Film

Filmolista: Psihički poremećaji na filmskom platnu

Foto: facebook.com/ijustwantobeperfect / "Black Swan"
Vrijeme čitanja: 5 minute

Psihički poremećaji oduvijek su se manifestirali u djelima brojnih umjetnika tijekom povijesti, bez obzira bili to slikari, pisci ili filmski redatelji. Bipolarni Edvard Munch gustim i kaotičnim potezima kista stvarao je morbidne prizore koji su ujedno bili i refleksija njegovog unutarnjeg stanja, Sylvia Plath napisala je cijeli roman u kojem junakinja pati od suicidalnosti kao i sama autorica, a depresivni epileptičar Ian Curtis, frontman Joy Divisiona, u tekstovima svojih pjesama često je teškim i tmurnim riječima prikazivao svoje probleme.

Tako se i s razvojem kinematografije scenaristi i režiseri počinju zanimati za prikazivanje kompleksnih duševno oboljelih likova na kinoplatnima, tj. postavlja se pitanje kako se vizualno može prikazati iskrivljena percepcija i halucinacije. Donosimo vam izbor pet filmova u kojima ćete se susresti sa psihičkim nestabilnim junacima i antijunacima, u nekima i iskusiti pogled na svijet kroz njihove oči.


Prekinuta mladost/Girl, Interrupted (1999)

Godina je 1967. i radnja se odvija u ženskoj mentalnoj bolnici u koju je tinejdžerica Susanna (Winona Ryder) smještena nakon što se neuspješno pokušala ubiti. Tamo upoznajemo cijeli spektar ekscentričnih kliničkih slučajeva koji variraju od anoreksije do patološke lažljivosti, a u cijelom je društvu dominantna buntovna sociopatkinja Lisa. Prema mnogim filmskim kritičarima ovo je najbolja, a ujedno i Oscarom nagrađena uloga holivudske ljepotice Angeline Jolie koja se ovdje ne prikazuje u svom uobičajenom glamuroznom izdanju. Nenašminkana, nedotjerana, neuredne plave kose, ali upečatljiva zbog svojeg samopouzdanja i nepokolebljivosti, ona se ubrzo sprijateljuje sa Susannom. Međutim, Lisa će kasnije u svom beskrupuloznom i bešćutnom ponašanju pokazati sve simptome sociopatije.

Prekinuta mladost često svojom atmosferom i odnosima među likovima podsjeća na Let iznad kukavičjeg gnijezda iako se Formanov film usredotočuje na drugu situaciju – sukob autoriteta i podređenih. Osim zvijezda poput Winone i Angeline, glumačka je postava ojačana velikim imenima poput Brittany Murphy, Whoopi Goldberg i Jareda Leta.

Foto: facebook.com/Girl.Interrupted.Movie / “Girl, Interrupted”

Crni labud/Black Swan (2010)

Osobno moja najdraža uloga Natalie Portman, a uz  bok joj stoji Mila Kunis. One su dvije  filmske junakinje sasvim suprotne po ponašanju, svjetonazorima, pa čak i fizionomiji. Nina (Portman) je predana, tehnički savršena, ali sputana, zatvorena, gotovo frigidna balerina koja dobiva glavnu ulogu u čuvenom Labuđem jezeru. Pokaže se da krhka Nina savršeno utjelovljuje nježnu, nevinu ulogu Bijelog labuda, ali ne može biti jednako dobra kao Crni labud jer je previše ukočena kako bi iskazala strast i senzualnost te uloge. Redatelj baleta upoznaje ju s Lily (Kunis), novom plesačicom egzotičnog izgleda, ujedno otvorenu i provokativnu, na koju bi se Nina trebala ugledati za ulogu Crnog labuda. Slomljena od kritika svog redatelja, izmučena probama i nastojanjima da izvuče potrebnu energiju iz sebe, Nina počinje gubiti razum i patiti od halucinacija.

Mučan, potresan, bogat elementima horora i art-filma, Crni labud prelijepo je i mračno filmsko remek-djelo 21. stoljeća te ujedno univerzalna priča o svima koji se slamaju pod teretom vlastitog perfekcionizma.

Foto: facebook.com/ijustwantobeperfect / “Black Swan”

Donnie Darko (2001)

Može se odrediti i kao znanstvenofantastični film, iako su ti SF elementi ovdje zapravo tvorevine poremećenog uma jednog inteligentnog srednjoškolca čije je ime jednako naslovu filma. On se u svojim halucinacijama susreće sa zastrašujućom vizijom antropomorfnog zeca koji ga uvlači u niz čudnih događaja, pa i natjera da izvršava zadatke koje mu zadaje.

Mladi Jake Gyllenhaal izvrstan je odabir za ulogu Donnieja čak i u scenama bez ikakvog teksta kada mu kamera samo prikazuje lice u close upu: prijeteće tamne obrve nad psihotičnim pogledom plavih očiju i  hladno lice učinile su ga jednim od omiljenih tinejdžerskih antijunaka iz svijeta filma. Neshvatljiv rasplet i kraj radnje mogu se objasniti prema fiktivnoj filozofskoj knjizi koja se pojavljuje u jednoj sceni. Međutim, Donnie Darko toliko je slojevit, prepun neobjašnjivih i začuđujućih prizora, da se cjelokupni film doima poput velike, opojne halucinacije.

donnie darko
Foto: facebook.com/28days6hours42minutes12seconds

Antikrist/Antichrist (2009)

Lars von Trier poznat je po svojim kontroverznim filmovima i rado publiku šokira opscenim prizorima, to znamo i prema njegovoj Nimfomanki iz 2013. koja je izazvala burne reakcije među publikom nakon prikazivanja. Pratimo neimenovani bračni par (Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg) koji se nosi s teškom psihičkom krizom nakon što im umre sin (a ta se smrt dogodila u veoma bizarnim uvjetima, što ćete otkriti na samom početku filma). Taj gubitak osobito teško podnosi žena, stoga njen suprug odlučuje provesti s njom dulje vrijeme u izoliranoj vikendici simbolično nazvanoj Eden. Ipak, ona se ne oporavlja, stanje joj postaje sve gore, a suprug otkriva grozne studije vještica i Sotone kojima se ona bavi.

Von Trier posvetio je film poznatom redatelju Andreju Tarkovskom. Utjecaj poetičnog ruskog redatelja može se osjetiti u nekim elementima, primjerice činjenici da je film staromodno podijeljen na poglavlja, estetici prelijepe prirode i dugačkim, sporim scenama bez dijaloga. Ali ipak se razilaze kad shvatimo koliko Von Trier voli zaprepastiti, pa i zgroziti gledatelje, dok Tarkovski za to nije toliko mario. Ruku na srce, Antikrist je nesumnjivo jedan od najbolesnijih filmova koje sam do sada gledala, a da nije horor čija priča ima natprirodne elemente. Tome su ponajviše zaslužne sirove, necenzurirane scene krvi, nasilja i jednako nasilnih spolnih odnosa. Novinarka Sunday Telegrapha nazvala ga je “najšokantnijim filmom ikada prikazanim na Filmskom festivalu u Cannesu”.

Foto: facebook.com/antichristthemovie / “Antichrist”

Genijalni um/A Beautiful Mind (2001)

Biografska drama s Russellom Croweom i Jennifer Connelly u glavnim ulogama, temeljena na životu nobelovca Amerikanca Johna Nasha. On je sjajan matematičar i visoko rangirani znanstvenik koji pati od shizofrenije. Budući da gledatelji svu radnju prate iz njegove perspektive, nisu ni svjesni te bolesti do polovice filma kada je John hospitaliziran i naglo se otkriva da brojni događaji i osobe koji su se pojavili pred nama na ekranu uopće nisu stvarni – pa čak ni njegov „dugogodišnji prijatelj s fakulteta“, Charles, koji ustvari uopće ne postoji. Tako se film poigrava s nama, balansira između stvarnosti i imaginarnog svijeta, a ujedno nas stavlja u poziciju osobe oboljele od shizofrenije i daje nam priliku da se nađemo u njegovoj koži.

Foto: facebook.com/ABeautifulMindFilm / “A Beautiful Mind”
Be social

Komentari