Glazba

JeboTon: Kako je jedan kolektiv zauvijek promijenio zagrebačku scenu

Foto: facebook.com/jeboton/
Vrijeme čitanja: 4 minute

Nakon upoznavanja KSET-ovih sekcija, na redu je jeboTon, kolektiv koji s ovim zagrebačkim klubom njeguje dugogodišnju suradnju i ljubav. jeboTon je nastao 2011. kao rezultat zajedničkih druženja zagrebačkih bendova s ciljem dogovaranja svirki i organiziranja vlastitih koncerata.

Samo ime je aluzija na diskografsku kuću Jugoton, a kolektiv je s vremenom bendovima omogućio snimanje i produkciju, ali i izdavanje novih autorskih materijala. Originalnu postavu kolektiva činili su bendovi Spremište, Porto Morto, Lobotomija, Hren, Antidepresiv i Prazna lepinja. Nakon deset godina, aktivan je još samo Porto Morto, a i njegov sastav je potpuno drugačiji.

Danas su tu bendovi Sfumato, Peglica i Komandos, Trophy Jump, Mellowteen, a krug pridruženih prijateljskih bendova čine nemanja, Pseća Plaža, Fire in Cairo i Krv u stolici. Dok su bili aktivni, tu su bili i The Yellow Buzz (Lost Oscars), Achromattic Attic, Dinamit Duo… Događalo se da članovi ulaze u druge bendove pa su se s tim stvarali i novi bendovi unutar jeboTona. A kako JeboTon miješa različite žanrove pokazuje i činjenica kako su članovi Kukus Klana, Hiljson Mandela i Iso Miki bili dio originalne postave i nastupali u Praznoj lepinji i Lobotomiji.

Počeci kolektiva

Prva zajednička svirka održana je 22. ožujka 2011. u nekadašnjem Glazbenom Klubu Črnomerec. Zamišljen kao svojevrstan showcase bendova, taj princip je idućih godina održan i u drugim klubovima (Boogaloo, Sax!…). Negdje u to vrijeme izdana je i prva DIY jeboTon kompilacija, čime počinje i izdavačka aktivnost kolektiva.

Prva službena jeboTon fešta održana je u Boogaloo-u 14. srpnja 2011. kada su svi bendovi kolektiva nastupili zajedno po prvi put. Od iduće, 2012., godine u priču ulazi KSET u koji se fešta preselila. Od tada je održavana svake godine ujesen, a nerijetko je znala prerasti i u dvodnevni festival, pa su se na jeboTon feštivalu predstavljali i prijateljski bendovi. Nažalost, ove godine fešta nije održana, ali nadamo se kako ćemo već iduće godine čitati najave slične onima u ljepšim vremenima.

“Kako bismo kompenzirali opasno veliku količinu konstruktivnog i slušljivog sadržaja u KSETu, pozivamo vas na jubilarno tko zna koje neformalno druženje nazoviglazbenika i ljubitelja svega što je krivo u muzici, u narodu poznatije pod nazivom JeboTon fešta.

Od posljednjih izdisaja panka utjelovljenih u Lobotomiji i Drukeru, do onih za koje se ne zna što da se kaže poput Hrena, uzaludne upornosti na zraku nepostojanog Antidepresiva, u čiju bismo kategoriju mogli svrstati i znatno popularnije Spremište, pa sve do misterioznog Porto Morta kojeg nećemo definirati da im ne bismo sputavali umjetnički izričaj, ova manifestacija će vas nesumnjivo od srca nasmijati.”

Uspjesi i najava rođendanskog slavlja

JeboTon fešta se kroz godine održavala i na drugim lokacijama poput Vintage Industrial Bara, gdje je održan 5. Rođendan kolektiva, a čak trodnevno izdanje je zabavljalo beogradsku publiku u klubu Kvaka22. Osim toga, jeboTon često sudjeluje u organizaciji raznih svirki, jam sessiona I DJ setova u Vinylu, Mediki, Funku… Same članove ljeti često možete pronaći u Art Parku gdje DJ-aju u sklopu programa Širi ljubav ili šuti. Četvrtkom od 19.30 ih možete slušati i na Radio Studentu u sklopu jeboTon showa u kojem se priča o novostima unutar kolektiva, najavljuju se događanja…

JeboTon je kroz godine dopro do raznih aspekata regionalne scene. Na ovogodišnjem Ferragosto Jamu trebao je biti održan jeboTon feštival, a uz svirke u većini regionalnih klubova, kolektiv je objavio gomilu nezavisnih izdanja. Ovdje je potrebno spomenuti drugi album Porto Morta, Portofon, koji je nominiran za glazbenu nagradu Porin u kategoriji Najbolje alternativne glazbe. Također, bend Trophy Jump je prešao granice regije te su u dva navrata održali europsku turneju (UK, Francuska, Nizozemska…).

Iduće godine je u planu izdavanje monografije (O)djeci generacije, u sklopu koje su intervjuirani demo bendovi koji su bili aktivni nedugo prije i unutar nekoliko godina od formiranja jeboTona, uključujući bendove koji su ga oformili. Isto tako, 2021. se obilježava 10 godina postojanja jeboTona i planirano je cijele godine obilježavati tu obljetnicu. JeboToncima je u cilju organiziranje raznih događaja s naglaskom na svirke svih bendova. Iz kolektiva kažu kako se možda nađe i poneko iznenađenje, tako da držimo fige kako će sve moći biti održano po planu!

jeboton
Izvor fotografije: Facebook.com/jeboton

JeboTon ansambl

Možda i najpoznatiji projekt kolektiva, jeboTon ansambl je „akustični megasastav nestalnog postava”. Članovi su na ulici u svrhu promocije obrađivali pjesme bendova iz kolektiva, ali postupno su nastajale i autorske pjesme. Godine sviranja su 2017. godine urodile albumom prvijencom „Širi ljubav ili šuti”.

Ansambl čine članovi kojima se u određenom trenutka da doći svirati, a otprilike ih bude oko 10 do 15. Zagrebačka baza im je Cvjetni trg i okolica gdje nerijetko dolaze širiti pozitivnu energiju. Posljednjih nekoliko ljeta sredinom kolovoza rade i turneju po Jadranskoj obali, pa nije ni čudno kako jeboTon ansambl slovi za najpoznatiji domaći busking band.

Foto: Fotosekcija KSET-a

JeboTon i KSET

Osim spomenutih fešti i feštivala, ljubav jeboTonaca i KSET-ovaca je vidljiva u njihovim gostovanjima na ostalim klupskim događajima. Većina bendova originalnog kolektiva nastupila je na programu Demonstrator koji je bio posvećen neafirmiranim bendovima, a preteči trenutnog programa Čuješ?!.

Osim toga, bendovi jeboTon kolektiva česti su gosti na Brucošijadama FER-a, a bili su prisutni i na prvom FER Open Airu 2019. godine. Isto tako, mnoga nova izdanja bendova kolektiva se promoviraju upravo u KSET-u, a vrijedi izdvojiti rasprodane promocije prvog albuma Porto Morta (2017.) i jeboTon ansambla (2018.).

Ovaj mjesec trebala bi izaći snimka spomenutog koncerta jeboTon ansambla, pa se s njom vratite u neka ugodnija vremena dok trenutna situacija ne popusti i dozvoli nove fešte jeboTonaca. Za kraj vas ostavljamo s citatom Porto Mortovca Antuna Alekse koji savršeno sažima ljubav KSET-a i jeboTon kolektiva:

“Ipak se najviše ponosimo time što smo svi prijatelji koji i u dobru i u govnu uspiju zajedno stvarati, međusobno si pomagati i dobro se zajebavati.”

Be social

Komentari