boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Vizart

Istra zove kreativce i umjetnike na festival Sedam dana stvaranja

sedam dana stvaranja
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Pisci, fotografi, glumci i plesači, počujte! Želite li provesti sedam dana u Istri, pritom radeći ono što volite, a na kraju svoj rad izložiti u stoljetnoj utvrdi, pronašli smo kreativni svemir po vašoj mjeri. Riječ je o hubu za suvremenu umjetnost, međunarodnom festivalu Sedam dana stvaranja. Festival se održava od 13. do 19. kolovoza u Pazinu i namijenjen je stvaralački opredijeljenim pojedincima, bez obzira na prijašnje obrazovanje ili iskustvo. Mnogi danas uspješni umjetnici prošli su kroz ovaj kulturni inkubator. Jedan od njih je i Davor Sanvincenti, dobitnik HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost, koji već godinama radi po nekima kontroverzne plakate festivala Sedam dana stvaranja.

Jedna od zanimljivosti festivala je što polaznici radionica i njihovi mentori, ali i ostali sudionici festivala, zajedno žive i rade u Pazinu, međusobno se educiraju i razvijaju nove ideje, a sve nerijetko završi i novim zajedničkim projektima. Ovu je platformu za razvoj suvremene umjetnosti nedavno prepoznalo i Europsko udruženje festivala, dodijelivši joj oznaku izvrsnosti i inovativnosti EFFE Label.

Foto: Press
Radionice

Na Sedam dana stvaranja radi se potpuno opušteno i slobodno, uz podršku iskusnih mentora, a svi radovi izlažu se posljednjeg dana festivala u pazinskom Kaštelu na multimedijalnom događaju Upravo stvoreno. Kao mentor na festivalu već godinama radi, ni više ni manje nego Sven Stilinović, jedan od najvažnijih hrvatskih suvremenih umjetnika. Član nekadašnje Grupe šestorice autora i autor kultnih Zastava na festivalu vodi radionicu analogne fotografije.

U ponudi su još i književno-izvedbena radionica Tijelo riječi Neve Lukić i Josipe Bubaš te Pazin Scrapbook, radionica direktnog printa koja poziva sudionike da mapiraju Pazin prema vlastitom doživljaju. Na radionici umjetnosti i psihologije radit će se na vlastitoj imaginaciji i doživljaju sebe, a bit će zanimljiva i onima kojima treba jedna dobar kreativni odmor.

Foto: Press
Bogat glazbeni program

Osim umjetničkih radionica, u Pazinu će se za vrijeme Sedam dana održavati razni koncerti i umjetnički program bogat originalnim, a ponekad i pomalo „pomaknutim“ primjerima suvremene umjetnosti. Bit će tu filmova, performansa, predavanja, izložbi i predstava, a osim u Kaštelu, dio programa se odvija i u buffetu Bunker, festivalskom dnevnom boravku. Headliner umjetničko-glazbenog programa ove je godine Maya Petrovna, umjetnica iransko-ukrajinsko-bosanskog podrijetla koja je prošle godine, kako kažu na festivalu, nadrealističkim opernim performansom lansirala sve prisutne u drugu dimenziju. Nastupit će i multi-instrumentalisti Trevor Brown i Veren Grigorov, a neki od domaćih izvođača na festivalu bit će etno skupina Veja, Če bo bo, če na na, Techno Vikings i Sara Renar.

Prijave

Na radionice se možete prijaviti do 5. kolovoza, a više informacija potražite na Facebooku.

Festival Sedam dana stvaranja organiziraju udruge Veliki mali čovjek i Mig. Odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Istarske županije, Grada Pazina, Muzeja grada Pazina i Etnografskog muzeja Istre, a podupiru ga i brojni sponzori, partneri i volonteri.

(Visited 265 times, 1 visits today)
Be social

Komentari