Film

Filmolista: Od uspjeha do uspjeha s Keirom Knightley

Foto: icapturetheperiodpieces.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Većini poznata kao najpopularniji ženski pirat, Keira Knightley je svojim glumačkim opusom već sad na početku svojih tridesetih godina snažna konkurencija poznatim glumicama Hollywooda i svijeta. Iako nježnih crta lica i simpatične osobnosti, imali smo ju prilike gledati u raznovrsnim filmskim žanrovima od horora poput The Hole, sve do romantičnih komedija poput Bendt it like Beckhem iz 2002. godine kojim je zavrijedila značajnija opažanja kritičara. Svjetsku slavu postigla je ulogom Elizabet Swann u franšizi Pirati s Kariba te tako zaradila mnoštvo nominacija i nagrada poput Teen Choice, Saturn ili MTv Awards. Čini se ipak kako je kritičarima i svjetski poznatim filmskim festivalima poput Cannesa, Oscara ili britanskih nagradi Bafta omiljenija u svom najučestalijem dramskom žanru. Stoga smo povodom Keirinog 32. rođendana odlučili izdvojiti pet uloga kojima je dominirala nominacijama i nagradama, ali i ostavila značajan dojam na publiku.

5. The Duchess (2008)

Drama smještena u 18. stoljeću biografska je priča o Georgiani Cavendish, vojvotkinji Devonshirea. U suradnji s Ralphom Finesom u ulozi Georgianinog hladnog i okrutnog muža, Keira je portretirala snažnu ženu iznimnog modnog ukusa te kontroverznih političkih stavova za tadašnju britansku aristokraciju. S obzirom da je film nezavisne produkcije osvojila je tek dvije nominacije za svoju ulogu na People’s Choice Awards i British Independent Film Awards, međutim kritičari su Keiri bili znatno naklonjeni naglašavajući kako je uspjela izvrsno prikazati kompleksan karakter žene koja je vrckava i vesela kao mlada osoba, požrtvovna i odana kao majka te naposljetku kao usamljena i napuštena žena.

4. Atonement (2007)

U nizu njenih uloga u ljubavnim dramskim pričama Atonement se svakako ističe posebice jer je romantična tematika smještena u ratno vrijeme, dok u pozadini priče prevladavaju elementi kriminalistike. U režiji Joea Wrighta te snažnoj glumačkoj postavi Knightley, Jamesa McAvoya i Vanesse Redgrave, Atonement se znatno istaknuo na filmskim festivalima u Veneciji i Vancouveru te zaradio šest oskarovskih nominacija osvojivši onaj za najbolju pjesmu. Iako te godine ipak nije ostala zapažena na Oscarima, Keira je, između ostalog, bila nominirana kao najbolja glumica na Golden Globes nagradama te na cijenjenoj britanskoj Bafti.

3. Anna Karenina (2012)

Ponovo smještena u aristokratsko društvo, ovaj put 19. stoljeće u Rusiji, Anna Karenina adaptacija je poznatog Tolstojevog klasika o obitelji, ljubavi i strasti. Još jedan film u Keirinoj suradnji s redateljem Joeom Wrightom dokazao je mnogim kritičarima kako je ova suradnja apsolutni dobitak. Iako Wrightova režija koja se usmjerila na prikaz kazališta u filmu nije osvojila naklonost kritičara zbog ”prevelikog usmjeravanja na stil i teatralnost, a ne na samu priču”, pohvale je osvojila glumačka postava uključujući i Jude Lawa i Aarona Johnsona. Tako je Knightley osvojila nagradu na filmskom festivalu u Brasovu, te nominacije na Satelite, European i CinEuphoria Awards.

2. Pride and Prejudice (2005)

Ova poznata romantična adaptacija istoimenog romana Jane Austin bila je početak kasnije dugogodišnje suradnje s Joe Wrightom, te prva oskarovska nominacija za Knightley. Veoma poznata priča iz 18. stoljeća o slobodi i snazi ženskog duha naspram svih konvencionalnih prepreka osvojila je znatan uspjeh i popularnost diljem svijeta kao i niz nagrada i nominacija na svjetskim festivalima poput onih u Bostonu, Londonu i Chicagu te Golden Globesima. Sama Keira je osim već spomenutih nominacija osvojila dvije nagrade za žensku ulogu od Dallas-Forth i National Society udruženja filmskih kritičara.

1. The Imitation Game (2014)

Povijesna priča o izakulisnim događanjima Drugog svjetskog rata dovela je Benedicta Cumberbatcha u središte pozornosti kao Alana Turinga, no i Kiera je ostavila svoj trag osvojivši drugu nominaciju za nagradu Oscar. Kao sporedna glumica nominirana za čak 25 nagrada uključujući i one za Golden Globes, Bafta Awards, Screen Actors Guild, Empire i druge, bila je dobitnik na festivalima Hollywood Film Awards te u Palm Springsu i Phoenixu. Valja nadodati kako unatoč širokom rasponu glavnih uloga kojima  dominira u različitim filmovima, Keira je upravo sporednom ulogom u The Imitation Game osvojila sveukupno najviše nominacija u svojoj dosadašnjoj karijeri.

Be social

Komentari