Film

Od Pacina do Nicholsona: Tko je sve utjelovio Sotonu na filmskom platnu?

Foto:Timcurry.co.uk
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto:Timcurry.co.uk
Foto:Timcurry.co.uk

Pali anđeo, vrag, Sotona, Nečastivi, Lucifer, Belzebub. Ovo je lista nekoliko imena koja se nadijevaju Božjem protivniku i protivniku svega dobroga općenito. Imena ima puno, a vizualnih i literarnih prikaza još više. Kroz povijest i različite vrste umjetnosti se Princa Tame zamišljalo kao zmiju, ženu, oblik starogrčkog božanstva Pana, crnog anđela. Često ga se zamišlja s velikim rogovima, crvene boje s kozjim papcima i deformiranim krilima.
Lik vraga su pokušali dočarati brojni redatelji, ne samo skroz fizički izgled, već i kroz cjelokupnu filmsku ulogu. Njegove riječi bude strah od nadnaravnog moćnika koji uvijek spletkari protiv ljudi. Najčešće je prikazan kao ultimativno zlo, ali je ponekad dobivao dimenziju simpatičnosti i duhovitosti. Kako je rekao Satan iz South Parka “Without evil there could be no good so it must be good to be evil sometimes”.
Žanr filma u kojem se pojavljuje je većinom horor, ali je čest lik u znanstveno fantastičnim filmovima i trilerima. Donosimo vam nekoliko zanimljivih filmskih utjelovljenja vraga.

Tim Curry – Legend (1985.)

U filmu Legend glumi Lorda Tame (Lord of Darkness) kojemu je cilj ubiti jednoroge kako bi svijetom zauvijek zavladala tama. U potrazi za njima, njegovi goblini hvataju i mladu princezu Lili. Darkness, očaran njenom ljepotom, je pokušava zavesti snovima o besmrtnosti i bogatstvu. Tim Curry je odlično odigrao ulogu Lorda Tame, svojim zastrašujućim glasom i stasom te intrigantnim i zavodljivim narativom. Film je snimljen 1985., a glavne uloge tumače Tom Cruise, Mia Sara i Tim Curry. Redatelj Ridley Scott je ovaj avanturistički ZF temeljio na Disneyevim crtićima Snjeguljica i sedam patuljaka, Bambiju i Fantaziji.

Jack Nicholson – The Witches of Eastwick (1987.)

Glumac koji u samome svom pogledu ima nešto vragolasto pa koga bolje izabrati za takvu ulogu nego Jacka Nicholsona? U fantastičnoj je komediji The Witches of Eastwick odigrao Daryla Van Hornea koji stiže u gradić Eastwick nakon što tri najbolje prijateljice nesvjesno obave obred prizivanja savršenog muškarca. Šarmantni vražićak ulazi u život mladih žena i osvaja njihova srca, dok one uživaju u tome. Međutim, javljaju se nevolje u „raju“ na koje će on loše reagirati. Vještice su odglumile Cher, Susan Sarandon i Michelle Pfeiffer.

Rosalinda Celentano- Passion of the Christ (2004.)
Iako u filmskome svijetu žene rjeđe dobivaju ovakve uloge, Rosalinda Celentano u Passion of the Christ je nastupom oborila s nogu. Vjerski film Mela Gibsona koji je svojevremeno digao židovsku zajednicu na noge prikazuje zadnje sate života Isusa Krista i njegovo raspeće. Vrag mu dolazi i iskušava ga. Zaista impresivna gluma Rosalinde Celentano koja bi mogla utjerati strah u kosti i najhrabrijima.

Al Pacino – Devil’s Advocate (1997.)

John Milton (Pacino), odnosno Lucifer, odličnom poslovnom ponudom namami mladoga odvjetnika Kevina Lomaxa u svoju tvrtku. Kevin se upušta u moralno upitne poslove te istovremeno zapušta svoju ženu koja naočigled mentalno slabi. Al Pacino se savršeno uklopio u ulogu narcisoidnog vlasnika ogromne odvjetničke tvrtke koji sebično i hedonički kuje đavolje planove. Jedan od odličnih primjera njegove glume je video ispod u kojemu „trača“ Boga i izjavljuje kako cijelo 20. stoljeće pripada njemu. Mnogi bi se i složili.

Peter Stormare – Constantine (2005.)
Sotona u bijelome odijelu je njegov unikatni prikaz s obzirom da bijela simbolizira čistoću i nevinost, odsutnost grijeha. Međutim, ovaj vrag ima ukusa u odijevanju pa to ne bi trebalo dulje čuditi. U filmu Constantine dolazi osobno pokupiti dušu egzorcista Johna Constantinea koji je osuđen na pakao zbog pokušaja samoubojstva. Peter Stormare se uživio ulogu čak bolje od Keanua Reevesa u ulozi Constantinea i dočarao zastrašujuću atmosferu mogućnosti odlaska u pakao.

Gabriel Byrne – End of Days (1999.)
S filmskog plakata End of Days pogled Arnolda Schwarzeneggera je oštro uperen u nas, drugi je glumac ostvario značajnu ulogu u filmu. Riječ je o Gabrielu Byrneu. Film nije pokupio fantastične kritike, ali Byrne je svojom smirenošću oživio vraga i objasnio Arniju kako kraj dana nije kraj nego početak koji će biti kul, a da i dalje on zvuči kul.

Tom Waits – The Imaginarium of Doctor Parnassuss (2009.)
Mr. Nick, personifikacija vraga kupuje dušu doktora Parnassusa u zamjenu za besmrtnost. Besmrtnost za mladost za cijenu da će dati svoje prvorođeno dijete njemu kada napuni 16. godinu. Waits djeluje vrlo vragolasto u svojoj ulozi, ali i okrutno kada se ne ispune dana obećanja.

Be social

Komentari