Glazba

Ferragosto JAM #11 kompletirao lineup uz Rundeka, Let 3 i She Loves Pablo

Foto: Filip Bušić / Ferragosto JAM
Vrijeme čitanja: 4 minute

Ferragosto JAM, najveći ljetni festival koji okuplja isključivo domaću i regionalnu scenu, sinoć je u vrtu Vintage Industrial Bara pred okupljenim medijima predstavio kompletni lineup te najavio spektakularan ulazak u drugo desetljeće postojanja. Od 1. do 5. kolovoza na Orahovačkom jezeru okupit će se 50 izvođača na čak pet pozornica, što predstavlja dosad najveći lineup u povijesti festivala.

Posljednji headliner koji se pridružuje već sada iznimno bogatom lineupu legendarni je Darko Rundek. Pred publikom Ferragosta uprizorit će veliki slavljenički spektakl Apocalypso Now povodom 20. godišnjice kultnog albuma “Apokalipso“. “Ideja je bila ta da Apocalypso Now bude na istom principu kao što je nastao i album, a to je da se okupe muzičari sa scene koji su u tom trenu najzanimljiviji i najspremniji da uđu u suradnju. Tu se stvorio bend koji se zove Ekipa s kojim sviram sad već dosta dugo i uživamo svirati zajedno tako da je to već lagano Post Apocalypso Now. U zadnje vrijeme tu i tamo uleti koja stvar od Haustora kad bude neka prigoda, tako da se repertoar malo proširio i počeli smo malo improvizirati”, izjavio je  Rundek.

Glavnom pozornicom zavladat će i riječki maheri Let 3, vlasnici titule najosebujnijeg hrvatskog rock benda s karijerom dugom više od 30 godina. Soul funk jazz sastav ManGroove svojim pitkim melodijama u dnevnoj akustičnoj varijanti razgalit će sve željne ležernog opuštanja na Izštekanom stageu. Uzbudljiva imena scene koja će pridonijeti raznovrsnosti i pravom “ferragostovskom” doživljaju svakako su i She Loves Pablo, žestoka zagrebačka rock sila koja sve više hrabro kroči u osvajanje europskih pozornica te eksperimentalni prog-rockeri Rens Argoa, bend nastao iz ljubavi prema ritmičnim riffovima i melodijama, nepredvidivih poteza bez fiksne glazbene orijentacije.

Foto: Filip Bušić / Ferragosto JAM

S odličnim albumom prvijencem kojeg je producirao Dalibor Pavičić, gitarist Bambi Molestersa stiže hvaljeni Tyger Lamb, sve prisutnija retro četvorka koja u svom zvuku kombinira surf rock, rockabilly i blues izričaj. Duh slavnih Beatlesa na moderan način uz dodatak rock i reggae elemenata donosi Paul The Walrus, pozitivom nabijene kreacije Borne Mijolovića u pratnji tročlanog benda. Instrumentalna trojka Sfumato, koja djeluje unutar popularnog kolektiva JeboTon, nastala je iz prijateljskog jammanja te svoj pravac opisuje kao schizo-funk, a ženski duo Playground Hustle poigrava se mračnom elektronikom i eksperimentalnim hip hopom.

DJ reprezentacija ove godine sastavljena je od miljenika party publike. DJ Kneža donosi svoja dva uspješna programa, Balkan Rock i Dance Hard. Popularni DobroJutro Stage držat će Oliver, Distinctive, Zembo, Fixsell, Babilonska i Sugar Lobby. Najglasnija tiha pozornica, Silent Party, bit će pod ravnanjem trojca u sastavu: Mario, Omer i već spomenuti DJ Kneža.

Na sinoćnjem press druženju istaknut je i značaj suradnje s Gradom Orahovica koja je rasla svake godine. Tom prigodom se i gradonačelnica Orahovice, Ana-Marija Petin, osvrnula na zajednički rad i najavila nove pomake: “Festival gradu donosi 15 tisuća posjetitelja dnevno koji uživaju u svim prirodnim i drugim ljepotama koje Orahovica pruža. Ferragosto JAM je vrlo bitan festival za razvoj Orahovice u turističkom smjeru. Grad je puno sredstva uložio u samu lokaciju festivala, na samo jezero, a naravno da ćemo i dalje ulagati u smještajne kapacitete i infrastrukturu kako bi se i mi prilagodili festivalu i primili više gostiju. Već smo dogovorili i za sljedeću godinu jedan malo drugačiji vid organiziranja Ferragosta.”

Osim Grada, u cijelu priču uključen je jak partner Addiko Bank. Direktorica marketinga Addiko Grupe, Maja Čulig, ovom prigodom je istaknula: “Addiko želi biti prijatelj festivala. Mi smo prepoznali taj segment na tržištu koji želimo podržati posebno kada se radi o mladim ljudima punim energije koji to rade već godinama. Prošle godine smo ušli u projekt sponzorstva i izuzetno smo zadovoljni te ćemo nastaviti podržavati. Svidio nam se lineup i energija, a posebno smo sretni s tim da i Slavonija ima svog predstavnika na festivalskoj sceni Hrvatske i pokazuje da može privući veliku količinu ljudi.”

Po prvi put na festivalu bit će uprizorena i kazališna predstava: “Pokušavamo festival širiti više od glazbenog dijela. Imamo i sportski dio na festivalu i kantautorski dio kojeg smo pokušali malo proširiti pa će na Izšekanom stageu Stoka izvesti svoju predstavu “Stara škola kreka – iz tame u svjetlo”, najavio je Marko Nemec, organizator.

Press druženje zaključio je organizator Ivan Šišuljak: “Mislim da nijedan festival nema tu energiju, opušteni stil, lokaciju, tip ljudi koji dolaze i sve se spojilo u udarnu kombinaciju koju sada otkrivaju i novi ljudi. Idemo u novom smjeru da se dodatno festival širi i povećavamo ponudu, a najbolji poziv je da dođeš i vidiš što znači taj ferragostovski ‘eeeee’ i kako je biti dio te ekipe.”

Ulaznice i paketi

Pretprodaja festivalskih ulaznica po cijeni od 120 kn za sve dane festivala odvija se putem Entrio sustava, a uskoro će biti u ponudi i na ostalim prodajnim mjestima u više gradova. Festivalski paketi sadrže festivalsku ulaznicu, torbu, majicu, ljuti umak, poklone od sponzora i pokoje iznenađenje, a mogu se nabaviti po cijeni od 230 kn u Dirty Old Shopu u Zagrebu. Ferragosto JAM organizira K.L.U.B. Dostava Zvuka.

Kompletan lineup

Darko Rundek – Apocalypso Now, Zabranjeno Pušenje, Hladno Pivo (Old School & Greatest Hits), Tram 11, Pips, Chips & Videoclips, Let 3, TBF, Jinx, Krankšvester, Zdenka Kovačiček, Bolesna Braća, Bad Copy, High5, Mašinko, She Loves Pablo, Sassja, Chui, Mangroove, Maja Posavec, Šank, Svemirko, Rens Argoa, Gužva u 16-ercu, Killed A Fox, Tyger Lamb, J.R. August, Bojana Vunturišević, Paul The Walrus, Bruto Geto, Sfumato, Knutov Kofer, Playground Hustle, DJ Kneža, Mario, Omer, Oliver, Disctinctive, Zembo, Fixsell, Babilonska, Sugar Lobby, Stoka – Predstava “Stara Škola Kreka – Iz Tame U Svjetlo”

Be social

Komentari