za pripovijedanje. Soundtrack potpisuje američki folk jazz bend The Blasting Company i jednako kao i priča, u potpunosti uspijeva prenijeti misterioznost i čarobnost jeseni kao godišnjeg doba.

Uvodna pjesma „Into the Unknown” zapravo služi kao in medias res i objašnjava kako do priče uopće dolazi, slikovito i poetično govoreći o atmosferi u kojoj se Greg i Wirt nađu, praćena samo melankoličnim tonovima klavira. Cijeli album kombinira zvukove jazza, folka i bluesa, odnosno roots glazbe. Soundtrack zapravo vjerno prati radnju serije, donoseći jednaku dozu melankolije i šašavosti, baš kakva je i sama priča. Glazba i priča su tako u potpunosti sljubljene, tvoreći savršenu i potpunu sliku.

Kako preživjeti tinejdžerske godine uz mlađeg polubrata?

Kao što je ranije spomenuto, okosnica radnje zapravo je odnos dvaju glavnih likova, Wirta i Grega. Njihov je konflikt u tome što imaju potpuno različite poglede na svijet, što je istovremeno humoristično i dirljivo.

Wirt je osjetljiva duša, ali se srami svojih interesa i želja, pokolebljiv i povodljiv, dok je Greg djetinje siguran u sebe, radoznao i njegovo doslovno shvaćanje situacija oko sebe često ih dovodi u komplicirane situacije, no na kraju i do rješenja. Njihove bratske nesuglasice i sudaranja zapravo su nit vodilja, pojačane vrebanjem Zvijeri iz tamnih kutaka šume i Wirtov je zadatak riješiti svoj problem sam sa sobom kako bi se maknuli iz tog mračnog svijeta između dviju stvarnosti te je razvoj njihovog odnosa kao i njih osobno razrađen s puno brige i dostojanstva.

over the garden wall
YouTube screenshot

Priču dodatno učvršćuju i sporedni likovi koji se pojavljuju samo jednom ili periodično. Svaki od likova ima svoju osobnost te je moguće zamisliti da svoj život nastavljaju i nakon što više nisu u kadru, zbog čega ova bajka dodatno tako dobro funkcionira.

Priča koju vrijedi prepričavati

Zbog umjetničke vještosti, pripovjedne umješnosti i glazbene raznolikosti „Over the Garden Wall” zaslužuje svaku riječ pohvale. Usprkos svojoj kratkoj formi, ili upravo zbog nje, snaga ove priče dugo ostaje s gledateljem, što je svakako jedan od razloga zašto joj se toliki vraćaju iznova i iznova, u želji da se podsjete što im ima za reći o njima samima.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari