Film

Filmolista: Sjajne, a zaboravljene uloge Emme Stone

Foto: facebook.com/GangsterSquad/
Vrijeme čitanja: 2 minute

Prije čak deset godina, američka glumica Emily Jean Stone, poznatija kao Emma Stone, svoju glumačku karijeru započela je tinejdžerskom komedijom Superbad (2007). Tri godine kasnije, istaknula se glavnom ulogom u komediji Easy A, nakon čega je nastavila nizati uspjehe, a ako je suditi prema kritičarima, istinsku je slavu stekla ulogom u mjuziklu La La Land (2016), koji je prošle godine osvojio čak sedam Zlatnih globusa – najviše u cijeloj povijesti dodjeljivanja ove filmske nagrade za izvrsnost. Međutim, kako postoje i filmovi o kojima se značajno manje govori i piše unatoč Stoneinom odličnom performansu, prisjetit ćemo ih se upravo sljedećom filmolistom:

5. The Rocker (2008)

Radnja prati Fisha (Rainn Wilson, The Office, 2005-2013), bivšeg bubnjara propalog rock benda, koji je svoju pravu šansu za uspjeh dobio tek 20 godina nakon svoga vremena – i to u srednjoškolskom bendu svoga nećaka. Stone kao jedina vodeća ženska uloga u tome filmu, tumači Ameliju Stone, bas gitarististicu toga benda. Unatoč slabom uspjehu samoga filma, Stone se uspjela istaknuti upravo svojim tipičnim britkim humorom, kakvim je kritičare zainteresirala ulogom u Superbadu godinu dana ranije.

4. House Bunny (2008)

Ova komedija s mnogo seksualnih aluzija, čija premisa sugerira da se tobože neugledne djevojke moraju uređivati kako bi se svidjele suprotnom spolu, ipak zadržava određenu dozu djevojačke nevinosti, i to zahvaljujući Stone koja je u ulozi Natalie, predsjednice sestrinske kuće Zeta u sklopu Sveučilišta UCLA. Ona u sestrinstvo prima Shelley (Anna Faris, Scary Movie, 2000), bivšu Playboyevu ”zečicu”, izbačenu iz vile, i pristaje na njezine savjete o uljepšavanju svih djevojaka u Zeti.

3. Paper Man (2009)

Priča o piscu (Jeff Daniels, Dumb And Dumber, 1994) u autorskoj blokadi, koji je bezuspješno nastoji ukloniti razgovorom s imaginarnim prijateljem iz djetinjstva, Capt. Excellentom (Ryan Renolds, Deadpool, 2016). S vremenom upoznaje 17-godišnju Abby (Emma Stone), buntovnu djevojku koju zapošljava kao dadilju, unatoč tome što nema djecu, te prema njoj razvija očinske osjećaje. Iako ni ovaj film nije stekao popularnost, njime si je Stone raskrčila put u dramu te pokazala da može tumačiti i ozbiljnije uloge.

2. Crazy, Stupid, Love (2011)

U komediji o sredovječnom muškarcu Calu (Steve Carell, The Office, 2005-2013), koji nakon razvoda od Emily (Julianne Moore) odluči prisjetiti se ”osvajanja” žena te to čini uz pomoć novog prijatelja Jacoba (Ryan Gosling), radnja i nije osobito zanimljiva, ali je njezin glumački tim ipak čini vrijednim gledanja. Također, za sporednu ulogu u ovom filmu, Stone je osvojila Teen Choice filmsku nagradu za glumicu u komediji te je čak i prije famoznog La La Landa pokazala da ona i Gosling odlično funkcioniraju kao glumački par.

1. Gangster Squad (2013)

S radnjom smještenom u 1949. godinu te ponovno u kombinaciji s Goslingom, Stone ovoga puta tumači ulogu Grace Faraday, ljubavnice mafijaša Mickeyja Cohena (Sean Penn), koja pod svaku cijenu želi postati starletom. Situacija se zakomplicira kada se Grace usputno zainteresira za policijskog narednika Jerryja Wootersa (Ryan Gosling), koji sa svojim gangsterskim odredom nastoji Los Angeles lišiti Cohena i njegovih suradnika. Zanimljivo je to što se radnja temelji na stvarnom gangsterskom odredu u Los Angelesu, ali kritičari ipak većinom nisu bili zadovoljni. Unatoč tome, Stone je, upravo koketiranjem sa svojom senzualnom stranom napravila zanimljiv odmak od svoje tipične uloge štreberske slatkice.

Be social

Komentari