Istaknuto
23.09.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi devet novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Film

U Karlovcu 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival

31.08.2017. Ziher.hrFoto: press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Karlovac u rujnu postaje središte srednjoškolskog filma – 22. Filmska revija mladeži i 10. Four River Film Festival održat će se od 12. do 16. rujna u gradu na četiri rijeke.  Natjecateljski program koji uključuje 71 naslov, bit će već tradicionalno prikazan u Gradskom kazalištu Zorin dom, privremenom karlovačkom ‘domu’ ovih filmskih manifestacija.

A pored konkurencije, sve zainteresirane uskoro očekuje i izuzetno bogat popratni program za sve uzraste. Važno je naglasiti i da će večernji program biti održan na najljepšim, redom nekonvencionalnim kino lokacijama: obalama Korane, Mrežnice, Dobre i Kupe. Naime, osim u Karlovcu (Korana), ove godine družit ćemo se i u Dugoj Resi (Mrežnica), ali i otkriti stare utvrde Karlovačke županije – dvorac Novigrad na Dobri i Stari grad Ozalj (Kupa).

Jedan od popratnih programa, „Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?“ uključuje danas priznate autore i autorice koji su svoj filmski put i uspjeh započeli upravo na Filmskoj reviji mladeži (ili pak na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece). Na taj im način iskazujemo podršku te pratimo i ujedno podržavamo njihov daljnji profesionalni razvoj. Ove godine kao nekadašnje laureate Revije predstavit ćemo redatelje Čejen Černić i Gorana Ribarića.

Čejen Černić uspješna je autorica niza kratkih igranih i dokumentarnih filmova među kojima se izdvajaju kratkometražni igrani film Pratioci te kratkometražni dokumentarni filmovi Krug, Meni bez mene i Il Postino. Od 2007. godine radi kao asistentica na igranim filmovima i serijama, dokumentarnom i animiranom filmu te kao suradnica na plesnim predstavama. Nedavno je režirala svoj prvi dugometražni igrani film Uzbuna na Zelenom Vrhu prema istoimenom romanu Ivana Kušana, za koji je ovjenčana nagradom Breza na Pulskom filmskom festivalu za najboljeg debitanta.

Foto: press

Čejen je kao srednjoškolka sudjelovala na Revijama djece i mladeži, a 2001. na 39. Reviji u Čakovcu osvojila je prvu nagradu za dokumentarni film I to smo mi koji će biti prikazan ove godine u Karlovcu. Uz spomenuti film, ovaj program uključit će i animirani film Cura koja je voljela bajke, kao i ulomke iz uspješnice za djecu Uzbuna na Zelenom Vrhu. Autorska večer s Čejen bit će održana u srijedu, 13. rujna na rijeci Mrežnici.

Goran Ribarić je mladi autor koji je sudjelovao na prvim karlovačkim izdanjima Revije mladeži. Za vrijeme studija režirao je niz kratkih igranih filmova (Vikend, Fred, Kroz prozor, Na vodi i Točka zarez) koje je predstavio na mnogim festivalima. U kazalištu je režirao predstavu Mušica glumačke družine Bastien. Trenutno honorarno radi za Hrvatsku radioteleviziju, bavi se režijom sinkronizacija animiranih filmova, pisanjem radio drama, te završava nezavisni kratki igrani film Vuk, ovca, kupus.

Posebno priznanje u Karlovcu osvojio je u revijskoj međufazi, u periodu kada je Revija mladeži bila pripojena odraslima i studentima, a riječ je o dokumentarcu Mozart u Salzburgu koji je nagrađen na 39. Reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva u Samoboru. Uz spomenuti film, autorska večer s Goranom Ribarićem, koja će se održati u četvrtak, 14. rujna na rijeci Dobri, uključit će i najnovije ostvarenje, kratki igrani film Točka zarez.

I dok u programu Nekad laureati Revije i Festivala, a danas? pratimo rad nekadašnjih pobjednika Festivala i Revije, program Najbolje iz dječje filmske kuhinje, ukazuje nam na one autore i autorice koji su svoj filmski uspjeh ostvarili još prije srednjoškolske dobi. Naime, potonji program uključuje najbolja ostvarenja s dosadašnjih Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, koje kao i Reviju i Festival, također u okviru svojih revijskih programa, organizira Hrvatski filmski savez. Gdje su svoju karijeru započeli srednjoškolski filmaši nego na Reviji djece? Ovaj program nudi nam priliku da zavirimo u filmske početke autora i autorica čiji će recentni filmski naslovi biti prikazani na ovogodišnjoj Reviji.

 Projekcije filmova podijeljene su u osam tematskih cjelina: Ljubav, Tolerancija, Ja i svijet oko mene, Prijateljstvo, Bullying, U zdravom tijeku zdrav duh, Ljepota i Put oko svijeta. Ove je godine uveden i novitet koji programu daje dodatnu edukativnu dimenziju – naime, projekcije dječjih filmova zamišljene su i kao nastava medijske kulture za osnovnoškolce koju će voditi akademska filmska montažerka Jelena Modrić i prof. hrvatskog jezika i medijske kulture Ana Đordić. Karlovački osnovnoškolci tako će usvojiti nova filmska znanja, diskutirati o važnim problematikama u društvu svojih vršnjaka, ali i dobiti dodatnu motivaciju za bavljenje filmom. Projekcijama će nazočiti i autori filmova.

Kompletan festivalski program je besplatan. Detaljnije informacije pronađite na službenim web stranicama, a nove informacije o programu šaljemo uskoro.

 

(Visited 134 times, 1 visits today)

Komentari