Film

FEAR STREET: Za ljubitelje R. L. Stinea i one koji će to tek postati

fear street
Vrijeme čitanja: 2 minute

Netflixova trilogija Fear Street nastala je prema istoimenom serijalu pisca R.L. Stinea, „Stephena Kinga dječje literature“.

Radnja svakog od filmova događa se u različitim godinama: 1994., 1978. i 1666. U devedesetima pratimo Deenu Johnson te njene prijatelje i brata koji se suočavaju s kletvom koja nekoliko stoljeća progoni Shadyside, nesretan grad s nesretnim klincima koji postaju nesretni odrasli ljudi. S druge strane, susjedni Sunnyvale je sušta suprotnost, čijim stanovnicima cvjeta cvijeće (figurativno, a vjerojatno i doslovno), a smatra se i najsigurnijim gradom u državi.

Tri godine, tri priče, jedna kletva

Početak prvog filma nagoviješta klasični slasher hororac kad 1994. u shopping centru školski kolega ubije tinejdžericu Heather (Maya Hawke očito voli uloge u kojima vrijeme provodi u trgovačkim centrima) i još neke od zaposlenika. Nakon toga saznajemo da je ovaj masakr samo jedan u nizu koji se desetljećima događa u Shadysideu. Među stanovnicima kruži priča da je to posljedica kletve koju je 1666. bacila vještica Sarah Fier prije nego što su ju objesili. Kada Deenina bivša djevojka postane vještičina iduća žrtva, odluči stati na kraj i njoj i kletvi.

U drugom dijelu pratimo buntovnu Ziggy koja ljeto 1978. provodi u kampu, ali želi biti bilo gdje drugdje. Ne pomaže joj ni uštogljena sestra Cindy. Ziggyna želja postane još veća kad jednog od starijih kampera obuzme već spomenuta kletva te krene u krvavi pohod na polaznike kampa. Cindy saznaje više o vještici prateći podzemne tunele u kojima je Sarah Fier čuvala svoje tajne.

Treći dio nas vodi u 1666. u selo čiji su stanovnici izgradili Shadyside i Sunnyvale. Pratimo živote kolonijalnih doseljenika, ali i saznajemo tko je bila Sarah Fier te detalje kletve i kako ju zaustaviti.

Leigh Janiak, koja je režirala filmove, prije toga je radila i na MTV-evoj seriji „Scream” te je režirala hororac „Honeymoon”. Napravila je odličan posao u prebacivanju Stineovog materijala na male ekrane. Filmovi sami sebe ne shvaćaju preozbiljno, ali ipak donose zanimljivu i svježu priču i zato ih je užitak gledati. Pogotovo ako ste, kao ja, kao tinejdžeri gutali „Fear Street” knjige.

Foto: YouTube screenshot

Materijala za nastavke ne nedostaje

Trilogija je svojevrsni hommage klasičnim slasherima poput Petka 13.-og ili Noći vještica, ali i glazbi tog vremena. S obzirom na godine, likovi slušaju Iron Maiden (a što drugo nego Fear of the Dark), Cypress Hill, The Runawayse, Davida Bowiea… ukratko, dobre muzike ne nedostaje.

Postava, iako relativno nepoznata, možda je i najbolja stvar u trilogiji. Predvodi ih Kiana Madeira koja je najzapaženiju ulogu ostvarila u seriji Trinkets. Olivia Scott Welch također nema puno uloga iza sebe (najpoznatija je možda po onoj u otkazanoj Amazonovoj seriji Panic), no mislim kako joj od sada neće biti problem dobiti ih. Ironično, najmlađi član postave Benjamin Flores Jr. ujedno i ima najbogatiju karijeru od mlađih glumaca.

Stariju ekipu čine Ashley Zukerman (Designated Survivor, Succession), Darrell Britt-Gibson (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Judas and the Black Messiah) te Gillian Jacobs (Community, Love).

Kraj Fear Streeta sugerira mogućnost nastav(a)ka, a Janiak je rekla kako imaju par ideja za buduće filmove. Iako ova priča ne vuče inspiraciju iz određene radnje u knjigama, književni materijal je dovoljan i za cijeli Fear Street filmski svemir.

Be social
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari