Film

Anime-Ai: Kad te opsjeda – hrana (“Food Wars!: Shokugeki no Sōma”, Y. Yonetani)

Foto: fuckyeahshokugekinosoma.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Jedemo da bismo živjeli ili živimo da bismo jeli? Odgovor se bira prema vlastitom nahođenju, no, ako je suditi po prikazanome u animeu Food Wars!: Shokugeki no Sōma, pravi je moto sljedeći: živimo da bismo pripremali hranu koja oživljava baš sva osjetila – uključujući i libido!

(A)tipičan ecchi anime

Šalu na stranu, u potpunosti adaptiran prema uspješnoj istoimenoj shōnen mangi autora Yūtoa Tsukudae i ilustratora Shunaa Saekija u suradnji s Yuki Morisaki, Food Wars!: Shokugeki no Sōma je anime itekako vrijedan pažnje. Iako na prvi pogled izgleda kao tipičan ecchi anime, u svojoj suštini on to ipak nije. Naime, u njemu doista ima mnogo ecchi elemenata (jer ipak je riječ o žanru mange namijenjene mlađoj muškoj populaciji), no oni su zanemarivi u usporedbi s odličnim humorom, izvrsnim crtačkim stilom, orijentacijom na kulinarstvo i kvalitetnom animacijom.

Preko trnja do zvijezda

Sama radnja prati život samopouzdanog i sposobnog amaterskog chefa, 15-godišnjeg Sōmae Yukihirae, kojemu je glavni cilj jednoga dana kulinarski nadmašiti svoga oca Jōichirōa, renomiranog chefa i vlasnika malog obiteljskog restorana ‘’Restoran Yukihira’’. Sōma, iako je na početku svoje karijere od oca izgubio čak 489 puta, ne da se obeshrabriti. Međutim, novina koju je saznao netom prije upisa u srednju školu, nemalo ga je zaprepastila. Naime, njegov je otac odlučio na tri godine zatvoriti restoran kako bi mogao stjecati iskustvo u inozemstvu. Osim toga, od Sōmaa traži da za to vrijeme pohađa Kulinarsku akademiju Tōtsuki, elitnu internacionalnu kulinarsku školu koja od 1000 sudionika iz cijeloga svijeta na kraju izabire svega 10 najboljih.

Iako siguran u sebe, Sōmain je prvi pokušaj prijave u Akademiju propao jer njegovo jelo nije oduševilo Erinu Nakiri, unuku ravnatelja Akademije. No, nedugo nakon toga, on je ipak primljen, kao jedini srednjoškolski student u svojoj generaciji, i to upravo zbog spomenutog ravnatelja kojega je Sōmaino jelo oduševilo iznad svih očekivanja. To je ujedno označilo početak Sōmainog kulinarskog putovanja prema vrhu, u kojemu važnu ulogu igraju i njegovi rivali, ali i novostečeni prijatelji poput (autorici ovog teksta najdraže) Megumi Tadokoro, nespretne, ali srdačne 15-godišnjakinje, čija je glavna motivacija – kuhati tako da razmišljaš o osobi koja ti je draga jer, prema njezinu mišljenju, jedino na taj način pripremljeno jelo može postići svoje savršenstvo.

Malo ovoga, malo onoga

Ono što je u ovom animeu vjerojatno najzanimljivije jest upravo animacija, zbog koje hrana, njegov centralni element, ne samo da izgleda primamljivo, već ju je gotovo moguće omirisati i okusiti. Usto, sva su jela napravljena prema postojećim receptima i korištenju stvarnih kulinarskih tehnika, pa je u njima moguće uživati i u vlastitoj kuhinji! Također, lajtmotiv cijele priče, a ujedno i njezin najhumorističniji element, zasigurno su ‘’hranogazmi’’ (engl. foodgasms), prikazani kroz nenadmašive preuveličane mimike i geste te popratno nasilno razodijevanje svakog oduševljenog kušača.

Ukratko, zbog inspiracije uzete iz života stvarnih chefova, ovaj anime ostavlja dojam animirane knjige recepata, potpomognute simpatičnom erotikom, dovitljivim humorom i odličnim razvojem likova (engl. character development) koji zovu na još (gledanja, kuhanja i jedenja). Anime ima dvije sezone, prvu iz 2015. godine, od 24 epizode, i drugu iz 2016. godine, od 13 epizoda i pod specijalnim naslovom Food Wars!: Skokugeki no Sōma: The Second Plate (Ni no Sara), dok se daljnji nastavak radnje može pratiti u mangi koja se objavljuje od ožujka 2015. do danas.

Be social

Komentari